Op de tribune met Martin van Geel, John Jaakke en de zwarte dame

Toen Klaas-Jan Huntelaar gisteravond in de Kuip Ajax op 1-0 zette tegen PSV, boog op de eretribune een in het zwart geklede dame met een zonnebril zich voorover om iets in het oor te fluisteren van Martin van Geel, de technisch directeur van Ajax....

Bert Wagendorp

Ik weet zo langzamerhand wel wanneer je in de sport op details moet letten, en dit was zo’n moment. Maar de zwarte dame beschikte kennelijk over grote ervaring in het discreet in mannenoren fluisteren. Er viel niks te liplezen, je zag alleen haar vileine glimlachje.

Ook uit de reactie van Van Geel was weinig op te maken. Naast hem trok voorzitter Jaakke een soort van wanhopige grijns die blijdschap moest uitdrukken, maar Van Geel deed zijn uiterste best zo neutraal mogelijk te kijken – al was het dan ook de neutraliteit van de man die zojuist met zijn nieuwe Italiaanse designschoenen in een enorme hondendrol is gestapt.

Martin van Geel had gemengde gevoelens, over de 1-0, dat zag je wel. Ik vermoed zelfs dat hij het doelpunt als een laatste rotgeintje van Danny Blind aan zijn adres beschouwde.

In Sportweek las ik deze week dat Martin van Geel ooit door voormalig voetbaltrainer en PSV-scout Piet de Visser werd omschreven als een ‘roomse poeperd’ die het ‘achter de ellebogen’ had. De Visser komt uit Brabant, dus mag je aannemen dat hij een ‘roomse poeperd’ herkent als hij er een ziet.

Over voorzitter John Jaakke las ik een tijdje geleden al dat hij een ‘gereformeerde gluiperd’ was. Ik ken Jaakke niet, ik weet niet eens of hij inderdaad gereformeerd is –laat staan of hij tot de ‘gereformeerde gluiperds’ moet worden gerekend.

Maar als er ook maar een begin van waarheid zit in de omschrijvingen, is het wel tamelijk opmerkelijk. Wanneer Ajax wordt geleid door een ‘roomse poeperd’ en een ‘gereformeerde gluiperd’ kun je enerzijds constateren dat de oecumene nu wel zo’n beetje is voltooid en dat we binnenkort een verzoeningsreis van de paus naar Spakenburg, Urk en Staphorst mogen verwachten.

Anderzijds is het verdomd moeilijk voor de hard core Ajax-supporter met zijn Israelische vlag, een ‘roomse poeperd’ en een ‘gereformeerde gluiperd’ als leidend duo van zijn grote liefde.

Overigens lijkt het me niet onwaarschijnlijk, dat de zwarte dame Van Geel het volgende in het oor fluisterde: ‘Daar ben je lekker mee, Martje. Doe maar snel een schietgebedje naar Maria dat die roomse jongens van PSV er ook eentje inschieten.’

Want het is natuurlijk verre van prettig wanneer je de trainer gaat ontslaan die ondanks een knollenelftal toch de voorronde van de Champions League heeft bereikt én de beker heeft gewonnen. Over het algemeen weliswaar met waardeloos voetbal, maar wie herinnert zich dat volgende maand nog? Van Geel gaat de boeken in als de roomse poeperd die de zéér succesvolle oer-Ajacied Danny Blind de laan uitstuurde, daar is nu al niks meer aan te doen. Zo gaat dat, met geschiedschrijving in de sport, daar malen ze niet om nuances.

De wedstrijd was nog geen vijf minuten afgelopen, toen Edward van Cuilenborg ons meedeelde dat Henk ten Cate had getekend als de nieuwe trainer van Ajax. Danny Blind was nog maar net uit beeld, dus de timing was perfect, zij het een beetje wrang.

Wannéér tekende Henk ten Cate het contract? Ik denk al vóór de bekerfinale. Ik denk ook dat Martin van Geel en John Jaakke de blauwe inkt waarmee zij de nieuwe trainer vastlegden en de oude de nek omdraaiden nog aan hun vingers hadden en dat ze daarom zo ongemakkelijk zaten te kijken, zelfs toen Huntelaar er 2-1 van had gemaakt.

Ze mogen je dan uitmaken voor ‘roomse poeperd’ of ‘gereformeerde gluiperd’, dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen gevoel in je donder hebt.

Opeens wist ik wat de zwarte dame, volgens mij een femme fatale met sterke neiging tot wrange humor, tegen Martin van Geel zei: ‘Zul je zien dat die Ten Cate volgend seizoen de Champions League niet eens haalt, zesde wordt in de competitie en er in de beker uitvliegt tegen Heracles.’

Bert Wagendorp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden