‘Oude krijger’ van AZ kwelt FC Utrecht

Getergd was hij door de houding van het Utrechtse publiek, dat hem onophoudelijk had uitgefloten, en geërgerd had hij zich, in de eerste helft, ook aan zijn eigen bescheiden bijdrage aan het – toen – fletse spel van AZ ....

Van onze verslaggever Poul Annema

Maar toen Barry van Galen dertien minuten voor het einde door trainer Louis van Gaal naar de kant werd gehaald, hield hij bij de zijlijn even in, draaide zich om naar de tribunes en maakte met een veelbetekenend applausje en beide duimen in de lucht duidelijk dat hij zichzelf als de winnaar van dit voetbalgevecht beschouwde.

En niet geheel ten onrechte, want dankzij de twee treffers van zijn ‘oude krijger’ sloot AZ de hete voetbalmiddag in Nieuw Galgenwaard met een 2-1 zege af. Natuurlijk, ze waren er weer geweest, de momenten waarop Van Galen in het gevecht om de bal net even verder ging dan de regels van het spel toestaan. Het is zijn manier om zich af te reageren, soms uit wanhoop of teleurstelling en vaak ook uit pure frustratie.

Van Galen raakte al vroeg in de wedstrijd Stefaan Tanghe op zijn achterhoofd door in een duel wild achteruit te slaan en irriteerde later anderen met grimmig gedrag. Omdat hij ‘net als nog vijf anderen beneden zijn niveau bleef’, overwoog zijn trainer hem zelfs even in de rust, bij een 1-0 achterstand, te vervangen. ‘Maar Van Galen blijft Van Galen’, zei Van Gaal naderhand. ‘Hij is de man van het geniale moment, daarom heb ik hem laten staan.’

Drie minuten na de hervatting bewees de even robuuste als fijnzinnige Alkmaarse spelarchitect het gelijk van zijn trainer door een prachtige voorzet van Shota Arveladze met een subtiele voetbeweging om te zetten in de gelijkmaker. Vijfentwintig minuten later stuurde hij in FC Utrechts strafschopgebied drie tegenstanders met die hem typerende en onnavolgbare combinatie van volmaakte lichaamscontrole en lichtvoetigheid het bos in en passeerde doelman Grandel met een schitterende schuiver: 1-2.

Met zijn momenten van glorie leidde Barry van Galen de wederopstanding van AZ in en voerde hij bovendien de executie uit van de tegenstander, die in de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen meer goede wil aan de dag legde dan speltechnisch vernuft.

Trainer Foeke Booy wil dat het in de thuiswedstrijden van FC Utrecht weer gaat spoken en laat zijn ploeg daarom met twee centrumspitsen (Nelisse en Fortuné), een onstuitbare aanvalsdrang en een gezonde dosis opportunisme zoveel druk ontwikkelen dat tegenstanders al gauw in de verdrukking komen. Temeer omdat de Utrechtse ‘jagers’ zich laten opzwepen door hun sfeergevoelige aanhang.

AZ-trainer Van Gaal weet uit eigen ondervinding wat het betekent om FC Utrecht in zijn eigen heksenketel te bestrijden. Desalniettemin moest hij lijdzaam toezien dat zijn ploeg zich lange tijd nauwelijks raad wist met de pressie en het tempo dat de thuisclub ontketende. Doorgaans dominante spelers als Landzaat en Perez slaagden er niet in het spel naar zich toe te trekken en lieten FC Utrecht als een onverwacht op drift geraakte storm over zich heen komen.

Voor de ogen van bondscoach Van Basten ontpopte Barry Opdam zich in het hart van de verdediging als een onverschrokken leider, die overigens niet zonder de hulp kon van ver teruggedrongen middenvelders als De Zeeuw en Schaars. Van Tanghe werd verwacht dat hij lijn bracht in het Utrechtse aanvalsspel, maar dat lukte hem ten dele. Dat FC Utrecht vlak voor rust op voorsprong kwam, dankte het aan de wisselvallig leidende Bossen.

Hij bestrafte een overtreding van De Cler te zwaar: met een gele kaart en een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Di Tomasso joeg de bal in de bovenhoek (1-0) en liet het stadion even geloven in de nieuwe hoop die vooraf door Booy was verkondigd.

Het moet Louis van Gaal op zijn nieuwe post goed hebben gedaan dat zijn ploeg zichzelf na rust oprichtte en mentaal sterk genoeg bleek om dat te doen wat ze daarvoor had nagelaten. Met sterk positiespel waarin de ook voor rust ‘vergeten’ Arveladze veelvuldig opdook, ontregelde AZ de aanvalsdrift van de thuisclub, die pas bij een 2-1 achterstand weer bij zijn positieven kwam en opnieuw de vlam in de pijp joeg.

Maar met schone bedoelingen, veel inzet en een hartstochtelijk meelevend publiek is ook het AZ van Louis van Gaal zeer zelfverzekerd en uitstekend in cadans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden