Pas na rust maakt K2 het verschil

Verbluffend gemakkelijk ontdeed Feyenoord zich uiteindelijk van Willem II, dat één helft lang de indruk wekte dat het de Rotterdammers een moeilijke avond zou kunnen bezorgen....

Van onze verslaggever Poul Annema

Belangrijker nog dan de grote zege moet voor trainer Erwin Koeman deze avond de conclusie zijn geweest dat hij zijn ploeg met enkele omzettingen het spel kan laten spelen dat nodig is om de starheid te doorbreken. De komst van Shinji Ono direct na de hervatting was illustratief voor de creatieve mogelijkheden van de huidige ploeg. Hij was de gangmaker in het bij vlagen druistige voetbal dat Feyenoord liet zien toen de tegenstander naar adem ging happen en steeds minder zelfvertrouwen toonde.

Het duurde overigens tot de laatste minuut van de eerste helft voordat het lang veel te rustig voetballende Feyenoord afstand kon nemen van Willem II, dat in De Kuip zijn tegenstander vooral van scoren wilde afhouden. Uit een door De Guzman genomen hoekschop kopte Kuijt toen raak en bepaalde daarmee het verschil, dat in het veld steeds zichtbaar was maar niet in cijfers tot uitdrukking werd gebracht.

Willem II maakt moeilijke tijden door. Het is weggezakt tot in de kelder van de eredivisie en het vertrek van trainer Maaskant heeft de ploeg nauwelijks van nieuwe impulsen voorzien. Maaskants opvolger Kees Zwamborn heeft zijn selectie voor de winterstop met rigoureuze maatregelen gedreigd. Hij nam daarop deze week een voorschot door Redant en Bobson naar huis te sturen.

Willem II probeerde de schade in Rotterdam te beperken met een zeer behoudende aanpak die erop was gericht de toevoerswegen naar de Rotterdamse aanval te verstoppen. Maar Feyenoord speelde in een veel te laag tempo om die speelwijze af te straffen.

Zelfs de slordigheden die Willem II zich verdedigend geregeld permitteerde, bleven onbestraft. Kuijt kreeg kansen, maar de beste was voor Bosschaart in de zestiende minuut. Hij werd door Boussaboun alleen voor de keeper gezet, maar strandde op doelman Zois’ uitgestoken voet. Zo stereotiep was het Rotterdamse voetbal dat Het Legioen al na 25 minuten begon met de kreet ‘Jagen, jagen.’ Het tempo ging inderdaad omhoog, maar leverde slecht een treffer op.

De komst van Shinji Ono meteen na rust – hij verving de Zweed Östlund – had een dubbele uitwerking: Feyenoord versterkte zijn greep op het middenveld en won met de kleine Japanner aan spelintelligentie. Ook Ono’s toekomst in Rotterdam is onzeker, trainer Koeman is niet erg van hem gecharmeerd en bovendien wil hij zelf graag weg naar Urawa Red Diamond in Japan of naar Bolton Wanderers in Engeland.

Tegen Willem II bewees hij niettemin zijn waarde in een ploeg die lang moeite had gehad zijn ritme te vinden. Gesecondeerd door De Guzman en Paauwe ververste hij Feyenoords aanvalsmotor, die met Kuijt en Kalou zoveel kracht en trefzekerheid bezit. Nadat Pardo kort na rust 2-0 had gemaakt, raakte K2 op volle toeren. Kuijt liet Wau alle hoeken van het veld zien, en stelde Kalou in staat Feyenoord naar de 3-0 te loodsen. Reuser scoorde nog wel tegen, maar nadat Boussabouns vervanger Bisaswar Kalou opnieuw in de gelegenheid had gesteld te scoren, maakte Kuijt het laatste karwei van dit jaar met twee treffers af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden