Ook volleybalsters worden nu op prestaties afgerekend

Het internationale volleybalseizoen '98 begint voor de nationale ploegen in verschillende sferen. Bij de mannen, Europese kampioenen, heerst onder leiding van coach Toon Gerbrands rust....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In 1996 had Top Volleybal Nederland, de werkgever van de nationale teams, een lastig probleem op te lossen. Er moest een opvolger komen voor coach Joop Alberda, die de Nederlandse mannen olympisch kampioen had gemaakt. TVN inviteerde de meest ervaren trainer uit haar eigen staf, Bert Goedkoop.

De Amsterdammer, erkend als de beste volleybalcoach van het land, was werkzaam als bondscoach bij de vrouwen. In '92 was hij aangetreden als nieuwsgierige, derde assistent van Peter Murphy.

Een dik jaar later, eind '93, nam Goedkoop het roer reeds over van Murphy. Bij het begin van de olympische cyclus 1996-2000, met een Europese titel en een olympisch diploma op zak, had Goedkoop er al vier seizoenen op zitten bij de vrouwenploeg.

Zo'n olympiade is meestal lang genoeg om de rek uit de relatie coach-spelers te halen. Coaches behoren dan verstandig te zijn. Goedkoop wilde echter niet van zijn lange meiden af. Hij zag, met nieuw bloed en een full-time opzet, volop mogelijkheden voor succes in Sydney.

Over de mogelijkheden bij de mannenploeg was hij uitgesproken sceptisch. De generatie-Zwerver was aan vervanging toe. Volgens Goedkoop was in de opleiding ernstig tekort geschoten. De vrouwencoach viel niet te vermurwen tot een overstap naar de mannen. TVN was bereid voor Goedkoop de deur lang open te houden. Hij kreeg bij de verlenging van zijn aanstelling als coach van de vrouwen een vierjarig contract als 'algemeen coach'. Zo zou hij eventueel in '98 de boel bij de mannen kunnen overnemen.

We schrijven 1998 en Bert Goedkoop is, eigener beweging, verdwenen bij de vrouwen. De voor dat team geknipte Toon Gerbrands - hij was de kandidaat als Goedkoop in '96 had willen opschuiven - boekt intussen opvallende resultaten bij de mannen, geldt als verfrissend door zijn beginnersgeest en heeft zijn programma tot en met de Spelen van 2000 met punten en komma's ingevuld.

De naam van Gerbrands kwam onlangs evenwel veelvuldig voor op de enquêteformuliertjes die speelsters moesten invullen toen hun mening werd gevraagd over de opvolging van Goedkoop. Het noemen van Gerbrands was in die populariteitspolls echter niet zo vreemd.

Hij leidde als trainer van Jong Oranje speelsters als Leferink, Fledderus en Visser op. Hij wees Goedkoop in '95 op de mogelijkheden van de 17-jarigen. Pas bij het behalen van de Europese titel was iedereen van de kracht van de as Leferink-Fledderus overtuigd.

De enquête was een laatste stuiptrekking van het hoge democratische gehalte bij TVN en de vrouwenploeg. Met name voorzitter Schaling is het gedoe met zijn vrouwen zat. Hij werd de voorbije winter maanden achtervolgd door de affaire-Goedkoop en had geen manoeuvreerruimte omdat hij met zijn krappe begroting de financiële consequenties van ontslag niet aandurfde.

Schaling is een no nonsense zakenman, die korte lijnen gewend is. In zijn TVN is bestuurslid Van Zwieten, de voorzitter van moederbond NeVoBo, min of meer op non-actief gesteld. Schaling vindt hem een ambtenaar die te veel praat en te weinig knopen doorhakt.

Met de speelsters heeft Schaling voor zijn gevoel al te veel gesprekken gevoerd. De meiden hebben een goed salaris, worden door NOCNSF in de watten gelegd en moeten presteren. Het motto is voorlopig bek houden. 'Anders gaan ze toch lekker in België spelen', zei Schaling deze week.

Met name de rol die spelverdeelster Fledderus vertolkt, hangt hem de keel uit. Haar werd, zo bleek uit de rapportage over de affaire-Goedkoop, te veel de hand boven het hoofd gehouden. Die tijd is voorbij.

Er is onvoldoende pikorde wegens het ontbreken van geroutineerde krachten in het fulltime model. Daarom ook degradeerde Schaling afgelopen donderdag het Oranje-project in de Zuidhallen tot opleidingsinstituut. Niemand kan recht ontlenen aan een optreden bij assistent Vermeulen. De nationale ploeg wordt gevormd door de besten uit binnenland, buitenland en 'plan-Zuid'.

Mede daarom is Pierre Mathieu als bondscoach aangesteld. Hij zal de besten recruteren en rekent erop dat vreemde ogen dwingen. De ervaren clubcoach vindt de competitie 'niet besmet' en hij zal toestaan dat grote, nu afgezonderde talenten in het najaar over Europa uitzwermen om bij topclubs ervaring op te doen.

John Volkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden