Operatie geslaagd, patiënt overleden

Uitkijkend over de achttiende hole van de Haagsche Golf en Country Club verzuchtte Zia Mahmood: 'De professional slaat de bal binnen een meter van de hole waarna zijn amateur-partner er feilloos in slaagt de onmisbare put te missen'....

De Grave/Mahmood, Verzijl/Chagas, Stam/Westra, Nobel/Meckstroth. De tweede naam van elk paar komt lezers van een bridgerubriek vast en zeker bekend voor. Het zijn hoofdrolspelers op het internationale bridgepodium. Als de namen van eerstgenoemde personen een bel laten rinkelen, is dat veel meer verbonden aan andere bladzijdes van de krant.

De combinatie van politiek, zakenleven en automatisering met topbridge vormde afgelopen woensdag de basis van het deelnemersveld van de Pro-Am in het clubhuis van de Haagse golfclub. De gebeurtenis vond plaats aan de vooravond van het veertiende Cap Gemini World Invitational, een top-16 waarin naast dertien van de sterkste paren uit alle delen van de wereld Westra/Leufkens, Bertens/Nab en de kersverse vrouwen-wereldkampioenen Pasman/Simons van de partij zijn.

Je zou denken dat zo'n opwarmer voor de bridge-elite een aangenaam verpozen betekent. Lekker een beetje kletsen en kaarten met door de sponsor uitgenodigde zakenrelaties en vooraanstaande figuren uit het maatschappelijk leven.

Gezelligheid op de eerste plaats en bridge in een bijrol. Niets is minder waar. Het bloed van de bridger begint te kriebelen als de kaarten van een nieuw spel worden opgepakt. Ook al wringt partner zich in de vreemdste bochten om hem te dwarsbomen, een (top) bridger wil altijd winnen.

Het competitieve element speelt dus ook in een door Cap Gemini vooral als sociaal bedoeld evenement een belangrijke rol. En zo kon je woensdagavond tijdens de pro-Am in de wandelgangen dikwijls teleurgestelde of ontzette topspelers aantreffen die hoofdschuddend verhaal deden van het onheil dat hen zojuist was aangedaan.

Meer dan eens was het gezegde 'operatie geslaagd, patiënt overleden' van toepassing. In diagram 1 bleef Gabriel Chagas, noord, lang muisstil.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- 1* 1*

dbl pas 2* 2*

4* pas 4* pas

4* pas 4SA pas

5* 5* dbl pas

pas pas -- --

Op veel tafels kwamen noord-zuid niet eens toe aan het bijzonder voordelige redbod van 4* en mochten oost-west in alle rust 650 of 680, na een ruitenuitkomst, noteren. Chagas hield zich als noord lang rustig om te horen waar oost-west naar toe gingen. Of dit een verstandige aanpak was valt te betwijfelen maar de Braziliaan hakte na 5* wel moedig zelf de knoop door. Oost-west konden vanwege het ontbreken van twee azen niet hoger en doubleerden 5*.

West kwam uit met *A, nam ook *H mee en speelde ruiten zodat oost in die kleur twee slagen kon maken. Met alleen een klaverenslag te verliezen leken noord-zuid op weg naar min 500, een goede uitnemer tegen de kwetsbare hartenmanche.

Oost vervolgde met klaveren, de leider dook, west maakte *H, speelde klaveren na voor een introever in oost.

Het resultaat, vier down en 800, stemde noord-zuid tot grote dankbaarheid en dompelde Chagas in diepe wanhoop.

Soms eist de topbridger teveel van zijn partner. Jeff Meckstroth, de regerende Amerikaanse wereldkampioen, creëerde een te gecompliceerd raadsel voor oost (diagram 2).

Zie diagram 2

west noord oost zuid

pas pas pas 1SA

2* 2* pas pas

dbl pas pas pas

Het bieden verliep precies zoals west, Meckstroth, had gehoopt. Hij paste in de eerste hand, een leuke verdeling maar te weinig voor een opening. Na de 1SA-opening introduceerde west de klaveren om na 2* met een doublet in de uitstervende hand interesse te tonen in een harten of ruitencontract. Dit was net een stap te ver voor oost die op de amechtige vierkaart harten geen 3* wenste te bieden maar, verleid door de dikke troeven (*VB109) tot het tegenspelen van 2* besloot.

Het verdedigen van 2* bleek geen succes. De leider nam de klaverenuitkomst met *V en begon direct met *V. Oost won met *H en speelde harten voor het aas. De leider speelde *A en *H en gooide daar de laatste harten van noord op weg. Oost mocht troeven maar meer dan *A en een troefslag bleven niet over voor oost-west: plus 870 en alle matchpoints voor noord-zuid.

Carlos Lucena, Argentijns kampioen met Lambardi, is er in deze top-16 voor de eerste keer bij. De Argentijn zal met veel genoegen terugdenken aan deze pro-Am waarin hij de wind in de zeilen had, zijn partners het best begeleidde, en de eerste prijs opstreek. In diagram 3 was Lucena opgetogen vanwege de natuurlijke aanpak die hij kon kiezen.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- 1* pas 3SA

pas pas pas --

In het huidige topbridge is het ondenkbaar dat het 3SA-antwoord na een 1*-opening aangeeft dat je de manche in sans atout wilt spelen. Meestal geeft het een schoppenfit aan met al dan niet ergens een singleton. Om 3SA te bereiken moet je na 1* beginnen met 2*.

In een ProAm is het leven weer gewoon. Je biedt wat je denkt te gaan maken en partner past daarop. Lucena, zuid, wist wel dat het spel mogelijk in de vier-vier fit harten beter speelde, maar koos vanwege zijn zachte waardes in harten, klaveren en ruiten voor de goedkoopste manche.

West kwam uit met een kleine klaveren, via *10 van oost, voor de boer van zuid. De leider begon met vier keer harten, waarop oost een keer bekende en drie keer ruiten afgooide. De leider nam nu ook drie ruitenslagen mee eindigend bij *H in zuid (diagram 4). In die slag gooide west *8 af.

Zie diagram 4

In het eindspel van vijfkaarten speelde de leider *10. Oost-west konden gewoonweg niet verijdelen dat Lucena hetzij met *9 in de dummy, dan wel met *H in zuid een slag, de negende, maakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden