Papendal kreunt onder last van de storm

De thuishaven van de Nederlandse olympische sport, op Papendal, maakte zich voor een congres van allure, maar de storm gooide roet

in het eten.

De orkaan die gisteren boven West-Europa woedde, had ook zijn schade voor het Nederlands olympisch comité NOCNSF. Het hoofdnummer van het voor veel geld naar Nederland gehaalde IOC-congres Sport for All, de entree van dr. Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, kwam door de weersomstandigheden te vervallen.

In Genève bleef het vliegtuig dat de Belgische topofficial naar Amsterdam had moeten brengen, aan de grond. 'Rogge had beter de trein kunnen nemen', sprak een andere in Zwitserland gevestigde bestuurder, Pekka Puska van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Hij had als railreiziger de trip wel kunnen maken.

Het verstoorde vliegverkeer boven West-Europa gooide bijna het hele programma van de openingsdag van het zwaar bezette internationale breedtesport-congres in de war. De Koreaan Kim Un-yong, voorzitter van de associatie van internationale sportbonden GAISF, kon door de gedeeltelijke sluiting van Schiphol ook niet in Nederland arriveren.

In die openingsceremonie ontbrak een derde aangekondigde spreker, His Royal Highness the Prince of Orange.

Kroonprins Willem-Alexander verkeert, anderhalve week na de bijzetting van zijn vader, nog in de rouwperiode, zo kwam de Duitser Walther Tröger, de voorzitter van de IOC-commissie Sport for All, ten overvloede melden.

De pikante confrontatie Kim - Willem-Alexander zou daardoor op voorhand niet zijn doorgegaan. Vorig jaar schoot de Nederlandse prins in Moskou gaten in de kandidatuur van de Koreaan voor het IOC-voorzitterschap door diens programmapunt over het instellen van een vaste onkostenvergoeding te torpederen.

Het bezoek van de hoogste IOC- ers aan Nederland is zeldzaam, maar kan voor aardig wat beweging in de bestuurskamers zorgen. In 1997 werd bij de Europese sportconferentie ESC het bezoek van IOC-preses Samaranch aangegrepen om het recht op een tweede Nederlandse zetel te claimen.

Het 'ja' van Samaranch leidde tot de verbitterde strijd tussen NOC-voorzitter Wouter Huibregtsen en concurrenten als Ard Schenk en Erica Terpstra om de positie naast Anton Geesink. Die werd uiteindelijk, begin 1998, bezet door Willem-Alexander. Bij dezelfde ESC-conferentie in Amsterdam werd ook de entree van Huibregtsen tot het bestuur van het EOC, het Europees olympisch comité, voorbereid.

Op Nationaal Sportcentrum Papendal had de huidige NOC-voorzitter Hans Blankert graag willen spreken met Rogge. Officieel heeft hij de ruzie met IOC-lid Anton Geesink bijgelegd, maar ongetwijfeld wil de hoogste baas van de Nederlandse sport toch weten hoe dat toch met al die kritiek uit de olympische kringen zit.

Het vliegveldoverleg Rogge-Blankert ging eerder al eens niet door. Het zondagse gesprek tussen de twee zat er door de stormschade ook al niet in. En Rogge zal deze week - door verplichtingen elders - in het geheel niet meer verschijnen in zijn buurland.

Het twee jaar geleden in Quebec - met veel zonnige plaatjes van tulpen, terrassen en molens - binnengehaalde Sport for All-congres zal daarom in de lobbysfeer niet brengen wat gewenst is. De voorzitter van de honkbalbond, Theo Reitsma, had met Rogge willen overleggen over de wankele status van honkbal op de Olympische Spelen en over het WK van 2005 in Nederland.

Het zal op Sport for All op Papendal vier dagen lang gaan over de kernzaak, de sport en het bewegen voor iedereen. Is topsport daarin een katalysator van aandacht? Kortom zijn topsport en breedtesport rivalen of partners, zo werd de vraag door openingsspreekster Clemence Ross-Van Dorp, de demissionaire staatssecretaris van Sport, gesteld.

Zij houdt het op onontbeerlijke samenwerking tussen beide takken. 'Breedtesport is de broedkamer van de topsport. Niet voor niets heeft het NOCNSF een directeur topsport en een directeur breedtesport.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden