Opnieuw het Sneijder-gevoel

Nog even trilde de Amsterdam Arena na bij elk balcontact dat Wesley Sneijder zocht. Vier dagen nadat hij het Nederlandse voetbal in het shirt van Oranje weer kleur had gegeven....

Van onze verslaggever Poul Annema

Het geeft wel aan hoe snel en hoog de verwachtingen van de toeschouwers kunnen oplopen na de hoogstandjes van een jong idool. Het succes van de historische zege op Schotland kleefde tegen Heerenveen als vette klei aan Sneijders schoenen. Dat is ook waar trainer Ronald Koeman zich zoveel zorgen om maakt.

De jonge Ajacied (19) staat plotseling uitbundig in de schijnwerpers. Juist de komende weken heeft zijn ploeg datgene nodig wat hem woensdag tegen de Schotten even ongenaakbaar als onbedwingbaar maakte.

De mensen die hem goed kennen, menen dat het wel zal meevallen met Koemans angst omtrent de standvastigheid van zijn talentvolle middenvelder. Hoe jong het ventje ook is, Sneijder laat al jaren zien dat hij niet de man is die zich het hoofd heel snel op hol laat brengen.

Zijn fluwelen voet verstijfde gistermiddag enigszins. Dat hij werd uitgeroepen tot 'man of the match' moet vooral worden beschouwd als een laat eerbetoon van zijn eigen club aan het glanzende interland-optreden van woensdag.

Koeman heeft zijn spelers afgelopen vrijdag voorgehouden dat ze zuinig met hun krachten moeten omspringen in de drukke maanden die wachten. Ajax heeft tot 21 december een programma van acht wedstrijden voor de boeg waarin grote belangen (Champions League en competitie) in het geding zijn.

De trainer van Ajax beschouwde het treffen met Heerenveen als de eerste van die reeks. De uitslag (3-1 winst) gaf hem uiteindelijk de meeste voldoening, daarenbuiten moest hij ook met minder genoegen vaststellen dat zijn ploeg opmerkelijk veel moeite had gekost deze stugge tegenstander in de openingsfase uit cadans te brengen.

Zijn Friese collega Foppe de Haan noemde dat de verdienste van Heerenveen ('We deden wat we moesten doen: Ajax ver van ons doel houden en spits Sibon snel aanspelen'), maar ook Ajax' onvermogen speelde aanvankelijk een rol bij het overhoop halen van de doorzichtige Friese patronen. Zonder de geschorste Van der Vaart en Heitinga en de geblesseerde Trabelsi en Pienaar misten de Amsterdammers de Schwung, die het elftal vaak zoveel kracht en dynamiek kan geven.

Nog erger werd het voor Ajax doordat Gerald Sibon Heerenveen in de zeventiende minuut naar een 1-0 voorsprong kon koppen. De lange Friese spits liet de bal uit een door Knopper verstuurde hoekschop precies in de voor doelman Lobont onbereikbare bovenhoek neerkomen.

Geruggesteund door die voorsprong hield Heerenveen de eredivisiekoploper tot diep in de eerste helft op afstand. Het moet lang geleden zijn geweest dat scheidsrechter Luinge na afloop het applaus van twee trainers in ontvangst mocht nemen, gistermiddag was het dan zover. Zowel Koeman als De Haan roemde het werk van de fluitist. Beiden hadden meer moeite gehad met de vlaggenist; Koeman omdat deze Ibrahimovic voortdurend 'betrapte' op buitenspel.

Toen de sterke Zweed negen minuten voor rust wél mocht doorgaan en Sonck fraai aanspeelde, haalde Edman de Belg in het strafschopgebied onderuit. Luinge wuifde het appèl om een strafschop weg, onderbrak het spel niet en stelde Sneijder daardoor in de gelegenheid van dichtbij de gelijkmaker aan te tekenen: 1-1. Eén minuut later was het 2-1 voor Ajax en weer lag een vloeiende combinatie van het tandem Ibrahimovic-Sonck aan de treffer ten grondslag. Deze keer joeg de Belg de bal als langs een liniaal voor het doel en maakte Mitea het karwei van dichtbij moeiteloos af: 2-1

Dat was ook het moment dat Ajax nodig had om de wedstrijd op zijn kop te zetten en wat vertrouwen bij te tanken voor het Champions League-treffen met AC Milan van woensdag. Foppe de Haan verklaarde al eens dat hij ervan droomt om dit seizoen, bij zijn afscheid van het profvoetbal, 'heel mooi' af te sluiten.

Dat zal nog niet meevallen met een ploeg die zich zo gemakkelijk laat overrompelen als Heerenveen in de tweede helft. Want na de hervatting legde Ajax een paar snelle borduurwerkjes op het gras, die de tegenstander in opperste verwarring achterliet.

Nadat de jonge Ghanees Obodai (Koeman: 'Mijn beste rechtshalf na Pienaar') zich even snel had vrijgespeeld als zich over de bal had ontfermd en Ibrahimovic in staat stelde Ajax naar 3-1 te schieten, durfde Koeman het tegen dit Heerenveen wel aan om drie maal te wisselen.

Het was in de periode waarin De Haan 'de oude Heerenveen-kwaal' zag terugkeren: 'Dan voetballen we te veel achteruit. Als Ajax vol gas had gegeven waren we toen weggespeeld.'

Ajax mocht van Heerenveen op prijzenjacht gaan, maar verkoos de schoonheid boven de doelmatigheid. Met AC Milan en Feyenoord als eerstvolgende tegenstanders had Ronald Koeman liever wat harder aan de deur geklopt. Om de oppositie schrik aan te jagen, maar vooral om zijn eigen gretigheid te illustreren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden