Op de trappen van het Rathaus

Wat is het verschil tussen het beklimmen van een trap van ruim honderd treden op maandag of dinsdag, 's middags of 's avonds?...

KEES TAMMENS

Van Prooijen/De Wijs, Zwerver/Wijma en Schollaardt/Lagâs reisden vol optimisme naar het EK af. Het kampioenschap, een medaille of de vierde plaats (kwalificatie voor het WK). Bridgeroem gloorde aan de horizon. De openingswedstrijd tegen Finland verliep stroef, de nederlaag bleef beperkt (14-16). Herstel volgde snel. Turkije (19-11), Hongarije (21-9), Kroatië (16-14) en het op dat moment leidende Rusland (22-8) gingen in goedgespeelde partijen voor de bijl. Het gevoel van onoverwinnelijkheid groeide maar werd abrupt afgebroken door Italië (6-24). De loting gunde Nederland een adempauze waarin het uithaalde tegen zwakke broeders in het veld. Na Tsjechië (25-3), Spanje (25-0), Frankrijk (25-5) onderbroken door een lichte inzinking tegen Wit-Rusland (12-18) bereikte Nederland de derde plaats in de rangschikking op kleine achterstand van Italië en Noorwegen.

In de clash tegen het sterke Zweden op dinsdagavond, op vugraph in een volgepakte zaal, moest Nederland zich waarmaken. Een vergissing, een onnauwkeurigheid, een goed slem - door Nederland geboden en door Zweden gemist - dat downging, een verkeerde benadering van een hoog-competitief biedverloop waarin beide Nederlandse paren vijfhonderd punten inleverden. Het drama was compleet, een nederlaag met verwoestende cijfers (5-25); na elf van de 21 wedstrijden de zesde plaats. De trap naar boven oogde als een huizenhoog obstakel, de tocht naar edelmetaal lang en zwaar.

Elke ronde wordt een wedstrijd op de vugraph vertoond. Bij Nederland - Hongarije legde Ricco van Prooijen in diagram 1 het winnende tegenspel op tafel, een manoeuvre die de commentatoren ook met open kaarten over het hoofd zagen.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

------1

24pas4

paspaspas--

Een 1-opening, niet gehinderd door gebrek aan honneurpunten. De sprong na het 2-volgbod naar 4 gaf een ruitenkleur met schoppensteun aan, waarna zuid met gierende remmen in de manche afstopte. West, Simon de Wijs, kwam met zijn eigen kleur uit, klaveren. Oost, Ricco van Prooijen, won de eerste slag met A. De analyse van de commentatoren kwam snel: Oost had geen baat bij klaveren en moest een kleine troef naspelen om de leider in problemen te brengen. Abuis, zuid wint A, speelt ook H en vervolgt met ruiten naar A en een ruiten getroefd; harten naar V en een tweede ruitenintroever. Naar A in de dummy en vrije ruiten gespeeld. Oost maakt V en dat is alles. Van Prooijen doorzag dit en speelde in de tweede slag een meesterlijke kleine harten in de aas-vrouw vork van de dummy. Daarmee beroofde hij de leider van een kostbare entree en het vrijtroeven van de ruiten ging niet door. De leider deed zijn best. Na A en een ruiten getroefd stak hij over naar A en troefde een ruiten met 7. West troefde over met B en speelde troef na voor 9 in zuid. De leider speelde een listige 8, west trapte niet in de val met B te dekkken en de leider was verslagen. Hij gooide op 8 een ruiten uit de dummy, oost maakte 9 en speelde 8 voor A. West maakte na dit spelverloop nog twee klaverenslagen: 4 twee down. Op de andere tafel werd door een vreemde wending noord de leider in 4 zonder tussenbieden van oost-west. Oost kwam in alle onschuld uit met een kleine harten zodat 4 in een klap kansloos was al beperkte de Nederlandse leider de downslagen tot één.

Tegen Rusland smaakte Schelte Wijma in diagram 2 het genoegen van het maken van een gedoubleerde overslag.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

------2

34dblpas

paspas----

Wie let tegenwoordig op een harten te weinig voor een zwakke twee-opening? Het doublet van oost op 4 gaf onbezonnen het troefzitsel bloot. West kwam opgewekt uit met H, een kaart die de leider met even veel plezier won met A. Met H en harten, B, A twee keer troef getrokken. Schoppen voor V en B waarop de klaveren uit zuid verdween. West nam in de volgende slag H met A en speelde B getroefd in zuid die nu even lang in troef was als oost. Ruiten naar B gevolgd door 10, de definitieve doodsteek voor oost die moest bekennen, uit zuid 10 weg. Ook 9 gecasht. De finesse in het eindspel was leuk en effectief: de dertiende schoppen en oost moest genogen nemen met één troefslag: 4-gedoubleerd met een overslag. Op de andere tafel bereikten noord-zuid 3SA. Het tegenspel was snel. Oost kwam uit met H, west nam over met A en speelde B door. De leider moest onvermijdelijk een keer ruiten spelen en besloot dit direct te doen. West won A en nam vijf klaverenslagen mee.

De elfde ronde, tegen Zweden, kwam Nederland niet zonder kleerscheuren door. Na enkele missers volgde pech in diagram 3, al werd het in de nachtelijke analyse niet duidelijk of het door van Prooijen gevolgde speelplan het kansrijkste was.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

--11dbl

345pas

pas6paspas

pas------

West kwam uit met schoppen getroefd in de dummy. Met H goedgeplaatst zijn via een herhaalde snit eenvoudig dertien slagen te maken. De leider vertrouwde daar niet op, west zou H de eerste keer zeker duiken en de tweede klaverensnit winnen met A als downslag. Hij koos voor een plan waarin H ook in west mocht zitten. In de tweede slag speelde hij klaveren voor V en troefde een schoppen. Overgestoken naar 10 en A gespeeld. Dit speelplan won met de klaveren drie-twee verdeeld en de harten vier-twee. De speler met H moest nog een harten hebben zodat de leider op de derde hartenslag in de dummy de laatste schoppen uit zuid kon weggooien. Helaas voor het slem en voor Nederland zaten de harten vijf-één verdeeld zodat oost de tweede harten kon troeven en A als downslag incasseerde. Op de andere tafel hadden Zwerver/Wijma het bieden in 4-gedoubleerd 'gewonnen' en gingen vier down, min achthonderd. Het spel kostte veertien imps terwijl een eenvoudige aanpak, twee keer op H snijden, elf imps had opgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden