Organisator EK-voetbal klaagt over kabinet

De organisatoren van het Europees kampioenschap voetbal kampen naar eigen zeggen met een gebrek aan medewerking van het kabinet-Kok. Volgens Euro 2000-directeur Harry Been is het kabinet te weinig betrokken bij het evenement en verlopen de voorbereidingen te traag....

Van onze verslaggevers Paul Onkenhout en John Schoorl

Been: 'Het is te gek voor woorden dat de overheid zoveel aan Euro 2000 verdient, maar er zo weinig voor doet.'

De stichting Euro 2000 heeft de Bestuurlijke Regie Groep, een werkgroep van het kabinet, inmiddels per brief van haar ongenoegen op de hoogte gebracht.

De organisatie beklaagt zich met name over het gebrek aan financiële steun van de overheid. Een plan van Been om alle toeschouwers van het evenement een gratis dagkaart voor het openbaar vervoer te geven, stuitte op gebrek aan medewerking van het kabinet-Kok.

Het openbaarvervoerplan zou tien miljoen gulden kosten, aldus berekeningen van de Nederlandse Spoorwegen. Het kabinet zou volgens Euro 2000 deze kosten voor zijn rekening moeten nemen. Maar dat gebeurt niet.

Volgens een onderzoek van het Nederlands Economisch Instituut levert het Europees kampioenschap voetbal de Nederlandse overheid 500 miljoen gulden op. Uit het buitenland worden zo'n 500 duizend voetballiefhebbers verwacht.

De organisatoren voorspellen een flinke impuls voor de economie. Euro 2000 kan desondanks niet rekenen op een extra subsidie.

Volgens Been realiseert het kabinet-Kok zich onvoldoende hoe groot het evenement is. Bovendien blijft het kabinet volgens hem in gebreke bij het organiseren van een promotiecampagne.

Vandaag praat de Tweede Kamer over het Europees voetbalkampioenschap. Eerder constateerde PvdA-Tweede-Kamerlid B. Middel een gebrek aan regie bij de voorbereidingen op het voetbaltoernooi in Nederland en België.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden