Pauze van fluitist Ajax zeer welkom

Bij RKC - Ajax was het een geluk bij een ongeluk dat de beloning van een overwinning beide ploegen werd ontnomen...

Het was echter niet genoeg om de aandacht volledig af te leiden van het schamele hoofdprogramma, RKC - Ajax. Een geluk bij een ongeluk was dat de beloning van een overwinning beide ploegen werd ontnomen.

Eerst Temmink maar. De mannetjesputter sloeg na rust volgens de voorgeschreven procedure op de vlucht voor spreekkoren die, inderdaad, een kwetsend karakter hadden. De Bond tegen het Vloeken zou in Waalwijk ontsteld hebben gereageerd, maar vaste bezoekers van voetbalstadions haalden hun schouders erover op.

De daders waren makkelijk aanwijsbaar, waardoor een boete snel onderweg kan zijn. Nadat Temmink, volkomen terecht, Ajax-aanvoerder Chivu uit het veld had gestuurd en Hoogendorp, ook al volkomen terecht, RKC op voorsprong had gezet, namen de Amsterdamse supporters massaal de scheidsrechter op de korrel.

Temmink reageerde zoals de Ajax-supporters wensten, nadat hij minutenlang voor hoerenjong, kankerlijder en transseksueel - en niet heteroseksueel, dat was slechts een hilarische verspreking - was uitgemaakt: hij onderbrak de wedstrijd. En gelijk had hij, gezien de richtlijnen van de KNVB.

Toch ontstond de indruk dat de daad zijn doel voorbij schoot. De beledigingen waren ernstig, maar niet ernstiger dan gewoonlijk. Wel hielden de Ajax-supporters hun gescheld iets langer vol dan in de stadions vaak het geval is, constateerde Temmink die tot actie overging nadat de omroeper van RKC de spreekkoren niet had kunnen beëindigen.

Het dilemma van Temmink was het dilemma van alle scheidsrechters. De vragen wanneer de beledigingen ernstig genoeg zijn om een wedstrijd stil te leggen, en hoe groot het aantal daders moet zijn om in actie te komen, zijn onmogelijk te beantwoorden.

Van de beide trainers, Jol en Koeman, had het niet gehoeven, de onderbreking. Zij behoorden tot dat deel van de toeschouwers dat het acceptabel vindt dat honderden mensen de scheidsrechter voor kankerlijder uitschelden.

Ik zie niet in waarom je zou moeten stoppen, zei Jol. En Koeman zei dat áls je het doet, een wedstrijd staken, je het na beledigende spreekkoren altijd moet doen. Dat is echter vermoedelijk niet het beschavingsoffensief dat de KNVB voor ogen heeft: in de eredivisie zou waarschijnlijk nauwelijks nog worden gevoetbald.

Nadat Koeman en Ajax-directeur Van Eijden de supporters hadden toegesproken, waagde Temmink een nieuwe poging. Wat de twaalf minuten durende onderbreking nogal saillant maakte, was dat Ajax er optimaal profijt van had.

Koeman kreeg ruimschoots de kans zijn tiental, inclusief invaller Mido, te instrueren. Een paar minuten na de hervatting maakte een andere invaller, Maxwell, de gelijkmaker. Temmink bedankt, zongen de supporters prompt en pesterig.

Inderdaad had het er alle schijn van dat de scheidsrechter Ajax en de aanhang ongewild een flinke zet in de rug had gegeven. Dat Ajax er niet in slaagde nogmaals te scoren, kon als een vorm van gerechtigheid worden opgevat.

Eén-één in Waalwijk, dat is vanuit Amsterdams perspectief bezien een nederlaag, ook omdat Chivu zal worden geschorst nadat hij de doorgebroken Hoogendorp ten val had gebracht. Alleen een provinciegenoot van RKC, NAC, was er dit seizoen eerder in geslaagd Ajax te ontwapenen, 2-2.

RKC hoefde geen grootse prestatie te leveren. Alleen in de begin- en slotfase was Ajax enigszins op drift. Vijftien hoekschoppen leidden tot niets, behalve tot verbazing dat een topclub zo slordig met corners omspringt.

Dat kan nog wat worden, woensdag in Lyon waar Olympique Lyonnais, de leider in de Champions League-groep, Ajax in het gemeentelijk stadion Gerland zal ontvangen. Of de vrees kan worden omgezet in hoop, hangt voor een deel af van Litmanen.

Zaterdagavond werd hij tijdens het rommelige duel op eigen verzoek gewisseld. Zijn kwetsbaarste plek, een hamstring, dwong hem daar opnieuw toe.

De Fin kon zich troosten met de gedachte aan de mannen en vrouwen van Wilhelmina die in de pauze tot lang na de afgesproken tijd hun kunsten bleven opvoeren. Aan die beroepsernst had zaterdag menig voetballer een voorbeeld kunnen nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden