Oranje temt Fransen, en dat is al heel wat

Het Nederlands elftal maakte gisteravond geconcentreerd een einde aan de zegereeks van Frankrijk en dat was al heel wat, op een avond die verder weinig memorabels te bieden had....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

De terugkeer naar het stadion waar Frankrijk in 2000 de Europese titel greep, de Kuip, werd besloten met een gelijkspel, 0-0. Omdat veertien eerdere tegenstanders op rij door de Fransen waren verslagen, boekte het Nederlands elftal zelfs een kleine zege. Aanspraak op de werkelijke zege kon Oranje niet maken in het doodse duel. Dat gold ook voor de Fransen overigens.

In Advocaats twintigste duel in zijn tweede periode als bondscoach slaagde Nederland er zonder problemen in een nederlaag te voorkomen. De cijfers ogen daardoor nog steeds indrukwekkend.

Tegenover twee nederlagen en vijf remises staan dertien zeges. Voor de zesde keer deed Advocaat een beroep op een debutant. In de slotfase werd De Jong de honderdste Ajacied in Oranje.

Makkelijk werd het Advocaat niet gemaakt. Acht geblesseerde spelers dwongen hem een beroep te doen op de tweede of zelfs derde keus. Het gevolg was, zoals verwacht, dat kon worden geconcludeerd dat het Nederlandse reservoir niet zo rijk gevuld is als vaak wordt verondersteld.

De toch al omvangrijke groep geblesseerde spelers werd op de dag van de wedstrijd uitgebreid met Van Nistelrooij en Bouma. Zes anderen, onder wie de recordinternational en de nationale topscorer, volgden het geestdodende duel in de Kuip vanuit huis.

Frank de Boer, Kluivert, Stam, Seedorf, Robben en Ooijer zullen zich waarschijnlijk pas volgende maand bij de groep aansluiten. Het Nederlands elftal vervolgt de route naar Portugal dan met oefenwedstrijd tegen Griekenland. Duels met België, de Faröer eilanden en Ierland bieden Advocaat aansluitend nog drie kansen zijn puzzel te voltooien.

De wedstrijd tegen Frankrijk was op papier de fraaiste schakel in de ketting, ook vanuit commercieel oogpunt bezien, maar degenen die zich naar Rotterdam hadden laten lokken kwamen bedrogen uit. Zoals zo vaak het geval is als sterren zich in het shirt van de nationale ploeg hijsen in een periode waarin de (Europese) clubcompetities ontbranden, had het duel een plichtmatig karakter.

Door de afwezigheid van Van Nistelrooij en Kluivert was Makaay het speerpunt. Hij werd omringd door Overmars en Van der Meyde en in de rug gedekt door Van der Vaart. Een hoopgevende combinatie was het niet.

Het tegendeel gold voor de laatste linie. Het gelegenheidsduo Cocu/Heitinga versperde de weg van de Fransen naar het doel op geconcentreerde wijze. Het zal Advocaat plezier hebben gedaan. Hij kon concluderen dat de nationale defensie ook zonder Stam tegen een gerenommeerde tegenstander overeind kan blijven.

De tekortkomingen werden eveneens (weer) zichtbaar. Schuchter werden de Fransen uitgedaagd, zonder venijn en zonder verrassende manoevres. Van der Meyde werd voortdurend gestuit door Lizarazu, Overmars beet de tanden stuk op Sagnol en Makaay slaagde er niet in aan de aandacht van Thuram te ontsnappen.

Dat Van Bommel op het middenveld wel de vrijheid kreeg om te regisseren, maar verkrampt in gebreke bleef, maakte het er voor het trio niet makkelijker op. Zijn vervanger gaf het spel aanzienlijk meer vaart.

Het was vooral de verdienste van de jonge Ajacied dat na rust een einde kwam aan het even plichtmatige als inefficiënte combinatiespel. Met bravoure greep Sneijder de regie, geholpen door Van Hooijdonk die veel meer te bieden had dan Makaay.

Eenvoudig is het niet om bressen te slaan in de Franse verdedigingsmuur. Met spelers als Zidane en Pires (gisteren beide afwezig) en Henry heeft Frankrijk het imago opgebouwd van een aanvalsmachine, maar het fundament van de ploeg is van beton.

In de veertien zeges tellende recordreeks stond de defensie de tegenstanders slechts vier doelpunten toe. Zelf scoorden de Fransen 42 maal. Wie die cijfers op zich in laat werken, kan niet anders concluderen dan dat Nederland in Rotterdam een aanvaardbare prestatie leverde - niets meer en niets minder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden