Overtocht Van Dijk goed voor Kanaalzwemmersoorkonde

Het ontvangstcomité wachtte op het verkeerde strand en dus bleef het stil toen Edith van Dijk ruim negen uur na vertrek uit Engeland voet op Franse bodem zette....

Van onze verslaggever Mark van Driel

Van Dijk ging met haar rug naar zee zitten, zodat Hans van Goor de groene lichtjes kon zien. Haar echtgenoot, zelf een voormalig Kanaalzwemmer, worstelde zich in een roeibootje door de hevige branding. Meteen na aankomst zwaaide hij met een lamp naar de official van de Channel Swimming Association, zodat de tijd werd stilgezet.

Negen uur en tien minuten staat nu in de boeken, al klopt die tijd niet. Van Dijk bracht zeker twee minuten op het strand door voordat de klok werd stilgezet. Van grote betekenis is het tijdverschil niet. Ze bleef ver verwijderd van het wereld-, Europese of zelfs het nationale record. Twee mannen en twee vrouwen uit Nederland hebben de oversteek sneller gemaakt.

Na de felicitaties van familie, die razendsnel het juiste strand wisten te vinden, wachtte Van Dijk een tweede gruweltocht. De Franse autoriteiten zien kanaalzwemmers als ongewenste vreemdelingen. Ze moeten meteen terug naar Engeland. Vijf uur duurde de reis op het wankele vissersbootje dat Van Dijk eerst naar Frankrijk had geloodst. Ze werd kletsnat, zeeziek en moest overgeven.

'Ik was steen kapot, helemaal naar de klote', zegt Van Dijk na een korte nachtrust in haar hotel in het Britse Folkstone. Buiten schijnt de zon. Door het raam van de ontbijtkamer is de Franse kust zichtbaar, voor het eerst deze week. De zee is oogt kalm. 'We hadden vandaag moeten gaan', verzucht de zwemster.

De weersgesteldheid blijft onderwerp van gesprek. En ook de schipper, die de koers uitstippelde, komt ter sprake. Want een ding staat vast voor Van Dijk en Van Goor: de recordjacht is niet mislukt door een gebrek aan talent of vorm. Van Goor: 'De schipper zei steeds: dit is beste zwemmer die ik heb begeleid. En hij heeft er tientallen het Kanaal over gebracht.'

Van Dijk legde de eerste helft af in drieëneenhalf uur. Het tweede deel nam twee uur langer in beslag. De oorzaak? Op weg naar Cap Gris Nez had ze de wind niet mee, zoals voorspeld, maar tegen. En het tij, dat ze volgens de schipper mee zou krijgen, wilde maar niet stromen. Van Dijk: 'Ik had het idee dat ik urenlang op dezelfde plek aan het zwemmen was. '

Een schuldige wilde Van Dijk niet aanwijzen. Het Kanaal is nu eenmaal onvoorspelbaar. Voor een deel geeft dat de oversteek charme. Bovendien, zij heeft de overkant gehaald, wat slechts een op de tien zwemmers lukt. Met die prestatie heeft ze het recht verdiend om voor vijftien Engelse ponden de officiële 'Kanaalzwemmersoorkonde' te kopen. En wie weet, wint ze ook een prijs. Als haar tijd de snelste van het jaar is, krijgt ze een Rolex-horloge met inscriptie. Echtgenote Hans draagt de zijne nog dagelijks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden