Ook Willem II maatje te klein voor Spartak

Spelend naar vermogen heeft Willem II gisteravond zijn meerdere erkend in Spartak Moskou. Het werd uiteindelijk 1-3 en dat lijkt een hele afstraffing, maar was niet meer dan een juiste en te verwachten afspiegeling van de verhoudingen....

Van onze verslaggever Bart Jungmann

Willem II is al de zesde Nederlandse club die in Europees verband mocht proberen Spartak Moskou een nederlaag toe te brengen. Den Haag, Haarlem, Sparta, Feyenoord en Ajax slaagden daarin evenmin. Zeker in het perspectief van de laatste twee was de nederlaag dus geen schande en Willem II kan er zich op beroemen met hartstocht en tot de laatste minuut voor een beter resultaat te hebben gevochten.

Willem II begon zijn eerste wedstrijd in de Sjampionen Kliek (aldus een spandoek) op Engelse wijze. De bal werd na de aftrap teruggespeeld naar Victoria die met een lange trap het hoofd van Bombarda zocht en vond. Daarmee kon Sjoekov in stelling worden gebracht, maar die schoot in grote haast tegen het zijnet.

Het was een actie die het eerste deel van de wedstrijd typeerde. De thuisploeg greep onvervaard het initiatief en hoewel eigenlijk niets anders verwacht mocht worden van Willem II, leek Spartak toch verrast. De favorieten bleven hardnekkig alle tijd nemen om van verdediging naar aanval om te schakelen en daar zat dus al gauw een Tilburgse voet of been tussen.

In vergelijking met de wedstrijd tegen Heerenveen had trainer Adriaanse zijn ploeg op één plaats veranderd. Gentile was vervangen door de onlangs van Sparta overgenomen Jaliens. Daarmee verlegde Willem II het accent naar het middenveld.

Prommayon en Hill bekommerden zich om de tweemansaanval Robson-Kletsjinov zodat Jaliens op het middenveld de opkomende Bezrodni kon afstoppen.

Door het stuwende werk van laatste man en uitblinker Victoria kon Willem II zelfs een veldoverwicht afdwingen en nog enkele kansjes bovendien. Vooral op rechts lagen er mogelijkheden waar Ceesay zijn directe tegenstander Kovtoen de baas was.

Probleem was dat Willem II iets te veel haast moest maken om bij doelman Filimonov uit te komen. Spartak beheerst als weinig andere ploegen het talent om goed gegroepeerd een tegenstander af te stoppen. Daarom bleef het ook bij kansjes.

Pas halverwege de eerste helft leek Spartak te beseffen dat er toch wel enige inspanning was vereist om de volle buit te kunnen opeisen. Het meeste gevaar moest Willem II daarbij van de linkerkant duchten waar Arts allengs moeite kreeg met zijn dubbelfunctie. Als linkshalf moest hij er steeds beducht op zijn dat er geen ruimte achter hem vrijkwam als Hill met Kletsjinov naar binnen trok.

Vanaf die kant scoorde Spartak acht minuten voor rust ook zijn tweede treffer. Spelmaker Titov kon er in alle rust de bal voorzetten. Hij vond de vrijstaande Tichonov. Doelman Mampaey wierp zich heldhaftig voor de voeten van de aanvoerder, maar die kon daardoor eenvoudig van hem wegdraaien en inschieten.

Dezelfde speler had Spartak in de 27ste minuut ook op voorsprong gezet. De Spaanse scheidsrechter Fernandez Martin gaf de Russen een strafschop nadat Galasek had voorkomen dat spelmaker Titov alleeen op Mampaey kon afstormen. Tichonov mikte de bal vanaf elf meter mooi in de rechterbovenhoek.

Zes minuten na rust tekende Tichonov zijn derde treffer aan en opnieuw vanaf elf meter. Ditmaal zocht hij de linkerbenedenhoek op en vond die net voor de graaiende handen van Mampaey.

Fernandez Martin had in een duikeling van de opgekomen rechtsback Parfionov opnieuw een penalty gezien. Hill zou hem omver hebben geduwd. Victoria: 'Maar het leek me nogal zwaar gestraft. Hij liet zich wel erg makkelijk vallen.'

Het was kenmerkend voor de veerkracht van Willem II dat de marge vijf minuten later alweer was teruggebracht tot twee. Adriaanse had na de rust Arts centraal op het middeveld geposteerd. Jaliens schoof een linie terug en Hill moest de hem vertrouwde linkerkant bewaken. Die omzetting betaalde zich uit toen Arts de bal vanaf achttien meter langs doelman Filimonov schoof.

Willem II vond daarin de inspiratie om tot het laatst voor een beter resultaat te vechten. Dat zat er ook zeker in met een paar aardige kansen voor Ceesay en Bombarda.

Sanou, die afgelopenzaterdag als invaller in het eredivisieduel tegen Heerenveen (2-4) tweemaal doel had getroffen in acht minuten speeltijd, kwam de aanval nog versterken. Maar het mocht niet baten.

Spartak Moskou gaf verder geen kansen meer weg, maar had daarbij ook het geluk dat de aanvallen van Willem II vaak al voortijdig verzopen op het door enorme stortbuien kletsnatte veld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden