Oranje

HET toernooi om het wereldkampioenschap voetbal eindigt morgen in Parijs met wat allerwegen wordt beschouwd als een droomfinale. Vooral in het gastland zelf is hoog ingezet op een ontknoping waarin Frankrijk de kans zou hebben om titelverdediger Brazilië de kroon te ontfutselen....

Voor de aanhang van het Nederlands elftal is de wedstrijd van morgen het zout in een nog open wonde. De Tour d'Orange eindigt vanavond met de wedstrijd om de derde en vierde plaats tegen Kroatië, een dag te vroeg. De pijn van de uitschakeling heeft in wedstrijden als deze gewoonlijk een verlammende uitwerking op de verrichtingen van de spelers en dat zal vanavond niet anders zijn. Vast staat dat de spelers van bondscoach Hiddink het toernooi onmogelijk kunnen afsluiten in de stijl die met name de laatste week goed was voor zowel opwinding als bewondering.

Hiddink verdient waardering voor de wijze waarop hij erin is geslaagd de individuele kwaliteiten te bundelen tot een team, dat het uiteindelijk net niet redde om de finale te bereiken. Dat is een prestatie van formaat. Opnieuw kan worden vastgesteld dat het Nederlandse topvoetbal rijk is aan talent. Een garantie voor succes is dat niet. De persoonlijke belangen van de coryfeeën in het van geld vergeven topvoetbal zijn zo groot dat het vuur van de onrust nooit dooft; de sterren zijn verplicht te schitteren.

Er is nog een tweede gevaar dat de eenheid voortdurend bedreigt. Twee jaar geleden, bij het Europees Kampioenschap in Engeland, was er sprake van een door raciale tegenstellingen veroorzaakte scheuring in de ploeg. Met begrip en beleid heeft de bondscoach zich gewapend tegen de gevoeligheden op dit punt in de breed samengestelde ploeg waarmee hij was omringd.

Voor zelfgenoegzaamheid is, in weerwil van de verdienstelijke prestatie bij dit WK, geen reden. Voor een groot aantal nationale topspelers is het de vraag of zich een kans op revanche zal aandienen. Het volgende titeltoernooi wordt over vier jaar in Japan en Zuid-Korea gehouden. Bij die gelegenheid zal er een nieuwe generatie internationals beschikbaar moeten zijn. Maar de voorwaarden daarvoor zijn niet erg gunstig.

Er is dankzij Oranje sprake van een zekere euforie, maar achter de vreugde van het moment wacht de kilte van het Nederlandse voetbalklimaat dat door het bijna onvermijdelijke vertrek van de gebroeders De Boer bij Ajax opnieuw twee kleurrijke spelers zal verliezen.

De vlucht naar het buitenland van bij Ajax en PSV gecultiveerd talent heeft ertoe geleid dat de Nederlandse topclubs afspiegelingen zijn geworden van het nieuwe Europa; de doorstroming van Nederlands talent stagneert en de jeugdopleiding, het geheim achter het nationale voetbalsucces, komt onder steeds grotere druk te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden