Nieuws/Updatevincent wevers

Ook turncoach en bondstrainer Wevers beschuldigd van mishandeling

Turncoach Vincent Wevers wordt door turnster Joy Goedkoop beschuldigd van mishandeling. De oud-turnster vertelde zondagavond in Studio Sport dat zij door Wevers werd geschopt en geslagen. Hij zou haar dagelijks hebben gekleineerd en genegeerd.

Eline van Suchtelen
Vincent Wevers tijdens een toernooi in Duitsland. Beeld Klaas Jan van der Weij
Vincent Wevers tijdens een toernooi in Duitsland.Beeld Klaas Jan van der Weij

Vincent Wevers is bondstrainer en de vader van olympisch kampioen Sanne Wevers en haar tweelingzus Lieke Wevers. Goedkoop ging op haar 12de onder bondscoach Gerben Wiersma trainen in Heerenveen. Ze zegt dat daar geen sprake was van fysiek geweld, maar dat ze de situatie daar ook als onmenselijk heeft ervaren omdat er geen ruimte was voor vermoeidheid, blessures en andere gevoelens.

Gymnastiekunie KNGU zegt in een reactie deze week in gesprek te zullen gaan met Vincent Wevers en Gerben Wiersma. ‘De KNGU gaat voor een veilig sportklimaat. Al langere tijd roept de sportbond sporters op om misstanden te melden. Want alleen met concrete meldingen kan de onderste steen boven komen’, aldus de gymnastiekunie in een verklaring. ‘Iedere melding zal worden opgevolgd door grondig en zorgvuldig onderzoek. Dat geldt ook voor de aantijgingen van Joy Goedkoop in de uitzending van Studio Sport van zondagavond aan het adres van twee coaches die momenteel in dienst zijn van de KNGU. Nog deze week zullen daarover de eerste gesprekken met betrokkenen plaatsvinden.’

Naar aanleiding van de Netflix-documentaire Athlete A zijn wereldwijd oud-turnsters naar buiten gekomen met verhalen over misstanden in de turnwereld. De film gaat het over het misbruik van de voormalige bondsarts bij de Amerikaanse ploeg Larry Nassar. Hij misbruikte decennialang leden van het olympische team onder het mom van een medische behandeling en zit een levenslange celstraf uit.

Presteren

De turnsters die aan het woord komen in de documentaire vertellen hoe ze moesten presteren ten koste van hun gezondheid, fysiek en mentaal. De bond deed lang niets met klachten over het seksueel misbruik van Nassar.

Na de film besloten ook Britse turnsters hun verhalen te vertellen over misstanden bij British Gymnastics. Zaterdag deden Nederlandse turnsters hun verhaal in het Noordhollands Dagblad over fysieke en verbale mishandeling in de Nederlandse turnscholen. Onder meerdere trainers werd het normaal gevonden om turnsters te slaan en schoppen, in hun gezicht te spugen en ze tot bloedens toe door te laten trainen.

In de krant stond ook een interview met turntrainer Gerrit Beltman, die nogmaals erkent dat hij ver over de schreef is gegaan in het verleden. Beltman werd in 2011 al beschuldigd van abnormaal gedrag toen een aantal oud-turnsters in het blad Helden hun verhaal deden. Een jaar later bekende hij in de Volkskrant dat hij was doorgeschoten in zijn drang naar presteren. Beltman zei bij de NOS dat hij nog steeds turntrainingen wil geven.

Gebrek aan vertrouwen

Vincent Wevers werd in 2013 ontslagen bij zijn club Bosan TON in Almelo. Er zou sprake zijn van een gebrek aan wederzijds vertrouwen door een verschil van mening. Wevers werd daarna als bondstrainer aangenomen bij de gymnastiekunie KNGU. Hij vertrok met zijn dochters, turntweeling Sanne en Lieke Wevers, naar Heerenveen. Met succes, in 2016 werd Sanne Wevers in Rio olympisch kampioen op de balk.

Sanne Wevers zei in 2013 in deze krant dat ze denkt dat de verhalen over misstanden hebben geleid tot een beleid van veilig sportklimaat dat volgens haar wellicht wat is doorgeschoten. ‘Het is goed dat in ons land dingen aan de orde zijn gesteld. Dat het besef er is dat je als trainer niet over de lijntjes mag gaan. Maar we moeten in Nederland niet naar een situatie toe waarin niks meer mogelijk is. Dat bij de eerste boe of bah in een trainingszaal een klacht wordt ingediend.’

Cultuuromslag in de turnsport: mishandeling en vernedering zijn niet normaal

De turndocumentaire Athlete A op Netflix, over het Amerikaanse misbruikschandaal rondom de veroordeelde sportarts Larry Nassar, leidt tot ophef bij oud-turnsters. Ze realiseren zich na het zien van de beelden dat ook zij onderdeel zijn geweest van een systeem waarin het winnen van medailles belangrijker was dan hun eigen welzijn. Lees meer in onze analyse over de turnwereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden