Nieuws

Oud-turnster Van de Leur wil financiële genoegdoening voor geleden schade

Verona van de Leur, ex-turnster en sportvrouw van het jaar 2002, heeft aangekondigd een rechtszaak tegen de gymnastiekbond KNGU te beginnen. Zij gaat juridische stappen ondernemen wegens wat zij noemt ‘kindermishandeling’ door haar oud-clubcoach Frank Louter, in de jaren tot 2003 ook bondscoach.

John Volkers
Verona van de Leur in actie op de balk, woensdag op het WK turnen individueel in het Hongaarse Debrecen.  Beeld ANP
Verona van de Leur in actie op de balk, woensdag op het WK turnen individueel in het Hongaarse Debrecen.Beeld ANP

Het is Van de Leur ook te doen om een financiële claim, zo vertelt zij deze maand in het voorjaarsnummer van Helden. ‘Met alleen excuses neem ik geen genoegen. Ik wil ook financiële genoegdoening. Mensen moeten in hun portemonnee maar voelen dat er zo lang niet is opgetreden. Ik denk dat veel turnsters daar zo over denken.’

De nu 35-jarige Van de Leur, vicewereldkampioen op vloer in 2002, doet haar aankondiging in een terugblik van vier betrokken vrouwen op het klokkenluidersmoment van tien jaar geleden, toen zij met collega-turnsters Renske Endel, Suzanne Harmes en Gabriella Wammes zich uitsprak over de misdragingen van Gerrit Beltman en Frank Louter ten opzichte van jonge turnsters. Daarna kwam slechts bondsvoorzitter Jos Geukers in actie, die vervolgens in 2016 door zijn eigen bond werd buitengezet.

In 2020 werd het verhaal weer actueel, toen Gerrit Beltman - eindelijk - woordelijk toegaf zijn pupil Endel (maar ook anderen) jarenlang mishandeld en vernederd te hebben. Daarna volgde een cascade van gebeurtenissen die leidde tot het op non-actief stellen van de Nederlandse bondscoaches Vincent Wevers en Gerben Wiersma.

Onderste steen boven

De KNGU, intussen bemand met nieuw personeel en bestuur, wilde in juli de onderste steen boven hebben. Hoogleraar Marian Olfers leidt sindsdien een totaalonderzoek namens het bureau Vérinorm dat eind april openbaar zal worden gemaakt. De rapportage was voor januari bedoeld. Olfers sprak, getuige de verhalen in Helden, met het voornoemde viertal oud-turnsters.

Daarnaast loopt een tuchtrechtelijk traject. Dat is in handen van het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Liefst 25 trainers zijn aangeklaagd. Volgens Henk van Aller van ISR komt volgende week de eerste (anonieme) uitspraak. Gezien het enorme hoeveelheid dossiers kan de behandeling van ISR tot 2022 uitlopen.

Het derde traject, bij de strafrechter dan wel in het civiele recht, zal voortkomen uit de stappen van Van de Leur. Zij gaat ervan uit dat de daden van Louter niet verjaard zijn. Het zal gaan om inkomensschade dan wel smartengeld voor geestelijk leed. Als er geen schadebedrag komt, dan kan zij een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. In een ronde tafel van de Tweede Kamer kwam dat in november al ter sprake.

Voor die bijeenkomst kwam Van de Leur al in actie met de overhandiging van de petitie ‘Stop misbruik in de turnsport’. Zij noemde de KNGU bij die gelegenheid een ‘criminele organisatie’. Stellig, toen: ‘Ze houden kindermishandeling in stand, ze verzwijgen alles en proberen dit soort zaken in de doofpot te stoppen.’

De KNGU heeft donderdag gereageerd op wat zij ‘de roep om erkenning’ noemt. ‘Als KNGU hebben we hier oog en oor voor.’ Over het voornemen van Van de Leur om een juridische procedure te beginnen klinkt de bond empathisch. ‘Voor dat voornemen geldt dat wij ook hier zo zorgvuldig als mogelijk mee zullen omgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden