Oostenrijk in spanning om kroongetuige Kohl

amsterdam De Oostenrijkse sportwereld houdt zijn adem in na de nieuwe beschuldigingen van wielrenner Bernhard Kohl. Na de arrestatie van atletenmanager Stefan Matschiner heeft het onderzoek naar de Weense bloedbank Humanplasma weer de hoogste prioriteit gekregen....

Mark Misérus

Het dossier over het bedrijf, waar in januari 2008 de politie binnenviel vanwege mogelijke dopinghandelingen, ging onlangs dicht. Maar volgens het Openbaar Ministerie zijn misschien nieuwe bewijzen gevonden waarmee justitie het werk kan voorzetten.

Het Bundeskriminalamt riep in januari een speciaal team in het leven om de zaak te onderzoeken. Een in augustus bekrachtigde wet maakt het bovendien mogelijk eerder en strenger te straffen bij overtreding van de dopingregels. Matschiner riskeert een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar als hij in staat van beschuldiging wordt gesteld.

De spin in het web van het mogelijke schandaal werd dinsdag door de politie opgewacht toen hij terugkeerde van een vakantie in Amerika. Volgens zijn advocaat heeft hij bekend te hebben geholpen bij transfusies met het bloed van Kohl, maar ontkent hij verboden middelen te hebben geleverd.

Kohl, een van zijn voormalige klanten, zei niet verrast te zijn door de arrestatie. In een Oostenrijkse krant deed de renner een boekje open over de werkwijze van de voormalige sportman, die ook de belangen van de Nederlandse atleten Simon Vroemen en Adrienne Herzog een tijdlang behartigde.

Volgens Kohl, die een schorsing van twee jaar uitzit, leverde Matschiner hem sinds 2005 epo, groeihormonen en insuline. Ook liet hij hem diverse keren een bloeddopingkuur ondergaan bij Humanplasma. In september vorig jaar brachten de twee voor het laatst een bezoek aan het bedrijf. Een maand later bekende Kohl doping te hebben genomen in de Tour van dat jaar.

Justitie in Oostenrijk hecht veel waarde aan de verklaringen van Kohl. Media speculeren over een rol van kroongetuige voor de renner, in ruil voor strafvermindering. Ook triatlete Lisa Hütthaler legde belastende verklaringen af tegen Matschiner, die volgens Kohl na de politie-inval vorig jaar de agenda van Humanplasma overnam.

Dertig tot vijftig atleten uit de top- en breedtesport zouden afnemers zijn geweest. Destijds werden onder meer de Rabobank-renners Michael Boogerd en Denis Mentsjov als klanten genoemd, net als Michael Rasmussen, die met het geel om zijn schouders uit de Tour van 2007 verdween. Matschiner was volgens de Süddeutsche Zeitung zijn manager.

Mark Misérus

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden