NIEUWSTENNIS

Opeens is Haase het kwijt tegen Murray, de voormalige nummer 1

Vorstelijk, rustig en geconcentreerd stond Robin Haase in de eerste ronde van het ABN Amro tennistoernooi tegen een mopperende Andy Murray te tennissen. Totdat de Nederlander een dubbele fout slaat.

Robert Giebels
Haase tijdens de partij tegen Murray. Beeld ANP
Haase tijdens de partij tegen Murray.Beeld ANP

In de gewijde stilte van een tennishal zonder publiek won de voormalige nummer 1 van de wereld, de Brit Andy Murray, van de Nederlandse toernooiveteraan Robin Haase. In een gelijk opgaande strijd liet Haase winstkansen lopen waarna Murray er in de derde set in ging geloven en de laatste zes games op rij won: 2-6, 7-6, 6-3.

Een gelukkige loting had de meest interessante partij van de eerste ronde van het ABN Amro tennistoernooi in Rotterdam opgeleverd. Vooral door de parallellen tussen beide spelers. Ze zijn allebei 33 jaar, hebben een rijk tennisleven achter zich, met drie grandslams en twee olympische gouden medailles voor Murray, maar ze hebben zich de voorbije jaren over veel blessureleed heen moeten zetten.

Beiden missen nu wedstrijdritme en proberen nog iets moois te beleven in hun laatste tennisjaren. Murray, de voormalige nummer 1, is afgezakt naar de 123ste plaats op de wereldranglijst. Haase staat op plek 193 - zijn hoogste notering was 33 in 2012. De rechterknie is het zorgenkindje van Haase, die vorig jaar overwoog te stoppen, voor Murray is dat de rechterheup. De Brit liet zich er in 2018 en 2019 aan opereren en koos voor een metalen kunstheup die onder meer in Nederland verboden is. Medici achten de kans op ernstige complicaties aanzienlijk, helemaal als die in een man zit gemonteerd die topsport bedrijft.

Fysiek goed

Murray zegt zich evenwel momenteel fysiek goed te voelen. Mentaal is het wat minder, doordat hij na een positieve coronatest niet naar de Australian Open en alle voorbereidingstoernooien in Melbourne mocht. ‘Ik had 10 weken heel goed getraind, maar ik mocht zelfs mijn huis niet uit.’

Corona zorgt er ook voor dat het ABN Amro tennistoernooi dit jaar een belangrijk ingrediënt mist: voor het eerst in 48 edities is er geen publiek. ‘We zijn ook entertainers’, zei Haase daar vooraf over, ‘we missen de extra energie die loskomt met toeschouwers erbij, maar het is prachtig dat we hier kunnen spelen.’ Hij doet dat, dankzij een na allerlei opzeggingen gegunde wildcard, voor de dertiende keer. Niemand speelde vaker in Rotterdam dan Haase.

Hij en Murray zijn onder de indruk van de gelikte aankleding van Ahoy. Ze kwamen op in een spectaculair lichtspel in alle tinten groen - de huiskleur van de sponsor. Er zijn geen lijnrechters, alleen ballenmeisjes en -jongens. Troosteloze lege tribunes, zoals bij de Australian Open, zijn niet te zien, daar is het naast het veld te donker voor. In de pauzes na elke twee games is het speelveld donker en zijn twee volgspots op beide spelers de enige verlichting. Al met al is het alsof Haase en Murray in een splinternieuwe tennisstudio staan te spelen.

Blessureleed

Aan beide spelers was hun blessureleed niet af te lezen. ‘Ik geloof dat ik nog steeds met de besten meekan’, had Murray gezegd, ‘anders zou ik ermee stoppen.’ Ook als Haase hem van links naar rechts liet lopen en daarna een dropshot achter het net legde, was Murray volop bereid er een sprint voor te trekken. Al legde Murray het aldus gehaalde balletje vaak in het net of makkelijk neer voor Haase.

Nadat die in de eerste set twee keer de service van Murray brak, liet de Brit de set lopen. De tweede set, liep op service waarbij Haase het in zijn servicegames iets minder moeilijk had dan de steeds fanatieker op zichzelf mopperende Murray. De Brit serveerde matig en moest vaak het initiatief laten aan de rustige Haase, die geconcentreerd zijn slagen spreidde en op de juiste momenten naar het net opstoomde. Ook Haase haalde de meest onwaarschijnlijke ballen nog terug, ook als hij ver buiten de lijnen stond. Desondanks pakt Murray de tweede set in de tiebreak.

In de derde en beslissende set komt Haase snel een break voor te staan en op 3-0. Maar opeens is hij het kwijt. Een zeldzame dubbele fout blijkt het keerpunt, want Murray gelooft er weer in en schakelt bij waarna Haase alle zes de resterende games verliest.

Vijf keer stonden de twee tegenover elkaar. Alleen de eerste keer won Haase, uitgerekend in Rotterdam in 2008. Een jaar later won Murray dat toernooi. ‘Sindsdien is er veel veranderd’, zei Murray toen hij wist dat hij tegen Haase zou spelen. ‘Dat ik dertien jaar geleden van Robin heb verloren zegt totaal niets over onze wedstrijd nu.’ Daarin kreeg de tweevoudig Wimbledonkampioen gelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden