Oordeel spelers van belang bij test kunstgras

Alle spelers uit de eerste divisie die deze competitie in het Polman-stadion tegen Heracles spelen, zijn verplicht onmiddellijk na de wedstrijd op een enquêteformulier hun indruk van het kunstgras te geven....

De UEFA wil er zo achter komen hoe het competitievoetbal op kunstgras zich de komende twee jaar ontwikkelt. Heracles is één van de vijf zogenoemde pilot-projecten van de UEFA . De in drie weken voltooide mat zal vanavond, met een wedstrijd tegen eredivisieclub Willem II, in gebruik worden genomen.

Bij de Almeloërs is weinig angst voor het mislukken van het experiment. 'Wel bestaat de kans dat tegenstanders na een grote nederlaag de schuld aan het veld geven en er daardoor geen sprake meer is van een objectief oordeel', zegt voorzitter Smit van Heracles.

Smit is ervan overtuigd dat het kunstgras bij Heracles in de eerste plaats een groot succes voor de sport zal worden. 'Ik zie in vergelijking met natuurlijk gras alleen maar voordelen. We beschikken nu het hele jaar over een egale, gelijkwaardige grasmat van topkwaliteit. Met echt gras zit je twee maanden goed, de overige maanden heb je problemen van allerlei aard. '

Trainer Gert-Jan Verbeek van Heracles deelt het optimisme van zijn voorzitter, hij traint al enkele weken met zijn selectie op het kunstgras dat hij thiolon noemt. 'Kunstgras is door allerlei oorzaken een wat beladen begrip geworden, wij spreken van thiolon om te voorkomen dat er verkeerde associaties worden gelegd. We trainen ook nog op natuurgras, om de feeling niet te verliezen, maar door de droogte van de laatste weken voelt dat nu aan als een asfalt-laag.

'In het bij ons gelegde kunstgras is rubber verwerkt dat de ondergrond veerkrachtig maakt. Het enige nadeel dat we nu nog ondervinden is dat bij deze temperaturen de warmte enigszins blijft hangen. Maar het voetballen gaat prima, iedereen is enthousiast. Alleen slijten de schoenen sneller en omdat we daarvoor geen sponsor hebben, raakt het experiment de spelers wel in de portemonnee.'

Dat verlies kunnen de spelers weer compenseren met hun winstpremies in de competitie. Zij lijken ten opzichte van hun concurrenten onmiskenbaar in het voordeel. Verbeek: 'Wij hebben het voordeel van de ervaring, maar daar staat tegenover dat wij ook zeventien uitwedstrijden op natuurgras moeten spelen en dan dus in feite weer in het nadeel zijn.' Naast Heracles speelt ook Sportclub Cambuur op kunstgras, de Friese club neemt het nieuwe tapijt volgende week vrijdag in gebruik tegen Heerenveen. Maar Cambuur maakt geen deel uit van het UEFA-project.

Zowel voorzitter Smit als trainer Verbeek van Heracles hebben er voortdurend rekening mee gehouden dat de spelers de nodige scepsis zouden hebben tegen de komst van het kunstgras. Verbeek: 'Voetballers zijn conservatief en velen beschouwen kunstgras nog steeds als de ondergrond waarop ze snel geblesseerd raken en geen sliding kunnen maken. Tot dusver blijkt het tegendeel: geen blessures en bovendien geen risico bij de sliding.' Smit: 'Vergeet niet dat de jongens hier een gigantisch slecht veld gewend waren en blij zijn dat ze nu het balletje weer rond kunnen spelen.'

Ralph Jorissen van Ten Cate Thiolon, de producent van het kunstgras, is niet verbaasd dat de eerste ervaringen van de spelers positief uitvallen: 'We hebben hier het nieuwste van het nieuwste aan materialen gebruikt. Er is een nieuwe vezel ontwikkeld die zeer spelersvriendelijk is. Er zijn testen gedaan met varkenshuiden op de vezels. Aan de hand van de daarbij gemeten temperatuurstijging hebben we, samen met TNO en de Universiteit van Twente, onze aanpassingen gedaan. Als bedrijf hebben we werkelijk alles uit de kast gehaald om hier goed voor de dag te komen.'

De omvang van kunstgrasvelden in het internationale voetbal neemt snel toe. De UEFA heeft vijf clubs (naast Heracles, ook het Zweedse Örebro, Torpedo Moskou, Austria Salzburg en het Turkse Denizlispor) een subsidie van 204.000 euro - de helft van de kosten - verstrekt om de ontwikkeling van de competities op de voet te kunnen volgen.

Op dit moment is het alleen Zweedse en Franse topclubs toegestaan competitiewedstrijden op kunstgras te spelen. Het aantal kunstgrasvelden is in vier jaar - van 1999 tot 2003 - opgelopen van 20 tot 1800.

Bij Heracles hebben zich tal van clubs, waaronder veel buitenlandse, gemeld om kennis te maken met de kunstmatige ondergrond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden