Paul Onkenhout zou het begrijpen als Ziyech na de zomer zijn loopbaan vervolgt in een ander land

Paul Onkenhout
Paul Onkenhout Beeld
Paul OnkenhoutBeeld

Afgelopen week ging het vaak over Hakim Ziyech, de middenvelder van Ajax. Voor een deel was dat zijn eigen schuld. Zondag bijvoorbeeld had hij in de slotfase van een wedstrijd tegen NAC een paar gebaren gemaakt; wegwerpgebaren zelfs.

Ziyech scoorde in de slotfase uit een vrije trap. Eerder hadden Ajax-supporters hem uitgefloten, nadat hij binnen korte tijd een paar keer de bal had verspeeld. Hij juichte niet, maar maakte gebaren. Hij keek er heel boos bij.

Na afloop zeiden medespelers, onder wie de aanvoerder, dat Ziyech dit beter niet had kunnen doen. Zelf vond hij het ook niet slim, maar ja, die emoties hè.

Toevallig was zaterdag een groot stuk in Het Parool verschenen waarin Ziyech tot de beste voetballer van Nederland was uitgeroepen. Einde discussie, stond er provocerend op de voorpagina om aan te geven dat het onomstotelijke bewijs was geleverd.

Het stuk, een voorpublicatie uit Hard Gras, was geschreven door Sam Planting, een jonge Ajax-supporter. Alsof dit nog niet verdacht genoeg was, stelde hij zich ook nog eens voor als 'voetbalnerd', meteen in de eerste zin al.

Van voetbalnerds, jonge mannen die op grond van statistieken menen te weten hoe het zit, is bekend dat ze pro-Ziyech zijn. Daar tegenover staat een groep die heus wel ziet dat Ziyech een aardig balletje kan trappen, maar zich ergert aan zijn vermeende zelfzuchtigheid en arrogantie.

Op grond van cijfers trok voetbalnerd Planting de conclusie dat Ziyech de beste voetballer in de eredivisie is. Hooguit kan volgens hem worden gezegd dat hij iets te vaak van grote afstand op doel schiet, zonder resultaat. Ook verspeelt hij vaker de bal dan anderen, maar dat is logisch, want Ziyech kiest niet voor de makkelijkste weg.

Cijfers zijn niet zaligmakend, ook andere factoren spelen een rol bij de beoordeling, maar alle statistieken spreken in het voordeel van Ziyech. Gecombineerd met zijn durf, fenomenale techniek en inzicht zou je verwachten dat hij massaal wordt bewonderd.

Dat is niet het geval. Ziyech is controversieel en gaat gebukt onder wat Planting 'hyperkritiek' noemt. Die kritiek heeft volgens hem een paar oorzaken. Sterspelers worden door Ajax-supporters de laatste jaren extra kritisch bejegend. Eriksen en Blind worden genoemd.

Ook oppert Planting dat het gebrek aan waardering 'héél misschien' wel te maken heeft met de Marokkaanse achtergrond van Ziyech. Het voorbehoud had niet gehoeven. De racistische drek die op internet over Ziyech wordt uitgestort, spreekt voor zich.

Maar het is niet de hoofdoorzaak voor de overdreven kritische houding van veel Ajax-supporters, vermoed ik. Dat is zijn houding. In het veld en voor de camera oogt hij ongeïnteresseerd. Leuk lijkt hij het allemaal niet te vinden. Permanent straalt hij wantrouwen uit.

Woensdag scoorde hij weer, in Kerkrade tegen Roda JC. Het was een schitterend en belangrijk (1-2) doelpunt. Hij juichte niet, maar sloeg alleen zijn armen over elkaar.

Daar gingen we weer. Zelfs het blad van de officiële supportersvereniging van Ajax, Ajax Life, nam er aanstoot aan. Niet juichen is kennelijk een ernstig vergrijp. Iemand schreef iets over het 'enorme ego van Ziyech' die denkt dat de hele wereld tegen hem is. 'Onzin natuurlijk.'

Een journalist van De Telegraaf zette een poll op Twitter. Hakim Ziyech, was de simpele vraag. Meer dan vierduizend mensen reageerden. 44 procent koos voor de optie 'nu weer normaal doen.'

Dat krijg je er nou van als je niet in de pas loopt. Van mij mag hij zo nu en dan ook wel eens wat vrolijker kijken, Hakim Ziyech. Maar ik zou het goed begrijpen als deze schitterende voetballer na de zomer zijn loopbaan vervolgt in een land waar ze hem niet constant lopen af te zeiken.

Verbetering: Door een eindredactionele fout stond er bij de poll over Ziyech op Twitter dat 94 procent reageerde met 'nu weer normaal doen'. Dit moest 44 procent zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden