Oostenrijkers heersen op de schans

Een Noorse skispringer, Anders Jacobsen, won vandaag de traditionele nieuwjaarswedstrijd in Garmisch-Partenkirchen. Hij kon daarmee geen einde maken aan de Oostenrijkse hegemonie op de Vierschanzentournee: Stefan Kraft leidt het klassement.

Rolf Bos
De Noor Anders Jacobsen wint donderdag de nieuwjaarswedstrijd van de Vierschansentoernee, maar de Oostenrijker Stefan Kraft leidt het klassement. Beeld getty
De Noor Anders Jacobsen wint donderdag de nieuwjaarswedstrijd van de Vierschansentoernee, maar de Oostenrijker Stefan Kraft leidt het klassement.Beeld getty

Sinds 2009 is het steeds een Oostenrijker die de belangrijkste skischanscompetitie wint. Dit tot ergernis van de Duitsers, die met een knipoog naar de beroemde voetbaldefinitie van Gary Lineker mopperen dat de winterse tournee over vier skischansen voert, en aan het eind een Oostenrijker wint.

Kraft, de winnaar van de eerste wedstrijd in het Duitse Oberstdorf, blijft de leider van het algemeen klassement. De Sloveen Peter Prevc staat tweede, voor een andere Oostenrijker, Michael Hayböck. Voor de Oostenrijkers volgen de komende dagen twee thuiswedstrijden, in Innsbruck en Bischofshofen.

Janne Ahonen was in 2008 de laatste niet-Oostenrijker die de wedstrijdenserie won. Het is een raadsel waarom de Oostenrijkers de laatste jaren tijdens het meerdaagse toernooi steeds de besten zijn. Bij de Olympische Spelen worden de medailles over het algemeen eerlijker verdeeld. Tijdens de Spelen van Sotsji won de Pool Kamil Stoch zelfs twee medailles, op de grote én de normale schans. Ook de Zwitser Simon Amman doet op de olympische podia al sinds de Spelen van Salt Lake City goede zaken. Beiden vlogen gisteren goed en ver, al kampt Stoch met de naweeën van een enkeloperatie.

De Duitsers en Finnen lijken daarentegen weggezakt, de hoogtijdagen van grote zwevers als Matti Nykänen, Jani Soininen, Janne Ahonen, Sven Hannawald en Martin Schmitt liggen alweer enige jaren terug. Het Duitse team won een klein jaar geleden weliswaar de gouden teammedaille in Sotsji, individueel zijn de beste Duitse skispringers Richard Freitag en Severin Freund een maatje te klein voor de Oostenrijkse, Poolse, Noorse, Japanse en Sloveense concurrentie.

Adelaars

Tijdens de thuiswedstrijd in Oberstdorf, eerder deze week, landden 'de Duitse adelaars' veel te vroeg. Gisteren in Garmisch-Partenkirchen deden ze het iets beter, al handhaafden ze zich met een negende en tiende plaats ternauwernood binnen de top-tien.

Schansspringen is sinds de dagen van Sven Hannawald en Martin Schmitt ('MartinAir') een grote sport in Duitsland, vergelijkbaar met het schaatsen in Nederland. Dus wijdden alle kranten de laatste dagen grote artikelen aan het teleurstellende optreden van de Duitse wintersporters.

Het is, volgens bondstrainer Werner Schuster, vooral een mentale kwestie. Zijn atleten zijn 'von Kopf bis Fuss angespannt'. De druk is te groot, zei de Oostenrijker na de deceptie in Oberstdorf, en hij heeft grote moeite de spanning te doen afnemen. Zijn pupillen springen goed in het voorseizoen, maar als het Vierschansentoernooi zich aandient, gaat het mis. Dan is het gedaan met het zelfvertrouwen.

Bij de Oostenrijkers, zegt Schuster, is het juist andersom. 'Het is bij hen net als bij het Duitse voetbalteam. In de aanloop naar het WK spelen ze Rumpelfussbal, tijdens het toernooi volgen sensationele wedstrijden.'

Grootheid Sven Hannawald noemt het falen van de Duitsers zelfs de 'vloek van een generatie'. 'Steeds tijdens het toernooi op de vier schansen bakken ze er niks van. Het gaat mis in hun hoofd', zei de skispringlegende in Bild. Hij weet waarover hij praat: zelfs moest de sportsoldaat zijn carrière in 2005 voortijdig beëindigen. Hij kon de stress van de topsport niet langer aan en kampte met een burn-out. Hij gaf zijn biografie de veelzeggende titel Mein Höhenflug, mein Absturz, meine Landung im Leben.

Hannawald was in 2002 de laatste Duitse winnaar van het Vierschansentoernooi. Hij presteerde het in dat jaar alle vier wedstrijden te winnen, iets wat in de lange geschiedenis van de Vierschanzentournee nog nooit was gebeurd. Na hem heeft geen atleet deze prestatie kunnen evenaren. Ook de nu zo superieure Oostenrijkers niet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden