Op jacht naar het snelste pak van de wereld

Achtergrond..

amsterdam Het belangrijkste schaatsseizoen per olympiade staat op het punt van beginnen, maar de Nederlandse schaatsers weten nog niet hoe zij straks, bij de Olympische Winterspelen van Vancouver, gekleed zullen gaan. De kwestie, het lijkt wel het zwemmen van de voorbije twee jaren, gaat mogelijk de eerste wintermaanden beheersen.

Contractueel zouden wereldkampioen Sven Kramer en de zijnen de schaatspakken van de Amerikaanse sportkledinggigant Nike moeten dragen. De KNSB, de nationale schaatsbond, heeft een contract met de Amerikanen die sinds de Spelen van 2002 de nauwsluitende hansopjes van de nationale schaatsploeg leveren.

Maar niets is zeker over het dragen van het schaatspak, zo verklaarde KNSB-sportdirecteur Arie Koops vorige week tijdens een Haagse lunch, waarbij zijn bondsvoorzitter Doekle Terpstra en algemeen directeur Victor van den Hoff aanwezig waren. Met Nike wordt gesproken over het leveren van een beter pak dan wel ‘het zo goed mogelijk oplossen’ van de contractuele situatie.

De schaatsers zijn al enige tijd ontevreden over de pakken die Nike levert. Ze zitten niet lekker, vooral mannen met een torso zoals Kramer die heeft, vinden ze matig passen. Er zit minder stretch in, de stof is stijver en er zit een korset in om de rijder of rijdster in de schaatshouding te duwen.

Vorig jaar ging het pak al vroeg in het seizoen weer uit en greep iedereen terug naar de oude pakken, de Swift Skin versie 2. Die waren bovendien in de kleurstelling van de bondssponsor (Aegon) geleverd, in rood, wit en blauw. De nieuwe textiellijn van Nike wordt slechts in de kleuren zwart en grijs geproduceerd. Een andere kleur, zo verdedigde Nike zich vorig jaar, zou het pak aan snelheid doen inboeten.

Sinds een jaar is de KNSB naarstig op zoek naar een nieuw pak, ‘het snelste pak van de wereld’. Koops zei in Den Haag dat het uitgangspunt is dat Nederlanders in de snelste pakken dienen te schaatsen en dat er daarom door de bond een ontwikkeling op gang is gebracht. ‘Voorheen waren we afhankelijk van een fabrikant’, zei hij er bij. Dat wil de KNSB niet meer, aldus de directeur Sport.

Er is onder leiding van bondscoach Wopke de Vegt een brede samenwerking opgezet met de TU van Delft, met de Vrije Universiteit van Amsterdam en met de Duits-Nederlandse windtunnels (DNW) in Marknesse. Er worden nog steeds tests gedaan met de nieuwste pakken, van overigens nog onbekende makelij en textuur.

Er hangt een zekere geheimzinnigheid rond het plan. Bij DNW in de Noordoostpolder willen ze overigens niks verklaren over het plan van aanpak. Eddy Willemsen, van de afdeling civiele testen: ‘Wij kunnen er niks over zeggen. Daarvoor moet u toch echt bij de KNSB zijn.’

De joint venture rond het schaatspak moet vergevorderd zijn, getuige de uitlatingen van Koops. ‘Ik denk dat we het voor elkaar hebben. Er is een alternatief product. Onze schaatsers kunnen rustig gaan slapen voor de Spelen.’

De beoogde producent van het uiteindelijke Made in Holland-pak is Sportconfex van Bert van der Tuuk, in het verleden manager van de schaatsploeg Unit 4. Zijn Nederlandse bedrijf heeft een atelier in Polen. Hij laat daar pakken voor de kledingmerken Craft, Hunter en Asics naaien. Van der Tuuk kan er ‘in principe niks over zeggen’, maar wil wel toegeven dat hij samenwerkt met de KNSB in het schaatspakkenproject.

Hij geldt als een man met ervaring, onmisbaar in een traject dat ook op de lange termijn resultaat moet opleveren. De KNSB zegt dat het project blijft bestaan tot en met 2014, de Winterspelen van Sotsji. Het is ook bedoeld als vangnet. Koops: ‘Stel dat Nike in 2010, bij het aflopen van het contract, zegt, we stoppen met het produceren van schaatspakken, dan moeten we toch een alternatief hebben.’

De nieuwe pakken van Nike zijn overigens al in het land. Marnix Wieberdink, manager van schaatsservice SportNavigator.nl dat 160 buitenlandse rijders kleedt, zegt al geleverd te hebben aan de Chinezen. Het nieuwe pak is niet beter dan het vorige, is zijn opvatting. ‘Maar Chinezen hoor je niet klagen. En hun tijden zijn toch niet slecht. Het is een mentale kwestie. Cindy Klassen, de Canadese, reed ooit een wereldrecord in een pak dat er als een aardappelzak uitzag.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden