Oremans vertolkt opnieuw met verve de rol van heldin

In het toernooicircuit heeft Miriam Oremans zich dit jaar nog maar incidenteel aan het front laat zien, maar in de strijd om de Fed Cup laat de Brabantse tennisspeelster zich dit jaar gelden als een niet te overmeesteren vechtjas....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Nadat Brenda Schultz zondag haar partij tegen Novotna had verloren en Nederland op een 2-1 achterstand was gekomen, stond Miriam Oremans voor de taak om de kansen intact te houden. Aanvankelijk leek die opdracht te veel gevraagd voor Oremans. Ze verloor de eerste set van haar tegenstandster Adriana Gersi met 6-1, maar toonde vervolgens haar mentale veerkracht en trok alsnog de winst naar zich toe, 1-6, 6-2, 9-7.

In het beslissende dubbelspel zette Oremans vervolgens in samenspel met Manoin Bollegraf de kroon op het werk. Het Tsjechische koppel Novotna/Martincova werd met 6-4, 7-6 verslagen. Op 4 en 5 oktober mag Nederland in Den Bosch proberen voor het eerst in de historie de Fed Cup te veroveren. Tegenstander Frankrijk won in de halve finale, zonder de geblesseerde Mary Pierce, van België.

Oremans geldt als een compleet speelster, maar het waren gisteren niet haar technisch gaven die voor de bevrijding zorgden. Veel meer oogstte ze respect met haar ontembare strijdlust. In de vorige ronde tegen de Verenigde Staten, zorgde Oremans op dezelfde wijze voor een sensationele ontknoping. Ook toen werd het 3-2 voor Nederland.

Tegen Adriana Gersi voorkwam Oremans een zo goed als zekere uitschakeling. Ze was kansloos in de eerste set, herstelde zich in het tweede bedrijf, maar verspeelde aansluitend in de derde set drie matchpoints. De strijd leek beslist toen Gersi vervolgens vier matchpoints kreeg. Oremans weigerde evenwel te capituleren, zag haar tegenstandster daarop ten prooi vallen aan kramp en zenuwen en wist aldus toch nog te winnen.

Maar daarmee was Nederland nog niet gered. Oremans schudde de vermoeidheid en zenuwen uit haar benen en keerde na een korte pauze terug op de baan. Aan de zijde van Manon Bollegraf sleepte ze het beslissende punt uit het vuur. Niet de Brabantse ging aan de spanning ten onder, maar routinier Jana Novotna. De verliezend finaliste van Wimbledon was in haar enkelspelen oppermachtig, maar raakte in het cruciale dubbelspel van haar a propos.

Het was het zoveelste pijnlijke hoofdstuk in de carrière van Novotna. Meer nog dan vanwege haar fraaie stijl staat de tennisster uit Brno bekend om haar mentale inzinkingen. De meest legendarische was in de finale van 1993 op Wimbledon, toen ze tegen Graf een 4-1 en 40-30 voorsprong in de derde set verspeelde.

En ook zondag liet Novotna het op het moment suprème afweten. Dat was zuur voor de 28-jarige Tsjechische, want in de enkelspelen had ze er geen misverstand over laten bestaan wie in Praag de beste tennisster was. Oremans, op de eerste dag, en Schultz, gisteren in de eerste partij, waren kansloos tegen de nummer twee van de wereld.

Oremans werd zaterdag gedeklasseerd door Novotna. In een vloek en een zucht was de partij voorbij (6-3, 6-0). Bondscoach Fred Hemmes nam zijn speelster onmiddellijk apart op een belendende trainingsbaan, waar Oremans ruiterlijk toegaf dat ze 'gewoon slecht' gespeeld had. Op dat moment zwoer ze echter ook wraak te nemen voor de wanvertoning.

De Tsjechische coach Hana Mandlikova dacht er slim aan te doen tegenover de zogenaamd gedemoraliseerde Brabantse de volgende dag een verse kracht op te stellen. Kleinova werd ziek gemeld en Adriana Gersi speelde in haar plaats. Succes verzekerd zo leek het. Maar het was uiteindelijk niet Gersi, maar Oremans die de verschrikkelijke marathon overleefde en daarna nog conditie over had om ook het dubbel te beslissen.

'Na die single van drie uur verbaasde het met dat ik me niet veel meer vermoeid voelde', zei Oremans. 'Kennelijk was het meer de mentale spanning. Die werd zo hoog dat ik een beetje begon te blazen. Toen ik won, barstte ik in tranen uit. Dat luchtte op. Na een goede douche voelde ik me weer tamelijk fit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden