Oranje-fans: weinig interesse voor WK

Nederlandse Oranjefans laten het WK voetbal in Zuid-Afrika voorlopig vooral links liggen. Voor de drie groepswedstrijden die het Nederlands elftal in juni in drie steden afwerkt, zijn nog maar 7500 kaarten verkocht.

Van onze verslaggevers Charles Bromet en Mark Misérus

De KNVB benadrukt dat het een minimumaantal is dat fans hebben aangevraagd bij de Supportersclub Oranje. Hoeveel animo er is voor de Nederlandse kaarten die rechtstreeks bij de FIFA kunnen worden besteld, kan de bond niet schatten.

Niettemin heeft de KNVB de verwachtingen van een groot oranje legioen van fans al vroeg moeten bijstellen. Zelfs voor het duel tegen Kameroen, waarvoor de minste (6500) kaarten beschikbaar zijn, zullen lang niet alle plaatsen verkocht zijn.

De FIFA heeft op verzoek van diverse bonden, waaronder de Nederlandse, een tweede verkooptermijn ingelast. Op die manier krijgen supporters langer de tijd kaarten te bestellen bij de wereldvoetbalbond. Aanvankelijk zou de eerste en enige periode op 13 januari aflopen, nu hebben fans over de hele wereld tot 13 april bedenktijd gekregen.

De KNVB verwacht dat daarom het aantal verkochte kaarten nog iets oploopt. Maar het zal eerder om honderden tickets gaan dan om duizenden, zegt een woordvoerster.

De bond zegt overigens niet te verdienen aan de kaartverkoop. De opbrengst ervan vloeit rechtstreeks in de FIFA-kas. De wereldbond neemt de onverkochte kaarten van de supportersverenigingen of bonden ook kosteloos over, om ze mogelijk tegen een lagere prijs aan de man te brengen.

Het eerste Afrikaanse WK vormt door de tegenvallende verkoop voor Nederland een trendbreuk met de grote toernooien van de afgelopen jaren. Bij het EK in Oostenrijk en Zwitserland in 2008 en het WK in Duitsland in 2006 was het aanbod van tickets veel kleiner dan de vraag.

Voor de 20 duizend kaarten voor de drie groepsduels van het EK in Bern waren volgens de Supportersclub Oranje 230 duizend aanvragen. De grote supportersstroom en de prestaties van Oranje leidden tot een flinke winst voor de KNVB, die aan het vorige WK 500 duizend euro overhield.

Nu was een verliesgevend WK door de KNVB al ingecalculeerd, toen Zuid-Afrika het toernooi kreeg toegewezen. Toen de FIFA ook het prijzengeld en de winstpremies bekendmaakte, kon de bond zijn financiële prognose bepalen. De conclusie: pas als Oranje de halve finales haalt, is het WK niet meer verliesgevend. Eerst was KNVB-directeur Kesler nog van de kwartfinales uitgegaan.

De vliegreis naar Zuid-Afrika, plus het verblijf en vervoer in en door het land – Oranje speelt zijn groepsduels op soms grote afstand van elkaar – maken het toernooi prijzig.

Niet alleen in Nederland loopt het aantal verkochte kaarten ver achter bij de verwachtingen. In andere Europese landen als Duitsland, Engeland en Denemarken, in de VS en bij de Afrikaanse WK-gangers, wordt geklaagd over de hoge prijzen. De minimumprijs is 80 dollar (56 euro) voor het bijwonen van een groepsduel.

De kaartjes zouden bovendien alleen te verkrijgen zijn via oneerlijke of amper te begrijpen procedures. ‘We horen nogal eens dat mensen de website van de FIFA lastig vinden’, zegt Lloyd Vandenberg, de voorzitter van de Supportersclub Oranje.

Bovendien speelt ook het veiligheidsaspect een ‘enorme’ rol bij de keuze om thuis te blijven, zegt Vandenberg. ‘En wij kunnen die angst niet wegnemen. Supporters zitten met zoveel vragen, maar wij hebben geen antwoorden.’

Een delegatie van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme hoopt nieuwe informatie over mogelijke gevaren in de speelsteden in te winnen bij een bezoek aan het land. Daarvoor wordt met de plaatselijke politie gesproken en worden de routes van de stadions naar de binnensteden van Kaapstad, Johannesburg en Durban nagelopen.

Een negatief reisadvies is niet door Nederland afgegeven. Ronald Moes, hoofd CIV: ‘Ik kan niet beslissen of supporters moeten gaan. Maar toen ik op internet de aanbiedingen van WK-reizen zag, dacht ik: dat trekt mijn portemonnee ook niet.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden