Oorlog van Spaanse blazers bereikt climax op ereterras

Real Madrid heeft alle betrekkingen met Barcelona verbroken. Na een heftige en massale scheldpartij tussen bestuursleden van de twee Spaanse topclubs kondigde Real-president Lorenzo Sanz aan nooit van zijn leven nog een stap in het Camp Nou-stadion te zullen zetten....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

'Het wordt tijd dat jullie je president opsluiten', brieste Sanz direct na afloop. 'Die man is niet toonbaar.' De opmerking was het begin van een woordenwisseling waar het halve ereterras in het Barcelona-stadion aan deelnam.

'Als het je niet bevalt, dan blijf je voortaan toch weg', antwoordde een bestuurslid van de Catalaanse club. De opgewonden heren begonnen te duwen en trekken, en alleen de snelle interventie van enkele suppoosten voorkwam dat de rel uitliep op een complete vechtpartij.

Witheet legde Sanz vervolgens de pers uit waarom hij zo kwaad was op zijn collega Nunez. 'Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Ik dacht dat alleen de president van Rayo Vallecano gilt op het ereterras, maar Nunez is ongelofelijk. Hij houdt geen moment op met schelden, met opspringen en gillen.'

Sanz beweerde bovendien dat tijdens de tweede helft een bestuurslid van Barcelona met opzet een glas champagne op zijn nette pak had gegooid en dat hij en de hele Madrileense delegatie voortdurend waren uitgescholden.

Nooit meer zal ik een voet zetten in het Camp Nou, zei Sanz, die daarmee in de voetsporen treedt van zijn voorganger Mendoza. 'Laat ze er maar van genieten. Ze mogen hun ereterras, hun stadion en hun stad houden. Ik kom hier niet meer.'

De aloude strijd tussen de twee grote Spaanse clubs is de afgelopen maanden weer volop opgelaaid. De presidenten Sanz en Nunez laten geen dag voorbij gaan om elkaar te treiteren. Beiden hebben interne problemen (Madrid ziet trainer Capello vertrekken en Barcelona wil trainer Robson lozen) en stoken naar hartelust in elkaars winkel.

Vlak voor de wedstrijd van zaterdag meldde Nunez dat vier spelers van Real hun diensten hebben aangeboden aan Barcelona. Sanz sloeg terug met de suggestie dat hij gaat praten met Louis van Gaal, van wie iedereen aanneemt dat hij komend seizoen naar Barcelona komt.

Voor de wedstrijd schudden de twee voetbaldictators elkaar nog de hand, maar dat gebaar was slechts voor de foto. Ze zaten niet naast elkaar, maar werden gescheiden door een flinke groep hooggeplaatste politici, onder wie minister Piqué, allen overigens Barcelona-aanhangers. Nunez wilde na afloop niet ingaan op de verklaringen van Sanz, maar alleen praten over 'het geweld waarmee Real Madrid heeft gespeeld: ik begon echt te vrezen voor de gezondheid van mijn spelers.'

Nunez had in dit geval het gelijk aan zijn kant. Real Madrid hoopte de competitie definitief te beslissen in Barcelona. De ploeg van Fabio Capello (met wie president Sanz niet langer wenst te spreken) had acht punten voorsprong en zou bij een gelijk spel of winst praktisch zeker van de Spaanse titel zijn. Om dat doel te bereiken had Capello zijn spelers een uiterst agressieve opdracht meegegeven, die niet alleen de topwedstrijd om zeep hielp, maar bovendien niet het gewenste resultaat opleverde.

De kwade genius was Roberto Carlos, de Braziliaanse verdediger die dit seizoen een van de uitblinkers in de Spaanse competitie is. Binnen twintig minuten schopte Roberto Carlos met harde charges zowel zijn landgenoot Giovanni als Nadal het veld uit.

De twee miljoenenploegen hadden het te druk met oorlog voeren om aan fatsoenlijk voetbal toe te komen. Zelfs het enige doelpunt van de wedstrijd was van een treurig gehalte. Pal voor rust ging Figo onderuit in een duel met Roberto Carlos. De scheidsrechter gaf een strafschop, al wezen televisiebeelden uit dat de Portugees in het geheel niet was geraakt.

Ronaldo schoot slap in, maar Figo pikte de rebound op en gaf de Braziliaan een herkansing. Het was zijn 32ste competitietreffer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden