Op de stoel van Guus Hiddink

In VARA TV Magazine buigen kenners zich al anderhalve maand over de ideale opstelling van het Nederlands elftal. Daar kan inderdaad niet vroeg genoeg mee worden begonnen....

Ik verheug me nu al op het gespeculeer in Frankrijk, het snuffelen aan de zijlijn van het trainingsveld en het moment dat Hiddink de hesjes uitdeelt en zichtbaar wordt wie er zullen spelen, en wie niet.

(Zagalo, de bondscoach van Brazilië, maakte de opstelling voor het openingsduel met Schotland vorige week al bekend, om de spanning weg te nemen. Maar daar gaat het nu juist om!)

De rubriek in VARA TV Magazine heet: 'Als ik Guus Hiddink was.'

De mannen die tot nu toe op de stoel van de bondscoach plaats mochten nemen, zijn niet de minsten: Henk Spaan (leeftijd onbekend), Johan Derksen (1949), Evert ten Napel (1944), Kees Jansma (1947), Ben de Graaf (1936) en Frank Snoeks (1956).

Ze moesten hun WK-elftal formeren voordat de NOS en de kranten bekend maakten welke 22 Nederlandse spelers deel zouden nemen aan het wereldkampioenschap. Daardoor maakt Ooijer driemaal deel uit van een ploeg, en Witschge en zowaar Blind ('Zolang hij nog niet met een stok loopt, kan hij mee naar Frankrijk', aldus Snoeks) één keer.

Niet één opstelling is hetzelfde. De zes deskundigen zetten allen Van der Sar op doel. Zes keer opgesteld worden voorts Frank de Boer, Jaap Stam, Ronald de Boer en Bergkamp.

Vijf punten: Winter.

Vier punten: Davids, Overmars.

Drie punten: Seedorf, Bogarde, Cocu.

Twee punten: Zenden, Numan, Jonk.

Eén punt: Reiziger, Kluivert, Van Hooijdonk.

Niet genoemd worden vijf spelers uit de selectie, de doelverdedigers Hesp en De Goey, Vierklau, Van Bronckhorst en Hasselbaink.

(Probeer vast na te denken over úw ideale elftal. In de laatste alinea zal daar om worden gevraagd. Wat zij kunnen, kunt u ook, en misschien wel beter.)

Slechts drie deskundigen laten de nationale ploeg zo spelen als Hiddink, met vier verdedigers, vier middenvelders en twee aanvallers. Ten Napel kiest voor 3-4-3, Derksen voor 4-3-3, Snoeks voor 5-2-3.

De rubriek in het omroepblad is zo krachtig omdat niemand openhartiger is dan een journalist die praat met een journalist. Als bewijs daarvan enkele citaten, over Davids.

Derksen: 'Davids is dé cruciale speler in Oranje. Zijn kuren, zijn grote mond, dat moet je allemaal voor lief nemen.'

Snoeks: 'Wat moeten we met zo'n speler, van wie men zijn passie en strijdlust roemt, maar die in werkelijkheid gewoon ordinair over de schreef gaat? Ik heb elf spelers nodig en van Davids weet ik dat hij de eindstreep niet zal halen.'

De Graaf: 'Hij loopt hautain over het veld, is buitengewoon agressief en jankt meteen als hem iets wordt aangedaan. Daarnaast is hij uiterst argwanend en wantrouwend jegens zijn omgeving en heeft hij het meteen over racisme.'

Spaan: 'Davids is een aardige jongen, maar provoceert soms.'

Jansma: 'Davids (...) moet werken en zijn mond houden.'

En over de kansen in Frankrijk:

Spaan: 'Het wordt niks in Frankrijk.'

Derksen: 'Hiddink heeft geen lef. Dat heeft hij nooit getoond en zal hij ook tijdens het WK niet doen. Dus gaat Nederland roemloos, voortijdig en volstrekt anoniem naar huis.'

Omdat het altijd dezelfden zijn die worden geraadpleegd - en hun deskundigheid door sommigen in twijfel zal worden getrokken -raadpleeg ik zes onbekende kenners.

Ronald Ockhuysen (1966, mediaredactie de Volkskrant): Van der Sar; Reiziger, Frank de Boer, Stam en Bogarde; Winter, Ronald de Boer, Davids en Overmars; Bergkamp en Hasselbaink.

Maurice van Abbevé (1969, eerste barmedewerker café Studio Haarlem): Van der Sar; Reiziger, Frank de Boer, Stam en Bogarde; Winter, Seedorf, Ronald de Boer en Davids; Bergkamp en Van Hooijdonk.

Gijs van den Heuvel (1959, nieuwsdienst de Volkskrant): Van der Sar; Winter, Frank de Boer, Stam en Bogarde; Ronald de Boer, Davids, Bergkamp en Cocu; Kluivert en Overmars.

Han van Gessel (1941, redactie Cicero de Volkskrant): Van der Sar; Winter, Frank de Boer, Stam en Numan; Ronald de Boer, Jonk, Seedorf en Davids; Bergkamp en Overmars.

Berthil Hartoch (1965, verzorger Psychiatrisch Ziekenhuis Amsterdam): Van der Sar; Winter, Frank de Boer, Stam en Numan; Seedorf, Davids, Ronald de Boer en Overmars; Bergkamp en Kluivert.

Fred de Vries (1959, redactie buitenland de Volkskrant), Van der Sar; Reiziger, Stam, Frank de Boer en Bogarde; Seedorf, Davids en Cocu; Ronald de Boer, Bergkamp en Overmars.

Opnieuw maken Van der Sar, Frank de Boer, Stam, Ronald de Boer en Bergkamp deel uit van alle opstellingen, plus deze keer Davids. Niet één van de in totaal twaalf opstellingen is identiek aan een andere.

Tot slot een verzoek aan de lezers van deze rubriek. Speel mee, vervang Hiddink door uzelf en stel uw favoriete Nederlands elftal voor het wereldkampioenschap samen. Stuur vóór de Champions League-finale een kaart of brief naar deze krant, onder vermelding van De Twaalfde Man/Opstelling Oranje (géén e-mail).

Bij voldoende (originele) inzendingen kom ik hier volgende week op terug.

Maak ook de volgende zin af: Nederland heeft geen schijn van kans om wereldkampioen te worden omdat . . . (maximaal twintig woorden).

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden