Overtuigend is de titelrace van Eindhovenaren niet geweest Eén doelpunt, maar PSV'ers juichen toch tweemaal

Twee keer konden de PSV'ers gisteren in het Oosterpark juichen. De eerste keer nadat de meegekomen verdediger Stan Valckx zijn afstandschot in de linkerhoek zag eindigen, de tweede keer nadat de speaker van FC Groningen de uitslag van de wedstrijd tussen Feyenoord en FC Twente bekend maakte....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

GRONINGEN

Het is alweer vijf jaar geleden dat PSV voor de laatste maal kampioen werd en dat is op zich al reden genoeg om de armen in de hoogte te steken. Maar overtuigend is de titelrace niet altijd geweest tussen augustus 1996 en mei 1997.

Ook gisteren in Groningen was PSV niet de ploeg die een wedstrijd tegen een mindere tegenstander resoluut naar haar hand kan zetten. Een tegenstander bovendien die vier dagen geleden zwaar moest vechten voor een gelijkspel tegen Ajax en een handvol vaste krachten moest missen. Maar, dit ter verdediging van PSV, ook een tegenstander die de laatste acht competitiewedstrijden ongeslagen was gebleven.

Interim-coach Jan van Dijk is erin geslaagd sinds zijn aanstelling eind februari zijn ploeg voor nederlagen te behoeden. Met vijf gelijke spelen en drie nipte overwinningen heeft hij Groningen voor de eredivisie behouden met een elftal dat slechts door inventiviteit te ontregelen valt.

PSV ontbrak het daaraan, zeker voor rust. In de Groningse vijfmansverdediging schoot er voor elke aanvaller wel een bewaker over en die bewaker kon ook nog eens rekenen op voldoende rugdekking. Maar dat was zelden nodig. Schoenmakers had weinig te stellen met de tegenvallende De Bilde en Veenhof nog minder met de nog sukkelende Nilis. Zenden moet ergens langs de linkerzijlijn hebben gelopen, maar dat was altijd in de schaduw van Elshot.

PSV's voorste linie werd ook slecht gevoed door haar middenlinie. Cocu was de slechtste speler aan Eindhovense kant, Petrovic in elk geval ijverig en Jonk had te weinig actieradius om op het volle middenveld uit de voeten te kunnen. En dus eindigde alle aanvallen in obligate dieptepasses naar de zijkanten van het strafschopgebied, waar Nilis en De Bilde zelf maar iets moesten bedenken.

Slechts twee kansjes vielen er voor rust te noteren: De Bilde schoot in vrije positie schuin voor het doel tegen het been van Lodwijks en Nilis mikte over het doel na een vernuftige combinatie door het centrum met Cocu. Groningen stelde daar niets tegenover en Reygwart viel vooral op door hardnekkig in de weg te lopen. Nog nooit een scheidsrechter gezien die zo vaak in het spel betrokken werd.

PSV-trainer Advocaat besloot in de rust Nilis iets meer van achteruit te laten spelen, in de hoop dat hij dar wel enig tumult zou veroorzaken. De Bilde moest wat meer gebruik maken van de ruimte aan de rechterkant en Zenden mocht proberen in het centrum uit de schaduw van Elshot te treden.

PSV scoorde inderdaad na twaalf minuten, maar dat was eerder een logisch gevolg van de aanhoudende druk dan van de omzettingen, al stond Zenden nu wel op de juiste plek voor het beslissende passje. Nilis speelde hem op de rand van het strafschopgebied aan. De kleine Zenden probeerde vervolgens de bal naar De Bilde door te spelen. Nadat die er niet bij kon, schoot Valkcx zonder nadenken en zonder mikken hard in. Het zal ook hem verbaasd hebben dat het schot zo mooi doel trof.

Daarmee hadden 21 voetballers hun kruit verschoten. Die van Groningen wekten wel de indruk op jacht te zijn naar de gelijkmaker, maar ook niet meer dan dat en de PSV'ers verzuimdenn de ruimte te benutten, die ze kregen. Alleen Jan-Willem van Ede, de stand-in van Waterreus, had nog een mooie buiteling in petto. Hij moest vervangen worden door Wilbert Need, en de stand-in van de stand-in.

Groningen was niet meer in staat om hem tot handelen te dwingen. Dat zei alles over de instelling van Groningen. PSV liet zich toch al in de war brengen door het oproer dat op de tribunes kraaide. Dat zei alles over de waardigheid van de aanstaande kampioen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden