Opzet Aalbers Gelredome te kopen wekt argwaan

Er hangt dezer dagen een dichte mist rond de Gelredome in Arnhem, de thuisbasis van voetbalclub Vitesse. Niet veroorzaakt door vuurwerk van supporters, maar opgetrokken door bestuurders die onderhandelen over de verkoop van het modernste stadion van Nederland....

De Gelredome werd anderhalf jaar geleden na veel gedoe geopend. De buurt liep te hoop vanwege gevreesde overlast, de miljoenensteun van de provincie Gelderland was omstreden, evenals de gift van energiemaatschappij NUON, die gul deed op kosten van de afnemers van gas, water en licht.

Velen voorspelden een voortijdig faillissement. Het geesteskind van Vitesse-voorzitter Karel Aalbers zou te groot zijn en Vitesse te klein. De zwartkijkers hebben deels ongelijk gekregen.

Als stadion is de Gelredome een succes. Ondanks het wisselvallig presteren van Vitesse trekt de club bij thuiswedstrijden 24.500 toeschouwers, vier keer zoveel als in het oude Monnikenhuizen. Maar het succesverhaal heeft een keerzijde. Als voetbalstadion is de Gelredome geslaagd, als evenemententheater stelt het teleur.

En naast voetbal was dat een van de twee pijlers onder het project, zegt Peter Knoers, directeur communicatie van shirtsponsor NUON. 'Van de oorspronkelijke gedachte is weinig terecht gekomen. Het is een voetbalstadion. Erger kun je het wat ons betreft niet uitdrukken.'

Want de Gelredome moest meer worden. Niet voor niks werd het stadion voorzien van een revolutionaire uitrolbare grasmat. De Gelredome zou het toneel worden voor popconcerten, opera's en spektakelstukken. Maar slechts een handjevol artiesten deed Arnhem aan.

Dat het binnenskamers ook niet boterde werd duidelijk toen directeur Hans Schraders al snel opstapte. Vanwege verschil van inzicht met Aalbers, heette het. Wat een nette manier was om te zeggen dat 'koning Karel' de zeggenschap over zijn stadion met niemand wil delen.

Aalbers heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de Gelredome beschouwt als zíjn stadion, ook al is Vitesse slechts huurder. Dat hij de daad nu bij het woord voegt, kan voor niemand als een verrassing komen, zegt Aalbers' woordvoerder Hein Rood. 'Dat is altijd onze wens geweest.'

Maar tussen droom en daad staat geld. De Gelredome, kosten 160 miljoen gulden, werd grotendeels gebouwd met steun van overheden en 'founders', bedrijven die geld staken in het project in ruil voor het recht diensten te mogen leveren.

Er staan twee schuldenposten uit. Een banklening van veertig miljoen en een lening van derig miljoen van de provincie Gelderland. Wie deze schulden overneemt, mag zich eigenaar noemen van de aandelen Gelredome.

Vitesse hoeft niet het hele bedrag op te hoesten. De lening van de provincie is verstrekt onder soepele voorwaarden. De provincie zou genoegen nemen met een afkoopsom van 18 miljoen gulden. 'Dat zit er niet ver naast', aldus Rood.

Aalbers is druk bezig geldschieters te zoeken, maar stuit daarbij op lichte argwaan. Over de bedragen worden de partijen het wel eens, zegt Rood. De onderhandelingen gaan vooral over de voorwaarden.

De Gelredome is niet meteen noodlijdend, maar florerend is anders. Daarvoor zijn de evenementen nodig. Maar als dat nu al niet van de grond komt, hoe moet dat dan als voetbalman Aalbers straks helemaal de baas is, vragen potentiële financiers zich af.

NUON is een van de partijen die is benaderd. Maar de energiemaatschappij is alleen geïnteresseerd als de Gelredome meer wordt dan een voetbalstadion, zegt Knoers. 'Wij hebben allerlei voorzieningen aangebracht in de Gelredome, zoals klimaatbeheersing die 365 dagen per jaar werkt. Dat wordt nauwelijks gebruikt. We willen garanties dat er wordt geïnvesteerd in evenementen.'

Die garantie krijgen ze, verzekert Rood. Aalbers heeft grote plannen met de Gelredome. Er zijn ideeën voor hotels in het stadion, een tv-station. 'Vitesse wil meer dan alleen voetbal. Evenementen passen daar heel goed bij. Maar dat is gemakkkelijker te organiseren als je alles in één hand hebt.'

Maar ook binnenshuis is niet iedereen daarvan overtuigd. Oud Ohra-topman Ben Huesmann stapte onlangs op als commissaris van Gelredome uit protest tegen de overnamepoging door Aalbers.

Ook voor de provincie is de multi-functionaliteit een belangrijk punt. Verder wil gedeputeerde C. Jacobs er niks over kwijt. 'Wij wachten op een voorstel.' Duidelijk is dat de onderhandelingen in het afrondende stadium zijn. Jacobs verwacht volgende week duidelijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden