Op het kunstgras is niets aan te merken, op de organisatie wel

De Indiase media boycotten een bijeenkomst met FIH-voorzitter Negre. Het stadion telt vele gebreken. ‘Hier valt niet te werken.’..

Van onze verslaggeverRobèrt Misset Robèrt Misset

New Delhi Het WK hockey in India mag niet mislukken en dus wekken de Nederlandse spelers soms de indruk dat ze hun favoriete vakantieoord bezoeken. Geen elektriciteit in het stadion? Geen water? Een glad en hobbelig trainingsveld? Lampen die niet werken en zelden tegelijk schijnen? ‘We moeten het ermee doen’, aldus teammanager Ties Kruize.

Zelden is de aanloop naar een WK zo chaotisch verlopen als in New Delhi, waar in oktober de Gemenebest Spelen worden gehouden. Drie jaar geleden werd het WK hockey toegewezen aan India. De internationale hockeyfederatie (FIH) wilde tegenover het IOC graag bewijzen dat hockey een mondiale sport is.

Buiten is het Dhyan Chand National Hockey Stadium een fraai theater voor ruim 18 duizend toeschouwers. In de catacomben heerst wanorde. De elektriciteit valt geregeld uit, in de toiletten zou je een hond nog niet zijn behoefte laten doen. Machinegeweren zijn er in overvloed, vriendelijke gebaren en vooral onwetendheid voeren de boventoon.

Niemand weet waarom de Indiase hockeyfederatie geen oefentoernooi heeft georganiseerd in New Delhi, ook de FIH staat machteloos. Zaterdag komt zelfs de Spaanse voorzitter Leandro Negre het stadion niet in.

De Indiase media zijn het zat. Niets hebben ze gezien van de voorbereiding van hun ploeg op het WK. De oefenwedstrijd tegen Nederland was besloten, het spelershotel is verboden gebied. Het leidt zaterdag tot een potsierlijke vertoning als Negre zalvende woorden wil spreken.

‘Dit WK is een schande voor ons land’, zegt een Indiase journalist. ‘Hier valt niet fatsoenlijk te werken.’ Dan verlaten zeker vijftig Indiase verslaggevers demonstratief de zaal. De Nederlandse perschef Arjen Meijer bloost en zwijgt. ‘Al uw problemen worden opgelost’, zegt Negre tegen de buitenlandse media.

Zondag loopt de kleine preses zwetend door het stadion, waar alleen het kunstgrasveld de toets der kritiek mag doorstaan. Gelukkig wordt op de eerste dag spectaculair gehockeyd. Australië verliest van Europees kampioen Engeland. En na de stunt tegen Pakistan houden zelfs de Indiase media van hun WK.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden