Oude atletiekrecords mogelijk geschrapt, dan is Schippers alsnog wereldrecordhouder

Wordt Dafne Schippers de nieuwe wereldrecordhouder 200 meter, twee jaar nadat ze haar toptijd (21,63) liep bij de WK atletiek in Peking? Het lijkt mogelijk door een voorstel om Europese en wereldrecords te schrappen die niet voldoen aan strenge antidopingcriteria.

Dafne Schippers vorig jaar in Rio tijdens de Olympische Spelen.Beeld anp

De Europese atletiekbond stelt dat de geloofwaardigheid van de atletiek in het geding is vanwege de vele dopingschandalen. Een nieuwe recordlijst kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen. Atletiekrecords behoren volgens de bond alleen erkend te worden als ze aan drie criteria voldoen. De belangrijkste: in de maanden voor de geleverde recordprestatie moet een atleet een vastgesteld aantal dopingcontroles hebben ondergaan. Hoeveel dat er moeten zijn, blijft in het voorstel onbenoemd.

Criteria

De andere criteria: de testresultaten moeten tien jaar lang beschikbaar blijven voor hertesten met betere wetenschappelijke methoden. Ook wordt de prestatie alleen erkend als die geleverd is bij een wedstrijd die voldoet aan de hoogste standaard van organisatie. Daarnaast is het de bedoeling dat atleten die betrapt worden op doping voortaan altijd hun records kwijtraken, ook als hun topprestaties lang voor de positieve test zijn geleverd.

'Dit is zeker een radicale oplossing, maar degenen onder ons die houden van atletiek hebben genoeg van de donkere wolk van twijfel en verdachtmakingen die al lang boven onze records hangt', aldus Svein Arne Hansen, de Noorse voorzitter van de Europese bond. Als het voorstel wordt overgenomen door de IAAF heeft dat vermoedelijk geen gevolgen voor het Europese record van Dafne Schippers op de 200 meter, of de wereldrecords van Usain Bolt op de 100 en 200 meter. Beide sprinters zijn in de aanloop naar hun topprestaties waarschijnlijk vaak genoeg gecontroleerd, net als veel andere atleten die recentelijk records hebben gelopen. Het voorstel lijkt bewust zo geformuleerd dat huidige vedetten kunnen worden ontzien.

Bekijk hieronder de video van de sprong van Stefka Kostadinova, 1987.

Meer lezen?

Het gaat weer goed met de atleet Dafne Schippers (24), opgekrabbeld uit een zwart gat. (+)
Lees hier het hele artikel dat afgelopen weekend in het Volkskrant Magazine werd gepubliceerd.

Oude records

Andere records kunnen wel sneuvelen. Vooral de records die meer dan 20 jaar oud zijn, voldoen niet aan de nieuwe criteria. Zij komen in het Europese voorstel terecht op een 'ranglijst aller tijden'.

Sommigen records gelden als uiterst dubieus. Bij de vrouwen zouden de toptijden op de 100, 200, 400 en 800 meter kunnen verdwijnen, net als die op het hoogspringen, verspringen, hinkstapverspringen, kogelstoten en discuswerpen. Veel van die records stammen uit de jaren tachtig, toen zowel in Oost-Europa als Amerika frequent doping is gebruikt. Bij de mannen kunnen de werpnummers worden getroffen, net als ver- en hoogspringen.

Dafne Schippers is Europees recordhouder op de 200 meter en staat derde op de wereldranglijst aller tijden. Florence Griffith-Joyner en Marion Jones, de twee vrouwen die sneller hebben gelopen, voldoen waarschijnlijk niet aan de nieuwe criteria. Jones (21,62) is geschorst wegens doping. Griffith-Joyner (21,34) liep haar verdachte tijden in 1988, toen er weinig op doping werd gecontroleerd. Enkele uren nadat Schippers in de 2015 de wereldtitel 200 meter veroverde, werd haar 21,63 door buitenlandse journalisten al uitgeroepen tot het 'schone wereldrecord'.

Bekijk hieronder de video van de sprint van Marita Koch, 1985.

'Laf'

De vraag is wat de Europese voorstellen voor effect zal hebben op de records van Afrikanen. Op langere loopnummers zijn veel toptijden gevestigd door Kenianen en Ethiopiërs. Dopingcontroles in die landen laten al lang te wensen over. Het is onduidelijk hoe vaak de topatleten zijn gecontroleerd, al maken de allerbeste lopers deel uit van de internationale testingpool van de IAAF.

Tot de meeste recordhouders lijkt het herzieningsvoorstel niet doorgedrongen. Slechts een enkeling heeft gereageerd. De Britse Paula Radcliffe, wereldrecordhouder op de marathon, vindt de voorstellen 'laf'. 'Ze doen pijn en beschadigen mijn reputatie en waardigheid.'

IAAF-voorzitter Coe, voormalig wereldrecordhouder 800 meter, verwelkomt de voorstellen juist. 'Ik denk dat dit een stap in de juist richting is. Als we het goed organiseren maken we een goede kans onze geloofwaardigheid op dit gebied te heroveren.' De IAAF zal naar verwachting in augustus een beslissing nemen over het voorstel.

Enkele wereldrecords die mogelijk worden geschrapt

Vrouwen

100 meter
10,49 seconden
Florence Griffith-Joyner (VS) 1988

200 meter
21,34 seconden
Florence Griffith-Joyner (VS) 1988

400 meter
47,60 seconden
Marita Koch (DDR) 1985

800 meter
1.53,28 minuten
Jarmila Kratochvilova (Tsj) 1983

Marathon
2.15.25 uur
Paula Radcliffe (GB), 2003

Verspringen 7.52 meter
Galina Chistyakova (Rus) 1988

Kogelstoten
22.63 meter
Natalya Lisovskaya (Rus) 1987

Discuswerpen
76.80meter
Gabriele Reinsch (DDR) 1988

Hoogspringen
2.09 meter
Stefka Kostadinova (Bul) 1987

Zevenkamp
7.291 punten
Jackie Joyner-Kersee (VS) 1988

Mannen

Hoogspringen
2.45 meter
Javier Sotomayor (Cub) 1993

Verspringen
8.95 meter
Mike Powell (VS) 1991

Hinkstapspringen
18.29 meter
Johanthan Edwards (GB) 1995

Kogelstoten
23.12 meter
Randy Barnes (VS) 1990

Discuswerpen
74.08 meter
Jürgen Schult (DDR) 1986

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden