Nieuws
Ook tegen Polen bekroont Spanje het vele balbezit niet met voldoende doelpunten
Oneindig veel de bal, bar weinig goals. Het begint een trend te worden voor Spanje op dit EK. Tegen Polen komt de ploeg van bondscoach Luis Enrique in eigen huis niet verder dan 1-1.
Tik-tak, tik-tak. Aanname-pass, aanname-pass. Indraaien-wegbewegen, indraaien-wegbewegen.
Het heeft iets hypnotiserends, het Spaanse balbezitsvoetbal. DeTiki-taka-speelstijl kan in technisch opzicht voetbal in optima forma vertegenwoordigen: individueel domineren, door nooit de bal terug te geven aan de tegenstander.
Maar de Spaanse speelstijl heeft een keerzijde: zonder betrouwbare afmakers in de voorste linie kan het spel vervallen tot balbezit om het balbezit. Tandenloos rondspelen, zonder eindschot. Tegen Polen hapert de Spaanse balbezitsmachine wederom in de laatste, beslissende fase.
Morata beloont vertrouwen
In de openingswedstrijd tegen Zweden waren de cijfers extreem eenzijdig. Spanje had 85 procent (!) van het balbezit. De schotenbalans: 17 om 4. Maar de 0-0 eindstand leidde in eigen land tot lichte paniek. Bondscoach Luis Enrique liet Spanje als vanouds positievoetbal spelen, maar in tegenstelling tot de gloriedagen was er geen goalgetter als Fernando Torres of David Villa die het eindeloze balbezit bekroonde met een dodelijk schot.
De volkswoede keerde zich tegen spits Álvaro Morata. Een makkelijk slachtoffer: hij miste een rits grote kansen tegen Zweden, en lijkt ook op 28-jarige nog altijd niet het etiket van 'eeuwige belofte’ af te kunnen schudden. Met Real Madrid, Juventus, Atlético Madrid, Chelsea en nogmaals Juventus als werkgevers heeft Morata een ongekend voetbal-cv, maar nergens groeide hij uit tot de gewezen topspits.
Toch laat de bondscoach hem in de basis staan tegen Polen. Luis Enrique verdedigde zijn spits met hand en tand op de persconferentie, en haalde zelfs een statistiekenoverzicht erbij om te tonen dat er weinig topspitsen zijn met meer goals in hun eerste 40 interlands dan Morata.
Na een klein halfuur spelen tegen Polen beloont Morata dat vertrouwen. Even lijkt hij, naar vertrouwd gebruik, randje buitenspel te staan, maar de VAR toont dat hij nèt op tijd was vertrokken op de diagonale steekpass van mede-aanvaller Gerard Moreno: met een schuivertje in de rechterhoek maakt Morata 1-0.
De bekritiseerde spits, die in het verleden kampte met depressieklachten en faalangst, laat tegen Polen zien wat hem telkens weer bij topclubs laat terugkeren: veerkracht.
Enerverend na rust
Maar na een sterk eerste halfuur van de Spanjaarden bijt Polen flink van zich af. Zonder aanvoerder Sergio Ramos oogt de Spaanse defensie bij tijden wankel.
Waar de nieuwe aanvalspartner van Robert Lewandowski, PAOK-spits Karol Swiderski, voor rust twee keer flirt met de gelijkmaker middels een volley van dichtbij (over) en een afstandsschot (paal), haalt de Poolse superster na rust zelf de trekker over. Met een schitterende kopbal zorgt Lewa in de 54ste minuut voor 1-1.
De gelijkmaker schudt Spanje eventjes wakker. Enkele minuten na de 1-1 verovert het een strafschop, maar die wordt door Moreno (Villarreal) op de paal geschoten, waarna Morata de rebound naast schiet.
De Spanjaarden hebben ook in het tweede EK-duel extreem veel balbezit (76 procent), maar hebben in tegenstelling tot het openingsduel zichtbare moeite om de ellenlange aanvallen om te zetten in tastbare kansen. Pas in de 84ste minuut, wanneer het Spaanse slotoffensief al een poos bezig is, komt Morata oog in oog met Poolse keeper Wojciech Szczesny, die in twee instanties redt.
Met de 1-1 eindstand tussen Spanje en Polen is Zweden, dat vooral naar dit EK toe lijkt gekomen om massaal tegen te houden, voorlopig koploper in Groep E. Door een 1-0 overwinning op Slowakije staat Zweden op vier punten.
Kijken als een kenner
Waar moet je dit EK op letten? In Kijken als een kenner maakt voetbaljournalist Sam Planting van elke kijker een expert. Ontdek de elf spelers die de tactiek van hun land bepalen – en hoe het moderne voetbal wordt gespeeld.