Parijs-Roubaix van minuut tot minuut: de zege van Niki Terpstra

Terwijl alle ogen gericht waren op Fabian Cancellara en Tom Boonen, ging de Nederlander Niki Terpstra er met de overwinning vandoor in Parijs-Roubaix. Terpstra is de eerste Nederlander sinds Servais Knaven (2001) die de 'Hel van het Noorden' wint.

Lees hieronder het liveblog terug van de 112e editie van Parijs-Roubaix.

Aantal kilometers: 257
Winnaar in 2013: Fabian Cancellara (Zwi)
Aantal deelnemers (Nederlanders): 200 (17)

Niki Tersptra wint Parijs-Roubaix Beeld afp

Zondag 13 april zal voor altijd terugkeren in boeken over de Nederlandse wielerhistorie. Het was namelijk de dag dat Niki Terpstra de prestigieuze voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix won. Terpstra is de opvolger van Servais Knaven, die in 2001 als laatste Nederlander de 'Hel van het Noorden' won.

In tegenstelling tot de Ronde van Vlaanderen een week geleden, werd de 112e editie van Parijs-Roubaix niet ontsierd door een groot aantal valpartijen. Zelfs de kasseistroken in het gevreesde Bos van Wallers kende geen noemenswaardige incidenten.

Al vroeg in de koers liet Tom Boonen zien over goede benen te beschikken. De viervoudig winnaar van de Hel jaagde nadrukkelijk op zijn vijfde zege en sprong meerdere malen weg uit het peloton, en later ook uit kopgroepen. Alle vluchtpogingen van de Belg mislukten.

Wat volgde was een hectische finale, waarin de ene na de andere renner demarreerde uit kopgroepen, achtervolgende groepen en peloton. Nadat het stof was gaan liggen, koersde een groep van elf renners af op het velodroom van Roubaix met onder anderen Cancellara, Boonen en Terpstra.

Op 6,4 kilometer plaatste Terpstra zijn beslissende demarrage. De achtervolgende groep was niet bij machte om georganiseerd te jagen op de Nederlander, waarna Terpstra solo het velodroom binnenreed en Nederlandse wielergeschiedenis schreef. 'Dit is niet de mooiste dag van mijn leven, maar zeker wel de mooiste dag uit mijn wielerloopbaan', zei Terpstra direct na zijn zege.

Beeld afp
Beeld afp
Beeld afp
Beeld afp

Stralend middelpunt
Met Fabian Cancellara aan zijn linkerzijde en John Degenkolb aan zijn rechterzijde, straalt Niki Terpstra op het podium met de grote kassei - de prijs voor de winnaar van Parijs-Roubaix - in zijn handen.

De lach verdwijnt niet van zijn gezicht wanneer hij vervolgens over het middenterrein van het velodroom van Roubaix loopt.

Terpstra zesde Nederlander die de Hel wint
Meteen na zijn heroïsche zege in de Hel van het Noorden betitelt Terpstra de overwinning voor de camera's van de Franse televisie als mooiste van zijn wielerloopbaan.

Terpstra is de zesde Nederlander die de prestigieuze voorjaarsklassieker wint. Peter Post (1964), Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982), Hennie Kuiper (1983) en Servais Knaven (2001) gingen hem voor.

Top tien

Degenkolb 2, Cancellara 3
Achter Terpstra eindigde John Degenkolb als tweede. Cancellara werd derde.

NIKI TERPSTRA WINT DE 112E EDITIE VAN PARIJS-ROUBAIX

Terpstra blijft weg
De laatste Nederlander die Parijs-Roubaix won? Servais Knaven. Vandaag, op 13 april 2014, krijgt Knaven zijn opvolger. Niki Terpstra rijdt moederziel alleen over het velodroom van Roubaix.

Nederlandse wielergeschiedenis?
Niki Terpstra lijkt een beslissend gat te hebben geslagen. De tien achtervolgers rijden op 15 seconden. Rijdt een Nederlander straks als eerste over de streep in het velodroom van Roubaix?

Beeld afp

Nog 5 kilometer
Terpstra heeft een gat geslagen met de tien achtervolgers. 10 seconden.

Terpstra demarreert
Niki Terpstra is de eerste die durft. De Nederlander springt weg uit de kopgroep van elf.

Laatste kasseistrook
Op 8 kilometer voor de finish zijn de renners begonnen aan de laatste kasseistrook van de koers.

Groep van vijf achterhaald
De vijf koplopers zijn achterhaald door de achtervolgers, met onder meer Wiggins, Terpstra en Boonen. De kopgroep is daarmee uitgebreid naar elf renners.

Nog 11 kilometer
De zwaarste kasseistroken zijn overwonnen en de kopgroep van vijf heeft een voorsprong van 15 seconden op de achtervolgers.

Kopgroep van vijf
Het lukt Sagan om in het wiel te blijven van de vier renners die zijn vluchtpoging dwarsboomden, waardoor de koers nu een kopgroep van vijf renners telt: Cancellara, Vanmarcke, Stybar, Degenkolb en Sagan.

Vier renners zijn in de achtervolging: Boonen, Terpstra, Wiggins en Thomas.

Sagan opgeslokt
Achter Sagan vormde zich een groepje van vierrenners met Cancellara, Stybar, Vanmarcke en Degenkolb. Op de vijfsterren kasseistrook van Carrefour de l'Arbre slokken ze Sagan op.

Sagan houdt (vooralsnog) stand
Met nog ruim 17 kilometer koers tot het velodroom van Roubaix, heeft Peter Sagan een voorsprong van 14 seconden op de achtervolgers.

In de achtervolgende groep zitten alle favorieten: Onder meer Cancellara, Stybar, Boonen, Vanmarcke en Degenkolb jagen op de Slowaak.

Camphin-en-Pévèle
Sagan rijdt nu over de kasseistrook van Camphin-en-Pévèle: de kasseien waarop Cancellara in 2006 en 2013 versnelde.

Sagan demarreert
Net als eerder uit het peloton, springt Peter Sagan op een onverwacht moment weg uit de kopgroep. Het is nu afwachten welke renner van de kopgroep energie wil steken in het terughalen van de Slowaak.

Sagan en Wynants sluiten aan bij kopgroep
Het is Sagan en Wynants gelukt om bij de kopgroep van Boonen aan te sluiten. Daarmee zetelen er nu acht renners in de kopgroep.

Gefoeter
Weer herenigd met zijn medekoplopers, gaat Boonen weer verder met foeteren op zijn collega-renners. Ze doen volgens hem te weinig kopwerk. De voorsprong van de zes koplopers op Sagan en Wynants slinkt (7 seconden), net als de voorsprong op het peloton (11 seconden) met daarin Cancellara en Vanmarcke.

Boonen opnieuw teruggehaald
De vijf koplopers met onder anderen Thomas, Hushovd en Tankink halen Boonen terug. Daarmee strandt opnieuw een vluchtpoging van de Belg. Heeft hij zichzelf opgeblazen? Achter de kopgroep van zes rijden Sagan en Wynants op 18 seconden. Daarachter volgen Cancellara, Vanmarcke en de rest van het peloton op 32 seconden.

Sagen met Wynants in achtervolging
Peter Sagan heeft Belkin-rijder Maarten Wynants meegekregen in zijn achtervolging op de kopgroep en Boonen. Achter Sagan en Wynants rijden Cancellara en Vanmarcke.

Nog 40 kilometer
Sagan demarreert op een rustig moment uit de achtervolgende groep. Tegelijkertijd springt Tom Boonen weg bij zijn medevluchters.

Peloton jaagt met mate
Met renners uit diverse ploegen in de kopgroep (Belkin, Sky en Omega Pharma - Quick-Step) heeft het peloton geen haast om de kopgroep in te rekenen. De voorsprong van de zes koplopers blijft stabiel.

De Belg Sep Vanmarcke (Belkin) vindt het tempo niet hoog genoeg in het peloton op de kasseistrook van Pont-Thibaut en schiet weg uit het peloton. Hij krijgt onder meer Fabian Cancellara mee. Vorig jaar versloeg Cancellara in Parijs-Roubaix de Belkin-renner in de sprint in het velodroom van Roubaix.

Boonen toch aan kop
In tegenstelling tot eerdere berichten in dit liveblog, lukt het Tom Boonen wel om uit de kladden te blijven van het peloton. Een voorsprong van 21 seconden heeft de Belg met zijn medekoplopers Hushovd, Thomas, Tankink, De Backer en Martinez op het peloton dat nog ruim dertig renners telt.

Boonen en co. opgeslokt door peloton
En alle favorieten zitten weer bij elkaar in het uitgedunde peloton. De ontsnappingspoging van Boonen, die hem ongetwijfeld veel energie heeft gekost, is op niets uitgelopen.

Belkin en BMC hebben het meeste werk verricht in de achtervolging op Boonen. Er staat nog 50 kilometer koers op het programma.

Boonen boos, Tjallingii zakt terug
Tom Boonen blijft zich druk maken over het niet meerijden van zijn medekoplopers. Hij foetert veelvuldig op zijn wielercollega's. Ondertussen is Maarten Tjallingii teruggezakt naar het peloton. Het gat met het peloton blijft beperkt: 10 seconden.

Twaalf koplopers
De kopgroep telt twaalf renners. Onder hen de Nederlander Maarten Tjallingii.

Boonen sluit aan bij kopgroep
In moordend tempo is Boonen naar de kopgroep gereden. De voorsprong op het peloton is miniem: 15 seconden. Boonen foetert op zijn medekoplopers, die niet van zins lijken om de Belg in een zetel naar het velodroom van Roubaix te rijden.

Boonen ten aanval
Tom Boonen heeft er zin in vandaag. Voerde hij net al hoogstpersoonlijk het tempo op in het peloton, nu besluit de viervoudig winnaar van Parijs-Roubaix op een kasseistrook weg te springen uit het peloton. Met een flinke versnelling demarreert hij op Cancellara-achtige wijze uit het peloton.

Zijn teamgenoot Stijn Vandenbergh laat achter Boonen het gat vallen, waardoor de Belg weg kan rijden van het peloton.

Gedwongen afstappen

Vuur dooft, achterblijvers krijgen kans om terug te komen
De hectiek is even verdwenen uit het peloton. Dankzij die tijdelijke wapenstilstand krijgen renners die achterop geraakt zijn de kans om weer aan te sluiten bij het peloton. Onder hen John Degenkolb, kopman van het Nederlandse team Giant-Shimano.

Wiggins, Sagan zakken weg
Bradley Wiggins is een van de slachtoffers van de tempoversnelling van Omega Pharma - Quick-Step. Het peloton is opgebroken en de Britse oud-Tourwinnaar rijdt in een van de groepjes renners achter het peloton.

Hetzelfde geldt voor de Slowaak Peter Sagan.

Vluchtpoging mislukt
De poging van Boom en co. om weg te komen uit het peloton is mislukt. Ze zijn weer opgeslokt door het peloton.

Renners rijden weg uit peloton, voorsprong kopgroep slinkt verder
Uit het peloton springt een groep van acht renners weg, met onder meer de Nederlanders Lars Boom en Bram Tankink. Ondertussen slinkt door het geweld achter de kopgroep de voorsprong van de koplopers in de wedstrijd naar 2 minuten en 29 seconden.

Peloton breekt
Omega Pharma - Quick-Step heeft het vuur opgestookt en lijkt daarmee al vroeg in de wedstrijd een slag te slaan. Er ontstaan gaten in het peloton.

Wel rijdt Tom Boonen net op het moment van aanvallen lek. Voor de tweede keer vandaag. En dus ook voor de twee keer in zijn Parijs-Roubaix-historie.

Boonen imponeert
Op de kasseistrook van Hornaing a Wandignies laat Tom Boonen zien dat hij zich goed voelt op de kasseien. Na het oponthoud van Cancellara besluit Omega Pharma - Quick-Step aan te zetten in het peloton, met Boonen voorop. De Nederlander Niki Terpstra volgt in zijn wiel.

Kristoff stapt af
Voor Alexander Kristoff zit Parijs-Roubaix erop. De Noor reed al twee keer lek en ging zojuist onderuit. Het was voor hem de druppel en hij besloot op te geven. Kristoff werd gezien als outsider voor de zege vandaag.

Valpartij in peloton, Cancellara onderuit
Een renner van Trek ziet een stoeprand over het hoofd en valt. In zijn val neemt hij een tiental renners mee, waaronder zijn kopman en topfavoriet Cancellara. Het lukt de Zwitser om weer op zijn fiets te stappen. Hij lijkt geen blijvende schade te hebben overgehouden aan zijn val.

De trein wacht op niemand
David Boucher van Française des Jeux was zich terug aan het knokken in de kopgroep, tot hij werd gehinderd door iets waar hij niets aan kon doen: een passerende trein. Vloekend stond de renner te wachten, met een hand rustend op de slagboom van de spoorwegovergang.

Zonder kleerscheuren
Het peloton met daarin de favorieten lijkt het Bos van Wallers zonder kleerscheuren te hebben overleefd. De acht koplopers hebben een voorsprong van 4 minuten op het peloton.

Stuiter de stuiter

Kopgroep begint aan Bos van Wallers
Het lichaam schudt, de banden stuiteren over de kasseien. De acht renners in de kopgroep zijn begonnen aan de kasseistrook in het Bos van Wallers. De kasseistrook is ingedeeld in de zwaarste categorie: vijf sterren.

Sky voert tempo op
Sky heeft tijdens de tactische bespreking van de wedstrijd er duidelijk voor gekozen om vooraan te zitten in het Bos van Wallers. Het team voert het peloton aan. De voorsprong van de acht koplopers loopt daardoor snel terug: nog 4 minuten en 39 seconden.

Pech Sagan
Peter Sagan meldt zich met pech bij een volgwagen van zijn ploeg Cannondale. De Slowaak is een van de outsiders voor de zege, vandaag. Dat was Sagan ook in de Ronde van Vlaanderen en Milaan-Sanremo, maar daar kon hij zijn favorietenrol niet waarmaken.

Op 8 kilometer voor het Bos van Wallers komt de pech voor Sagan op een onglukkig moment. Renners van Cannondale proberen hun kopman zo snel mogelijk weer naar de kop van het peloton te manouvreren.

Stoffig
De weinige regenval van de afgelopen dagen in Noord-Frankrijk zorgt voor opstuivend zand wanneer renners over de kasseien razen in Parijs-Roubaix. Dat levert mooie beelden op, zoals hieronder, vanuit de volgauto van BMC.

Het team van Trek Factory Racing met Fabian Cancellara (tweede van rechts) traint voor Parijs-Roubaix op een kasseistrook Beeld ap

Bos van Wallers
Het peloton koerst af op de eerste van de in totaal drie kasseistroken met de zwaarste categorie: de gevreesde Trouée d'Arenberg in het Bos van Wallers. De favorieten beginnen zich te roeren, omdat niemand achterin het peloton wil zitten wanneer aan de strook wordt begonnen.

Het Bos van Wallers kent een lange geschiedenis van valpartijen en werd in 2005 zelfs een jaar uit de koers geschrapt.

Geen Sonja Bakker
Renners staan bekend om hun ongezonde eetgewoonten, zodat ze zoveel mogelijk energie hebben tijdens wedstrijden. Borden pasta met veel koohlydraten zijn favoriet. Maar ook in de volgwagens van het peloton is dat dieet dominant, getuige de tweet van communciatiechef Brian Nygaard van Orica GreenEDGE. Overleven op chips, stroopwafels en snoep.

Materiaal maakt het verschil

Vreemde eend
Wie ambities heeft om een grote ronde te winnen dit wielerseizoen, rijdt ruim 1000 kilometer zuidelijker mee in de Ronde van het Baskenland. De naam van de Britse oud-Tourwinnaar Bradley Wiggins in het peloton dat op dit moment koerst naar Roubaix is daarom een opvallende.

'Voor mij is het de grootste en beste wielerwedstrijd ter wereld. Het is de enige race waarvoor ik moeite doe om hem altijd te zien', verklaarde hij zijn aanwezigheid in het peloton. Dat deed hij tijdens een persconferentie op vrijdagmiddag. Wiggins kwam zelfs acht kilo aan voor de koers, om niet geheel kansloos aan de start te verschijnen.

De Brit hoopt zo lang mogelijk bij favorieten als Cancellara en Boonen te kunnen blijven. 'Dat is de grootste uitdaging', benadrukte hij. 'Over de vraag hoe ik ze dan versla, heb ik nog niet durven nadenken.'

Bradley Wiggins Beeld afp

Voorsprong loopt terug
Met bijna de helft van de 257 koerskilometers in hun benen, loopt de voorsprong van de acht koplopers snel terug. Het peloton rijdt op een achterstand van iets meer dan 6 minuten.

Boonen sluit weer aan
Opvallend: de lekke band van Tom Boonen is de eerste lekke band ooit voor de Belg tijdens Parijs-Roubaix. Op de vijfde kasseistrook van het parcours, de kasseistrook van Solesmes, sluit de viervoudig winnaar van de Hel van het Noorden weer aan bij het peloton na zijn lekke band.

(Nog) geen valpartijen
Waar een week geleden, tijdens de Ronde van Vlaanderen, na een ochtend koers al een bataljon renners naar het asfalt was gegaan, zijn er vooralsnog geen valpartijen genoteerd in Parijs-Roubaix. Opvallendste 'incident'? Een lekke band voor favoriet Tom Boonen.

Tom Boonen voor de start van Parijs-Roubaix Beeld afp

Eerste toeschouwer

Kopgroep van acht
Al na 23 kilometer koers lukte het een groep van acht renners zich los te wrikken van het peloton. De acht renners hebben een voorsprong van ruim 7 minuten op het peloton. Er zitten geen Nederlanders in de kopgroep.

Wanneer wielerfans het dilemma wordt voorschoteld slechts een voorjaarsklassieker te kunnen kijken, zullen veel kiezen voor Parijs-Roubaix. Het lijden van de renners op de kasseistroken, de karakteristieke beelden van het Noord-Franse platteland en het binnendruppelen van een uitgepeigerd peloton in het velodroom van Roubaix is cultureel erfgoed van het wielrennen.

De 112e editie van Parijs-Roubaix telt 17 Nederlanders in het deelnemersveld. Belangrijkste troef: Niki Terpstra. De Nederlander eindigde vorige week zesde in de Ronde van Vlaanderen en werd derde in de vorige editie van Parijs-Roubaix. 'Ik zit boordevol zelfvertrouwen', sprak Terpstra optimistisch voor de start van de Hel van het Noorden.

Parijs-Roubaix staat bekend om haar kasseistroken. 28 van die door renners gevreesde, of soms geliefde, stroken zijn er dit jaar in het parcours opgenomen, inclusief de drie zwaarste en bekendste kasseistroken: Trouée d'Arenberg, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l'Arbre.

Niki Terpstra (links) zet aan op de Koppenberg tijdens de Ronde van Vlaanderen Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden