Oud-politicus Van Rooijen nieuwe preses KNAU

Oud-staatssecretaris en ex-voetbalbestuurder Martin van Rooijen (60) is de beoogde nieuwe voorzitter van atletiekunie KNAU. Van Rooijen volgt Harry Groen op, die in november het veld moest ruimen na een declaratie-affaire bij NV Omniworld....

Van onze verslaggever Rolf Bos

Van Rooijen is geen onbekende in de sportwereld. Van 1989 tot 1993 was hij voorzitter van de sectie betaald voetbal van de KNVB. Hij was onlangs, na een gesprek met NOC*NSF-voorzitter Hans Blankert, geïnteresseerd geraakt in de functie bij de atletiekunie. De definitieve keuze voor de voormalige politicus, die door het bondsbestuur unaniem wordt voorgedragen, volgt overigens pas tijdens de unieraadsvergadering op 26 april.

Het KNAU-bestuur, dat uit drie personen kon kiezen, spreekt van een 'sterke kandidaat'. Waarnemend voorzitter Rien van Haperen zegt dat men 'na alle perikelen die we de afgelopen maanden hebben gehad zeer zorgvuldig' te werk is gegaan. Voor de keuze op Van Rooijen viel 'hebben we elkaar uitgebreid de nieren geproefd'.

Van Rooijen bezit volgens Van Haperen 'bindend vermogen en een grote uitstraling'. Bovendien heeft hij een omvangrijk netwerk, dat van pas kan komen tijdens de zoektocht naar sponsors. De KNAU heeft sinds 1 januari, toen verzekeraar Delta Lloyd stopte, geen hoofdsponsor meer. De bond teert nu in op de algemene reserves.

Van Rooijen verdiende zijn sporen in de politiek en in het zakenleven. Van 1973 tot 1977 was hij, toen nog voor de KVP, staatssecretaris van financiën in het kabinet Den-Uyl. Hij beheerde het departement met minister Wim Duisenberg.

Later zat hij in de kamer voor het CDA. Na 1980 was hij werkzaam bij Shell, Nuon en Price Waterhouse Coopers. Momenteel werkt hij als zelfstandig management-consultant.

Van Rooijen, die tot zijn 53ste voetbalde bij Unitas en Aeolus ('hamstringblessures maakten een eind aan die carrière'), is niet onbekend met de atletieksport. Tijdens zijn studietijd deed hij aan het begin van de jaren zestig mee aan studentenkampioenschappen.

Hij trainde indertijd, samen met de latere KNAU-voorzitter Wim de Beer, bij meerkamper Ton Eijkenboom op afstanden tot 800 meter. 'Mijn tijden ga ik hier niet noemen, misschien komt dat later nog eens', zei hij donderdag tijdens zijn presentatie op het bondsbureau van de KNAU in IJsselstein.

Bekendheid in de sportwereld kreeg hij toen hij in 1989 voorzitter betaald voetbal van de KNVB werd. Ook in 1982 was hij al eens gevraagd, vertelde hij, maar toen moest hij voor de eer bedanken. 'Ik werkte bij Shell en had er geen tijd voor. André van der Louw werd het toen.' Van Rooijen vertrok in 1993 bij de voetbalbond toen de clubs het niet eens konden worden over een nieuw beleidsplan.

Ook in die jaren verloor hij de atletieksport niet uit het oog. In 1993 nodigde hij viervoudig olympisch kampioene Fanny Blankers-Koen uit om als gast aanwezig te zijn bij de WK-kwalificatiewedstrijd Engeland-Nederland.

Gevoetbald werd op Wembley, het stadion waar Blankers-Koen in 1948 haar successen vierde. 'We hebben toen samen in het stadion de 100 meter gewandeld', zegt Van Rooijen.

Wordt Van Rooijen tot preses verkozen, dan wacht hem een zware taak. Hij zal op zoek moeten naar een hoofdsponsor en dat zal in het huidige economische klimaat geen eenvoudige taak zijn. 'Sportsponsoring en ook de overheidssubsidies staan onder druk.'

Hij zal, verwend als hij is door de successen van de Nederlandse voetballers, moeten wennen aan de kleinschaligheid van de vaderlandse topatletiek.

'Blankert vroeg me van de week hoeveel atletiekmedailles de Nederlanders volgend jaar in Athene gaan behalen. Ik heb geleerd dat je al blij moet zijn met finaleplaatsen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden