Ook schaatsen wordt een goksport

Het concept komt uit Korea en het heet Icederby: vier schaatsers op een baan van 220 meter. Het publiek kan gokken op de uitslag, de sporters kunnen een aardig centje bijverdienen.

De Nederlandse kampioenschappen shorttrack in 2011. Beeld anp

De beste schaatsers van de komende Winterspelen krijgen in mei de kans hun olympische medailles te verzilveren in Dubai. Daar zal het testevent plaatsvinden van Icederby, een nieuwe wedstrijdformule waarmee een groep internationale investeerders het schaatsen hoopt te veranderen in een populaire goksport. Icederby International zegt toegang te hebben tot een half miljard dollar aan investeringsgeld.

Ongeveer zeventig medaillewinnaars uit de langebaan en het shorttrack zullen tegen fikse startvergoedingen worden verleid tegen elkaar te strijden op een speciaal ontworpen, tijdelijk aangelegde ijsbaan van 220 meter. De wedstrijdformule heeft veel weg van shorttrack: vier schaatsers strijden in dezelfde baan tegen elkaar. De bes-ten gaan door naar de volgende ronde.

'De schaatsers krijgen de kans om beduidend meer prijzengeld te winnen dan ze nu verdienen', zegt Jack Mortell van Icederby Americas. Exacte bedragen wil hij niet noemen. Shorttrackbondscoach Jeroen Otter, die Mortell al twintig jaar kent en optreedt als adviseur van Icederby, zegt dat het om veel geld gaat. '10.000 dollar? Dat is niet veel.'

Gokken op sporten: fietsen in de Keirin... Beeld Wikimedia/CC

Mondiale serie
Het is de bedoeling dat het testevent in Dubai uitmondt in een mondiale serie wedstrijden. De investeerders hopen Icederby te introduceren in steden als Las Vegas, Macau, Moskou en Wladiwostok. Dubai is bedoeld als showcase. Het driedaagse evenement wordt grotendeels gefinancierd met staatsgeld in het kader van de World Expo 2020. In Dubai zal ter plaatse niet worden gegokt, mogelijk wel online.

Volgens Mortell heeft Icederby contracten afgesloten ter waarde van een half miljard dollar met de Dar Al Salam Holding Group uit Saoedi Arabië (300 miljoen) en de Royal Capital FZE uit de Verenigde Arabische Emiraten (200 miljoen). 'Hun investeringen liggen vast. Icederby heeft samenwerkingsovereenkomsten afgesloten. Over de inhoud kunnen we geen verdere informatie geven', aldus Mortell.

Het concept voor Icerderby komt uit Korea, waar shorttrack en baanwielrennen populair zijn. De olympische wielrendiscipline keirin dient als inspiratiebron. Keirin kent een apart wedstrijdcircuit in Japan en Korea, dat onder gokkers populair is. Volgens Mortell belopen de inkomsten uit keirin in Japan 9 miljard dollar per jaar. In Korea is dat volgens hem 2 miljard dollar per jaar. De topman van Icederby International is de Korean Do Jung Hyun.

...paardenraces, hier in Florida... Beeld ap

Eneverend en gevaarlijk
De investeerders denken dat hun formule wereldwijd kan aanslaan bij gokkers. Ze zien het schaatsen als enerverend en gevaarlijk. Er wordt ingehaald, er zijn botsingen en valpartijen, en de wedstrijden worden vaak pas in de laatste seconde beslist. Het is uiterst onvoorspelbaar doordat schaatsers uit verschillende disciplines op een nieuw baanformaat tegen elkaar uitkomen. Jeroen Otter: 'Als er een oneliner van toepassing is op dit evenement: it ain't over till it's over.'

Het is de bedoeling van Icederby een jaarlijks wedstrijdcircuit op te zetten. De competitie zou na afloop van de reguliere schaatswedstrijden moeten plaatsvinden. De internationale schaatsfederatie ISU is volgens Mortell sinds 2011 op de hoogte van de plannen. Icederby hoopt op samenwerking, maar zal volgens Mortell de plannen ook doorzetten als de ISU zich verzet tegen het initiatief.

Het is nog onbekend welke afstanden de olympische schaatsers in Dubai zullen verrijden. Het kan om klassieke schaatsafstanden gaan, zoals de 500, 1.000 of 1.500 meter. Maar het wordt vermoedelijk eenvoudiger: vier of vijf rondjes. Er worden individuele en teamwedstrijden voorzien. Welke schaatsen worden gebruikt, moet nog worden vastgesteld: de klapschaatsen, de shorttrackschaatsen of allebei.

Voor het evenement in Dubai wordt een tijdelijke ijsbaan aangelegd. Dat zal mogelijk gebeuren door het Nederlandse bedrijf Iceworld, dat overal ter wereld ijsbanen kan aanleggen. Het bedrijf gaat eind deze maand naar Dubai op locatiebezoek. De overdekte Hamdan Arena is een belangrijke kanshebber voor het evenement.

Volgens Martijn Reef van Iceworld verlangt Icederby een ijsvloer van 40 bij 90 meter. Hij schat de kosten ervan op een half miljoen tot een miljoen euro. 'Dit is een serieus project, omdat het wordt gefinancierd door de overheid van Dubai in het kader van de World Expo 2020.'

Icederby International wil niet bekendmaken wat voor omzet het nastreeft met gokken op schaatsen. In een brochure voor investeerders zijn wel schattingen gemaakt over de inkomsten na vijf jaar: 10 miljard dollar in Japan, 5 miljard in Korea, 9 miljard in Amerika.

Vandaag in de Volkskrant: 'Dit is een garantie voor spektakel'

...hondenraces, hier in Vietnam. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.