Palermo stelt achtste trainer van het seizoen aan

Acht trainers in één seizoen: dat is zelfs voor de Italiaanse voetbalclub Palermo een record. Voorzitter Zamparini schrijft net zo makkelijk ontslagbrieven als hij contracten uitdeelt.

Walter Novellino, Palermo's achtste trainer dit seizoen.Beeld reuters

Een trainer heeft twee zekerheden, sprak Aad de Mos eens. Hij gaat dood en hij wordt een keer ontslagen. Bij het Italiaanse Palermo laat zo'n ontslag doorgaans nooit lang op zich wachten. Vorige week stelde de club met Walter Novellino alweer de achtste trainer van het seizoen aan.

Maurizio Zamparini, de excentrieke preses van Palermo, is verantwoordelijk voor het trainerskerkhof op Sicilië. De 74-jarige ondernemer bezit tal van eigenschappen die hem een succesvol zakenman hebben gemaakt, en geduld hoort daar niet bij. Sinds hij in 2002 eigenaar werd van de club, sneuvelden 35 trainers.

US Palermo leidde jarenlang een zieltogend bestaan, maar onder Zamparini promoveerde Palermo in korte tijd van de Serie C naar de Serie A. In 2006 stond de club met de roze shirts - volgens de overlevering werden de oorspronkelijk rode shirtjes te heet gewassen, waarna roze de clubkleur werd - zelfs even boven aan de ranglijst. Die klassering is de norm geworden voor Zamparini. Elke trainer struikelt sindsdien over het torenhoge verwachtingspatroon van de voorzitter.

'Loser'

Sommige trainers werkten slechts een paar dagen in het Stadio Renzo Barbera. Anderen werden ontslagen voordat de competitie begon. Er waren zelfs trainers die op tv hoorden dat ze hun congé zouden krijgen. Het weerhield velen er niet van om nog eens terug te keren bij Palermo, want het salaris is goed en de ontslagvergoeding nog beter.

Delio Rossi is zo'n trainer die het meerdere keren probeerde op Sicilië. Hij werd in februari 2011, ondanks een open brief van de supporters aan Zamparini om zich nu een keer gedeisd te houden, weggestuurd met de mededeling dat hij het elftal had 'vernietigd'. Een paar maanden later sloot Zamparini hem weer liefdevol in de armen. Voor even dan. Al snel moest Rossi weer het veld ruimen.

De langstzittende trainer onder Zamparini is Giuseppe Iachini geweest. Hij werkte vanaf september 2013 ruim twee jaar voor Palermo. Ook hij keerde onlangs terug bij Palermo. Dit keer duurde zijn verblijf drie weken. Zamparini noemde hem bij het vertrek 'een loser'.

Het seizoen begon met Giuseppe Iachini.Beeld epa

Trainerverslinder

Trainer zijn bij Palermo is vooral een ceremoniële functie. Hij dient als zondebok bij tegenvallende resultaten. 'Hij is een fantastisch en aangenaam persoon', zei de ontslagen Walter Zenga in 2009 over Zamparini. Om er fijntjes aan toe te voegen: 'Zolang het maar niet over voetbal gaat.'

De zakenman werd rijk met het opzetten van warenhuizen in Noord-Italië. In 2009 verkocht hij zijn imperium. Hij bezit een privéjet, boerderijen, wijngaarden, villa's en kastelen. De fans van Palermo noemen hem Maurizio I. Journalisten hebben hem de bijnaam Mangiallenatore gegeven: trainersverslinder.

Zamparini werd geboren in Friuli, in het noordoosten van Italië. Zijn vader verliet het gezin om in Venezuela te gaan werken als scheepsmonteur. Zijn moeder overleed in zijn jeugd door een medische fout.

Ergens in die periode moet de verklaring liggen voor Zamparini's fascinatie voor het ontslaan van trainers. Volgens sommige media zou hij trainers zien als vrouwen. Hij wil ze eerst verleiden, daarna veroveren, om ze uiteindelijk te dumpen.

Sparta, het Palermo van Nederland

Het Palermo van Nederland is Sparta. De laatste drie jaar versleet de club acht trainers. De huidige trainer, Alex Pastoor, is alweer 440 dagen werkzaam op Het Kasteel. Met het kampioenschap van de eerste divisie in zicht lijkt hij nog even verzekerd van zijn baan. De Sparta-trainer met het kortste dienstverband is Fritz Korbach, in 2003. Hij werd op de eerste training na zijn aanstelling onwel, en besloot de dag erna op medisch advies op te stappen.

Beterschap

Af en toe belooft Zamparini beterschap. Bij de aanstelling van Devis Mangia, in 2011, bezwoer hij: 'De komende zes jaar zitten we goed.' Zes maanden later was Mangia alweer vertrokken.

Schrale troost voor de ontslagen trainers: het ongeduld van Zamparini beperkt zich niet alleen tot het voetbalveld. Hij hield er naar eigen zeggen honderden vriendinnen op na. En in een duur sterrenrestaurant gooide hij eens een gerecht met zwaardvis en risotto uit het raam.

Wat bezielt trainers om met Zamparini in zee te gaan? Misschien is het de uitdaging te bewijzen dat hij de uitzondering is. 'Ik ben voor niets bang, behalve voor de dood', zei Gennaro Gattuso stoer, vlak voordat hij in 2013 zijn handtekening zette onder een contract bij Palermo.

Dat was voordat de voorzitter opmerkte: 'Wanneer ik hem ga ontslaan? Ik heb de ontslagbrief al klaarliggen.' De periode van Gattuso bij Palermo verliep volgens het geijkte patroon: hoopvol begin, een paar nederlagen, toenemende druk en na drie maanden weer op straat.

Al die ontslagen helpen natuurlijk niets. Palermo, waar ex-PSV'er Oscar Hiljemark onder contract staat, bezet in de Serie A een zeventiende plek, net boven de degradatiestreep. Zondag verloor de ploeg met 1-0 van Napoli en zaterdag wacht de moeilijke uitwedstrijd bij Empoli.

Dit weekend kon een presentator van de Italiaanse publieke omroep Rai even niet meer op de naam van de nieuwe trainer Walter Novellino komen. 'Geeft niet', zei zijn co-presentator geruststellend. 'Volgende week zit er toch weer iemand anders.'

Voorzitter Maurizio Zamparini schrijft net zo makkelijk ontslagbrieven als hij contracten uitdeelt.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden