Ook zonder Verbeek is Feyenoord stuurloos
Alle druk lag bij de spelers van Feyenoord na de revolte die trainer Gertjan Verbeek, zijn assistent Wim Jansen en technisch directeur Peter Bosz de kop kostten.
Het moet voor Verbeek een melancholisch avondje zijn geweest in zijn boerderij in Jubbega. Hij was immers de opvallendste afwezige bij de confrontatie tussen zijn twee voormalige werkgevers. Het zal Verbeek wel deugd hebben gedaan dat zijn tijdelijk tot hoofdtrainer gepromoveerde assistent Leon Vlemmings woord hield.
De 38-jarige Brabander beloofde niets te veranderen aan het concept van de coach, wiens tactische keuzes juist werden bestreden door de spelers. Het was een onmogelijke spagaat voor Vlemmings: solidair zijn aan Verbeek en de spelers die hem opzichtig hadden laten vallen.
Nu kon Vlemmings ook moeilijk wijzigingen doorvoeren, want pas dit weekend zullen acht van de tien geblesseerde spelers eindelijk aansluiten bij de selectie. Het woord was in Heerenveen echter aan de rebellen, die de raad van commissarissen achter zich hadden gekregen in hun strijd met de directie.
De directeuren Bosz en Gudde hadden de rotte appels uit de spelersgroep willen gooien om Verbeek lucht te geven. Hofland had een van die slachtoffers kunnen worden en juist hij zou zijn hart hebben gelucht bij een van de commissarissen. Aanvoerder Van Bronckhorst onthulde donderdag dat hij voor de Kerst eveneens met de raad had overlegd.
Toen de raad van commissarissen ontdekte dat de positie van Verbeek onhoudbaar was geworden, werden Gudde en Bosz schaakmat gezet.
Het woord was nu aan de spelers van Feyenoord, erkende interim-coach Vlemmings. Maar alleen in het eerste bedrijf leken ze de frustraties na het koningsdrama in De Kuip van zich af te spelen.
De Feyenoord-fans hadden het de spelers nog niet vergeven dat zij het vertrouwen in Verbeek hadden opgezegd. Ze scandeerden de naam van de woensdag ontslagen trainer en zwegen demonstratief na de gelijkmaker van hun ploeg.
Juist die treffer van Makaay verdiende echter grote bijval, want de aanname van de spits na een pass van Hofland was van een grote schoonheid.
Via de binnenkant van de paal benutte Makaay dan eindelijk een van de vele kansen voor Feyenoord. Biseswar had al op de lat geschoten, toen Heerenveen-back Breuer het handelsmerk van de linksbuiten – naar binnen snijden en aanleggen voor zijn ‘bananenschot’ – blijkbaar was vergeten.
De onzekere defensie van Heerenveen bewees in die fase waarom het tot de drie meest gepasseerde van de eredivisie behoort. Maar de verdediging van Feyenoord is dit seizoen al net zo broos en twee fouten voor rust werden de mentaal gewonde ploeg meteen fataal.
Al in de vierde minuut lette niemand bij Feyenoord op Heerenveen-verdediger Bak Nielsen, waarna de Deen zijn sierlijke kopbal over Timmer in de bovenhoek zag zeilen: 1-0. De briljante 1-1 van Makaay bracht zelfs de eigen aanhang niet in vervoering, alsof het Rotterdamse legioen het onheil al voelde naderen.
Terwijl Hofland de bal nog moest wegkoppen, verliet Tiendalli te vroeg zijn positie. Na de ongelukkige timing van de rechtsback stond Lucius plotseling tegenover twee spelers van Heerenveen.
De welhaast versleten Kalou bediende Pranjic en de afronding van de Kroaat was perfect: 2-1. Al even stormachtig verliep de ouverture van de tweede helft, waarin doelman Timmer het verdedigend zo kwetsbare Feyenoord nog even overeind hield.
Hij pareerde schoten van Beerens en Kalou tot de onvermijdelijke treffer voor Heerenveen alsnog viel. Na de voorzet van Beerens lette Fer niet op en kopte invaller Smárason de bal vallend langs Timmer: 3-1.
Waarna de supporters van Feyenoord en Heerenveen eensgezind een ode brachten aan de coach die in Rotterdam populairder was bij de fans dan bij zijn eigen spelers.