Paul van Ass neemt adviezen hockeybond over

Het Nederlands mannenhockeyteam is geen BV van Paul van Ass. Dat wilde de welbespraakte bondscoach dinsdag in Nieuwegein graag even benadrukken. Met andere woorden: hij heeft bij Oranje niet alles voor het zeggen. 'Ik heb op professionele wijze enkele adviezen van de bondsleiding overgenomen', gaf Van Ass diplomatiek te kennen.

redactie
Bondscoach van de Nederlandse hockeymannen Paul van Ass. Beeld anp
Bondscoach van de Nederlandse hockeymannen Paul van Ass.Beeld anp

De succesvolle zakenman, die met zijn team na een roerige aanloopperiode keurig olympisch zilver behaalde bij Londen 2012, reageerde in het Huis van de Sport op enkele opvallende wijzigingen in zijn begeleidingsteam. Teammanager Jan Verboom en assistent-trainer Thomas Tichelman hebben plaats moeten maken voor oud-international Maarten van Heeswijk en Eric Verboom, onder meer ex-coach van Jong Oranje. Van Ass gaf toe dat hij daarmee tegemoet was gekomen aan een 'wens' van zijn superieuren, met Arno den Hartog in een hoofdrol als technisch directeur.

'We hebben veel waardering voor de manier waarop het mannenteam in Londen heeft gespeeld en gepresteerd', betoogde Den Hartog, de feitelijke opvolger van de vorig jaar vertrokken Bert Bunnik. 'We willen daarom dat Paul de komende 2 jaar verder gaat op de ingeslagen weg. Zijn aanpak en zijn spelopvatting moet hij bij Oranje doorzetten. Maar wij vonden een vernieuwing in zijn begeleidingsteam nodig na een grondige evaluatie van de organisatie, communicatie en persoonlijke situatie bij Oranje.'

Volgens Den Hartog moet er sprake zijn van een 'goede schakeling' tussen spelers en begeleiders. En daaraan ontbrak het in de eerste 2 jaar onder Van Ass nog wel eens aan, met de geruchtmakende rel rond de 'iconen' Taeke Taekema en Teun de Nooijer in het olympisch jaar als dieptepunt. Met Van Heeswijk, oud-manager van het gouden Oranje bij Sydney 2000, en de ervaren Verboom in de staf van Van Ass hoopt de bondsleiding in de toekomst dergelijke uitwassen te voorkomen.

'Met het vertrek van manager Jan Verboom heb ik persoonlijk moeite', bekende Van Ass. 'We weten inmiddels alles van elkaar, hij is een vriend van mij geworden. Het is sneu in de privésfeer, maar we moeten ons zakelijk en professioneel blijven opstellen. Jan beschikte op het persoonlijke vlak richting de groep niet over de 'skills'. Met Thomas Tichelman is er geen sprake van ruis. Na 8 jaar zat zijn tijd er wel z'n beetje op bij de mannenploeg.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden