Oss luistert naar fans: FC Oss wordt weer TOP Oss

'FC OSS WORDT WEER TOP OSS!' In kapitale blokletters kondigde de club de naamswijziging aan op de eigen website. Na negen jaar verruilt de eerstedivisieclub de controversiële naam weer voor de vertrouwde afkorting. 'Jullie naam, jullie trots. Onze naam, onze trots', aldus de site. TOP staat voor 'Tot Ons Plezier'.

De aanhang van FC Oss. Beeld anp

In de buurt van het Frans Heesenstadion in Oss (bijnaam: het kleine Kuipje) was de afgelopen jaren vrijwel geen supporter die over FC Oss sprak. 'TOP Oss till I die', galmde van de tribune. Op spandoeken stond louter TOP Oss geschreven.

De naamskwestie lag gevoelig. De supporters namen het de toenmalige clubleiding kwalijk dat de naam in 2009 werd veranderd. Zij vonden dat er geen recht werd gedaan aan de historie van de club. Grote namen uit de geschiedenis als Piet Schrijvers (alias de Kolos van Oss), speelden met TOP Oss op hun borst.

Professionaliseringsslag

Met de naamswijziging wilde de club het verschil aanduiden tussen de amateurtak (SV TOP) en de betaaldvoetbaltak. Met FC Oss als naam wilde de club bovendien een 'professionaliseringsslag' maken.

Regionale media waren de voorbije weken in een strijd verwikkeld wie de primeur van de naamswijziging kon brengen. Onder druk van de media zag FC Oss zich genoodzaakt om het nieuws eerder dan gewenst naar buiten te brengen. 'Wij zagen in dat veel supporters graag terug wilden naar de oude naam. Veel mensen koppelen een naam toch aan identiteit', zegt algemeen directeur Peter Bijvelds, destijds niet betrokken bij de naamswijziging. 'We zijn nu tien jaar verder. Nu is er niemand meer die ons zal verwarren met de amateurtak.'

Kostenplaatje

De naamswijziging komt op het moment dat het FC Oss sportief goed gaat. De armlastige club staat in de eerste divisie op een verdienstelijke zevende plaats. Vorig jaar kwam de ploeg niet verder dan plaats 15 met liefst 95 tegendoelpunten.

FC Oss heeft een plan gemaakt om de naamswijziging overal door te voeren. 'We moeten ons besluit officieel maken bij de KNVB. Maar denk ook aan nieuw briefpapier en aan alle uitingen in en rondom het stadion. We hebben ook een nieuw logo nodig.' Hoe hoog de kosten van de naamswijziging zullen zijn, houdt Bijvelds voor zich.

FC Oss is niet de enige club die zijn naam twee keer heeft gewijzigd. PEC Zwolle deed het in 2013 om vergelijke redenen. Ook daar bleek dat de achterban meer had met het oude PEC, dan met FC Zwolle, dat later werd bedacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden