Ouwe Schoen

De Delftsche Studenten Voetbal Vereniging 'Ouwe Schoen' is een van de oudste en zonderlingste zoniet leukste voetbalclubs in het land....

De vereniging bestond al voor er een voetbalbond was. Twee 'Heeren' van de club, H. Bijstra en E. Versteghe, waren op 8 december 1889 aanwezig bij de vergadering waar de Nederlandse Athletiek- en Voetbalbond, de voorganger van de (K)NVB, werd opgericht.

Waar de naam Ouwe Schoen precies vandaan komt, weet niemand bij de club nog te vertellen. Wel kent iedereen het clublied uit het hoofd. Dat gaat zo (met Luyden Schtem te zingen):

Ouwe Schoen, Ouwe SchoenWeet je nog van toentoen er nog geen voetball washad je niets te doen.He, Ouwe Schoen, Ouwe SchoenWeet je nog van toenToen je nog geen voetbal had

Toen had je niets te doen, (He)

Indien noodzakelijk, aantal malen herhalen.

Wie het lied heeft gemaakt en wanneer is ook nergens te achterhalen.

De club heeft op dit moment twee teams. Eigenlijk zijn ze onderdeel van Taurus, de overkoepelende sportvereniging van het Delftse studentencorps, maar zelf noemen ze zich Ouwe Schoen. Het eerste team, OS 1, speelt in de achtste klasse van de KNVB. OS 2 komt uit in de zevende klasse, een klasse hoger dus.

Deze voor een sportclub tamelijk opzienbarende situatie is ontstaan doordat het tweede elftal enkele jaren geleden promoveerde na het bereiken van de tweede plaats in de competitie. Ze waren dus géén kampioen en dat was maar goed ook, want volgens de statuten van Ouwe Schoen dienen alle spelers van een elftal dat een kampioenschap behaalt onvervaard te worden geroyeerd. Ze kunnen zich overigens wel direct weer als lid aanmelden.

Het is in de ogen van de Ouwe Schoener zeer onsportief om kampioen te worden. Zoiets wordt beschouwd als een dieptepunt in de geschiedenis van de club. Dit soort gebeurtenissen dient met alle kracht te worden voorkomen. Daarom wordt zoveel mogelijk met wisselende spelers en gastspelers opgetreden. Op die manier raken de elftallen nooit op elkaar ingespeeld. Dat komt dus goed uit, want voor je het weet sta je bovenaan. Dankzij de steeds wisselende medespelers met hun altijd weer andere inbreng en speelwijze raken Ouwe Schoen-ers ook niet uitgekeken op het 'edele' spel.

Het bestuur - dat trouwens net als de elftallen in de loop der jaren ontelbare keren van samenstelling is veranderd - wil volgens de huidige voorzitter Rombout Fluks in 2001 door middel van een ronselactie komen tot een derde elftal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.