Partij van het jaar blijkt ontsierd door paar krasse fouten

De rust is teruggekeerd bij het Super Torneo de Gran Canaria. De hoogmoedige bestuurders van de wereldschaakbond zijn vertrokken, de kaartjesverkopers hebben weer tijd om de krant te lezen en de partij van het jaar is bijna vergeten....

GERT LIGTERINK

Van onze schaakmedewerker

Gert Ligterink

LAS PALMAS

De partij blijkt bij nadere beschouwing te zijn ontsierd door een paar krasse fouten die door de ingedommelde kijkers niet werden opgemerkt. En ook tot de spelers drong het pas veel later door dat zij een remisestand bijzonder slordig hadden behandeld. Eerst miste Karpov een goede, zij het toevallige kans. Later stond Kasparov, na een ernstige fout van Karpov, aantoonbaar op winst.

Er zijn een paar krachttermen gevallen toen Kasparov 's avonds ontdekte dat hij in een eenvoudig pionneneindspel een opgelegde kans had laten liggen. Vermoedelijk weten alle gasten in zijn hotel inmiddels dat h7-h6 de zet van een idioot is en dat hij met bijna elke andere zet die ellendige Karpov het zwijgen had kunnen opleggen.

In de zesde ronde namen de wereldkampioenen hun handwerk weer op met partijen tegen gewone stervelingen die soms ook aardig kunnen schaken. Kasparov ondervond het tegen de Bulgaar Topalov die na een slechte eerste toernooihelft zijn evenwicht heeft hervonden. Zondag maakte Topalov met zwart gemakkelijk remise tegen Anand en ook Kasparov kreeg van hem geen enkele kans op winst.

Een Schotse partij waarin meteen na de opening werd afgewikkeld naar het eindspel behandelde Topalov actief en origineel. Midden in wits stelling, op de velden g1 en g2, bouwde hij met paard en loper een vesting op die onneembaar bleek. Uit Kasparovs blik sprak respect toen hem bij de 28ste zet niets anders restte dan een remisevoorstel.

Ook remise werd de partij tussen Ivantsjoek en Karpov, twee spelers die elkaar in hun vele ontmoetingen zelden hebben verslagen. Wel was het meestal spannender dan gisteren. Na vijftien zetten besloot Ivantsjoek met een eeuwig schaak-combinatie een partij die de bloemlezingen niet zal halen. Het was Karpovs zesde suffe remise, al kon hij er ditmaal weinig aan doen.

Gelukkig werd ook nog een partij gewonnen. Kramnik veegde de vloer aan met Anand, de Indiër die in de eerste turnus een toonbeeld van zelfvertrouwen was geweest. Ook de ene slechte stelling die hij kreeg (tegen Kasparov) redde Anand dankzij zijn tactische flair.

Tegen Kramnik verzeilde Anand snel in een onaangename stand waarin geen trucs verborgen waren. Alleen taaie verdediging had misschien uitkomst kunnen bieden maar daartoe bleek hij ditmaal niet in staat. Nadat Kramnik een sterk dameoffer had gebracht, legde Anand hem niets meer in de weg.

Kramnik wuifde al te grote complimenten dan ook beleefd weg: 'Het is waar dat ik steeds heel prettig stond maar het zou een hels karwei zijn geworden als Anand bij de 22ste en 23ste zet zijn pionnen met rust had gelaten. Nu hoefde ik niets anders te doen dan de bal in het lege doel schieten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden