Wesley Sneijder van het Nederlands elftal springt in de armen van Arjen Robben na het scoren van 2-0
Wesley Sneijder van het Nederlands elftal springt in de armen van Arjen Robben na het scoren van 2-0 © ANP

Oranje verslaat Luxemburg in kwalificatieduel met aantal heerlijke staaltjes voetbal

Nederland - Luxemburg 5-0

Op het beste voetbalveld van Nederland vierde Wesley Sneijder zijn 33ste verjaardag met een record en met strooigoed uit zijn rechterbeen, dat nog magische trekjes heeft op fijne avonden. De rasvoetballer uit Utrecht bekroonde zijn recordinterland (131 wedstrijden voor Oranje), tevens de hernieuwde kennismaking van Dick Advocaat met het Nederlands elftal, met een doelpunt en een aantal heerlijke staaltjes voetbal.

De Nederlandse zege op de voetballende dwergstaat Luxemburg (5-0) was een gevolg van degelijk tot goed voetbal. Oranje, weer van vier naar drie gestegen in de groep, doet nog mee op de bochtige weg naar het WK van 2018 in Rusland, aan de hand van de 69-jarige bondscoach Dick Advocaat en de 33-jarige sterspelers Arjen Robben en Wesley Sneijder. Al is die weg nog lastiger begaanbaar dan die al was, door de zege van Zweden op Frankrijk.

Robben en Sneijder debuteerden op Koninginnedag 2003 in het Nederlands elftal, in de vorige periode van Advocaat als bondscoach, en zijn veertien jaar later nog bepalend.  Dat zegt iets over de kwaliteit van het tweetal en over de staat van het Nederlandse voetbal. De transitie naar nieuwe tijden duurt lang en is lastig.

Sneijders beste tijd is geweest, maar op deze winderige avond, onder de staalblauwe hemel van Rotterdam, leverde hij een proeve van bekwaamheid van zijn totale arsenaal: van passen tot pingelen en schieten, uitgevoerd met de hem kenmerkende passie.

Het was sowieso een mooie avond voor nostalgie in de Kuip, het stadion waar Oranje zelden verliest. Het spandoek 'Welkom terug Dick' was pure retro, net als de volksliederen door de Flora Band uit Rijnsburg met maitre Van Beveren.

Weggelopen als assistent

Na het ontslag van Danny Blind, na de ontluisterende nederlaag in Bulgarije in maart, durfden, konden of wilden de nodige trainers geen opvolger zijn. En dus diende Advocaat zich aan, al was hij een jaar eerder weggelopen als assistent.

Met Advocaat weet je wat je krijgt: organisatie, structuur en passie. Aanval met controle. Kijk hem met zijn driftige gebaren spelers terechtwijzen. Zie hem zelfs een sprintje trekken om de bal te halen en de snelheid in het spel te houden. Straks, vanaf augustus, krijgen hij en assistent Gullit het werkelijk lastig, als ze Zweden dienen te achterhalen. Dat zal waarlijk niet meevallen, zeker niet omdat Zweden in blessuretijd won. Bonuspunten. Maar de Zweden spelen nog uit tegen Nederland, Bulgarije en Wit-Rusland.

Het was vooral de avond van Sneijder, die zich moet hebben gevoeld als een kind met vrije toegang tot de mooiste attracties onder de sterrenhemel. Beelden van zijn hoogtepunten door de jaren heen waren te zien voor de aftrap. Liedjes die de zes eindtoernooien waaraan  hij deelnam kleurden, waren te beluisteren.

Opvallend was dat hij het volle vertrouwen kreeg van Advocaat. Waar Blind voor Sneijder vooral nog een rol zag weggelegd als hangende linksbuiten, omdat hij het als echte middenvelder niet meer kon belopen, gaat Advocaat juist uit van zijn creativiteit, zijn vermogen het tempo te bepalen, zijn schot- en passkracht. Sneijder centraal dus. Natuurlijk, de tegenstander was Luxemburg, uit de lagere echelons van het voetbal, maar toch. Voetbal zonder creativiteit leidt tot niets.

Robben dus met zijn dribbels, en Sneijder. Beiden scoorden voor rust. Robben rondde de dieptepass van verdediger Hoedt bekwaam af en Sneijder schoot in de korte hoek raak van een meter of zestien, na een handigheidje van Depay.

Nederland leverde heel behoorlijk werk in de bijna volle Kuip. Gretig, vrij snel naar voren en geconcentreerd, al viel het even tegen dat verdediger De Vrij met een hoofdwond vijf minuten naar de kant moest voor verzorging. Gunstig is, met het oog op nieuwe tijden, dat de collega's van Robben en Sneijder meer status krijgen in het internationale voetbal, hetgeen zijn weerslag heeft op Oranje. Nog slechts één basisspeler van vrijdag voetbalt in Nederland, rechtsachter Veltman. De anderen staan onder contract bij grote clubs uit Engeland, Spanje, Duitsland en Italië, al zijn ze lang niet allemaal basisspeler. Dat is de volgende stap die ze dienen te zetten.

Logischerwijs had het gezelschap weinig te duchten van Luxemburg, al had dat landje best een keer kunnen scoren, onder meer toen doelman Cillessen kort voor rust knap redde na een rare uittrap van hemzelf. De vraag na rust was hoe hoog de score zou oplopen, tot 5-0 dus. Voor Nederland scoorde Wijnaldum, na een fraaie aanval, invaller Promes met een kopbal, na een mooie voorzet van verdediger De Vrij, en tenslotte Janssen uit een strafschop. En Sneijder? Die kreeg een ovationeel applaus in de 82ste minuut, na zijn wissel, in de wetenschap dat de volgende kwalificatiewedtrijd andere koek is: 31 augustus, Frankrijk-uit.