Ook Wouters boekt progressie bij Ajax

Nadat zijn ploeg Heerenveen opzij had geschoven, zei Jan Wouters dat Ajax progressie blijft boeken. Dat gold ook voor Wouters zelf die gisteravond na een halve wedstrijd orde op zaken stelde en zijn eigen strijdplan op tal van punten aanpaste....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Ajax had zeer veel baat bij de ingrepen en schudde Heerenveen in de tweede helft met drie doelpunten van zich af - om vervolgens in de slotfase tot het besef te komen dat de balans in het elftal eenvoudig is te verstoren.

De zege (3-2) schonk niet iedereen in Amsterdam voldoening, en opluchting. Het beoogde centrale verdedigingsduo viel voor de tweede maal in de rust uiteen. Evenals in het duel om de Super Cup met Feyenoord het geval was, keerde Van Halst in de tweede helft niet terug in het veld.

Nog steeds slaagt Van Halst er niet in de juiste positie te kiezen. Wouters nam het opnieuw voor hem op, maar al minder overtuigend dan na voorgaande duels. 'Hij moet duidelijk nog wennen aan het niveau van Ajax.'

Zonder Van Halst leefde Ajax gisteren op en dat zal hem, en ook Wouters, te denken hebben gegeven. Met Winter op de plaats van Van Halst en Dani als rechtermiddenvelder won Ajax aan kracht en souplesse. Ook de positiewissel van Arveladze en Laudrup pakte goed uit.

Winter, de nieuwe aanvoerder, nam Ajax na rust opzichtig bij de hand en regisseerde het spel vakkundig en geconcentreerd. Verlaat had er baat bij, evenals Knopper en Laudrup die hun tegenstanders voortdurend te snel af waren.

Hoe anders was dat in de eerste helft toen Ajax bedeesd, nerveus zelfs, van start ging en in alle opzichten de ploeg kopieerde die in de oefencampagne zelden een vuist kon maken.

De voornaamste kenmerken van dat elftal zijn een trage aanvalsopbouw, centrale verdedigers die elkaar in de weg lopen, geïsoleerde buitenspelers en een spits, Machlas, die zich niet los kan maken van zijn tegenstander. In één opzicht toonde Ajax echter in de eerste helft vooruitgang: de tegenstander scoorde niet twee maal, zoals Aston Villa, Panathinaikos, Santos, Lazio Roma en Feyenoord deden, maar één keer.

Talan nam het doelpunt voor zijn rekening in de 23ste minuut, nadat Samardzic op fortuinlijke wijze de verdediging van Ajax uiteen had gerafeld. Talan schoof de bal vervolgens onder doelman Grim door (0-1).

Talan was tevens de beste speler in het Friese elftal dat de onbevangen start geen passend vervolg kon geven. De agressie verdween snel uit de ploeg en angst en ontzag werden de voornaamste raadgever van Heerenveen.

De middenvelders werden verdedigers en de aanvallers middenvelders en de weg naar het Amsterdamse doel werd plotseling lang en onbegaanbaar. Ter verontschuldiging van Heerenveen kon trainer De Haan naderhand zeggen dat Huizingh en Klompe nauwelijks fit waren.

De beslissende zet werd door Ajax echter pas in de rust geplaatst, door Wouters die Ajax omvormde tot een energieke, evenwichtige ploeg. Het leverde drie doelpunten in ruim twintig minuten op van de drie aanvallers, Laudrup, Machlas en Arveladze.

Laudrup zette zijn voet tegen de bal nadat doelman Vonk een vrije trap van Knopper niet onder controle kon krijgen (1-1). Machlas trof eveneens voor de eerste maal als Ajacied doel, na een voorzet van Laudrup (2-1).

Arveladze plezierde het publiek in de Arena aansluitend met een magnifieke treffer. Hij passeerde Venema en vervolgens, van buiten het strafschopgebied, ook Vonk, met een hoog, gekruld schot (3-1).

Waarna Ajax verviel in een oude fout. Heerenveen kreeg in de slotfase weer vat op de tegenstander en trof het dat een invaller, de onberekenbare Denneboom, onbevangen aan de slag ging. In de 81ste minuut bood hij na een indrukwekkende tocht door het strafschopgebied een andere invaller, Hakansson, een kans die de Deen met moeite verzilverde

Met de treffer joeg Hakansson Ajax schrik aan. Met twee reddingen voorkwam Grim in de slotminuten dat Heerenveen profiteerde van de chaos in de Amsterdamse gelederen.

Daarmee bewees Grim Ajax een dienst, maar ook zichzelf: in de voorbereiding werd duidelijk dat de doelman nog op zoek is naar vorm en zelfvertrouwen.

Dat geldt, ondanks de zege op Heerenveen, voor de hele ploeg. Verwonderlijk is dat niet. Wouters is de bouwer van een bijna totaal nieuwe ploeg. Veelzeggend genoeg waren slechts twee Ajacieden, Witschge en Dani, ook acht maanden geleden van de partij toen Ajax het in Amsterdam voor de laatste keer tegen Heerenveen opnam.

Het was de eerste wedstrijd die Ajax speelde onder leiding van Wouters. Het duel eindigde in 0-0. Wat dat betreft zette Ajax, hoe kwetsbaar de ploeg ook nog is, gisteravond een stap vooruit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden