Pakistaanse virtuozen gelijk aan Hollandse moed

Hockeybondscoach Joost Bellaart was in de week van de Champions Trophy op zoek naar bewijzen van mentale veerkracht, moed en dadendrang bij zijn spelers....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

Daarmee houdt de ploeg overigens nog volop zicht op een finaleplaats aanstaande zondag. En dus toonde de bondscoach zich een tevreden man. 'Niet te verwarren met blij.' Aan het getoonde niveau kan de komende dagen nog het nodige worden verbeterd, constateerde hij kritisch. 'Er had meer ingezeten. We hebben de Pakistanen niet kapot gespeeld en dat had wel gemoeten.'

Dat was voornamelijk de verdienste van de Pakistanen zelf. Naar het zich laat aanzien maakt het team (met vijf punten uit drie duels) grote kans de ploeg van Bellaart in die eindstrijd weer te ontmoeten. Het immer zo bejubelde, want virtuoze, hockeyteam had de afgelopen jaren de grootste moeite zich te ontworstelen aan de neerwaartse spiraal, maar in Amstelveen toonden de Aziatische balkunstenaars weer helemaal terug te zijn.

De laatste keer dat Pakistan het prestigieuze zeslandentoernooi op zijn naam schreef, dateert alweer van tien jaar geleden en in de daaropvolgende magere jaren verwierf het de bijnaam Trouble Trophy. Maar juist in het jaar dat Duitsland het niet de moeite vond om met de A-selectie naar Amstelveen af te reizen, Argentinië vermoeid lijkt en Nederland het vizier eigenlijk op het EK gericht heeft, ligt er voor de Pakistani weer succes in het verschiet.

Die wetenschap inspireerde de ploeg . Was Nederland vorige week in een oefenduel nog met 5-2 te sterk, gisteren liet Pakistan zich minder makkelijk opzij zetten. En ook tegen Australië (4-4) en Argentinië (6-5) maakte de ploeg al indruk.

Aan het gelijke spel tegen Nederland lag overigens een onoplettende blik van de scheidsrechter ten grondslag. Een onreglementair gestuite doelpoging van Teun de Nooijer verdiende tien minuten voor rust een strafbal, maar de Nieuw-Zeelandse scheidsrechter McCracken liet doorspelen. In plaats van de verwachte 2-0 voorsprong kwam Pakistan daardoor langszij. Uit een razendsnelle counter behaalde de ploeg een strafcorner die door specialist Abbas werd benut.

Mede daarom noemde Bellaart de uitslag achteraf een onterechte. 'Ik wil niet klagen, maar anders krijg je een geheel andere wedstrijd te zien.' Doordat Pakistan in de tweede helft de druk opvoerde had de Nederlandse defensie, die in verdedigend opzicht prima werk verrichte, in de opbouw grote moeite aansluiting te vinden met het middenveld.

In dat licht bezien wekte de voorkeur voor Van der Weide boven Lomans, die het afgelopen weekeinde en ook gisteren tijdens zijn invalbeurten veel solider oogde, bevreemding. Maar in het huidige concept van Bellaart is geen speler zeker van zijn positie.

Mede door het overvolle speelprogramma geeft de bondscoach de voorkeur aan een constant roulatiesysteem, waarbij alleen middenmidden Delmee, voorstopper Jazet en doelman Vogels honkvast zijn. De rest wisselt van midden naar aanval en terug en ook achterin worden de pionnen naar hartelust verschoven.

Dat was, zeker gezien de blessurebehandeling van Taekema, geen overbodige luxe. De strafcornerspecialist werd dit toernooi door de tegenstander niet zelden als boksbal gebruikt waarbij zijn linkerschouder het vaak moest ontgelden. Taekema, die in de tweede helft overigens wel weer scoorde uit de strafcorner, maar de voorsprong teniet zag gaan door een prachtige solo van Jawad, bagatelliseerde de kwetsuur overigens. 'Het is een beetje geïrriteerd .'

Morgen treft Nederland in Argentinië een gevaarlijke outsider en dat ontlokte Bellaart de woorden dat de ploeg er ook de laatste twee poulewedstrijden 'volle koker' in zal gaan. Over zijn ambities is de coach duidelijk: 'Wij willen hier winnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden