Ook nieuw Feyenoord is stuurloos

Wat begon met een eresaluut aan de legendarische oud-trainer Ernst Happel, voor wie een borstbeeld werd onthuld op de middenstip van de Kuip, eindigde met een openlijke motie van wantrouwen aan de huidige coach Ruud Gullit....

Van onze verslaggever Charles Bromet

Daar was dan ook alle aanleiding voor. In een tijdsbestek van nog geen twee minuten verspeelde Feyenoord een 1-0 voorsprong - invaller Gluscevic scoorde twee keer voor Vitesse. De Rotterdammers creëerden in negentig minuten slechts twee uitgespeelde kansen en delen de vierde plaats op de ranglijst nu met Heerenveen. Vitesse volgt op één punt.

Weg was de herinnering aan het ingetogen eerbetoon aan de in 1992 overleden Happel, die met Feyenoord de Europa Cup I won in 1970. Wat bleef hangen was de nare smaak van een bijzonder povere voetbalwedstrijd, waarin Feyenoord verzuimde de twijfels bij de aanhang weg te nemen. Eigenlijk werd de wanhoop juist vergroot, wat leidde tot afkeurend gefluit en boze spreekkoren.

Als een stamelende scholier zei Gullit na afloop dat hij 'niet te benijden' is en hij vroeg zich hardop af waaraan hij dit heeft verdiend. Kennelijk nog steeds levend in de veronderstelling dat hij niet verantwoordelijk is voor de prestaties van Feyenoord, maar dat ze hem overkomen, gaf Gullit zo een bedenkelijk signaal af.

Want had de clubleiding er niet alles aan gedaan met beperkte financiële middelen tegemoet te komen aan de wensen van de trainer? 'Praten heeft geen zin meer. Er moet kwaliteit komen', zei hij na de met 2-0 verloren uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, op de slotdag voor de winterstop.

En dus haalde Feyenoord zes spelers. Vier van hen maakten gisteren hun debuut: de verdedigers Gibbs en Östlund en de middenvelders Hofs en De Graaf. De Braziliaan Bahia startte op de bank, de Bulgaar Bandalovski maakte geen deel uit van de selectie.

De basisploeg was daardoor ten opzichte van het laatste competitieduel tegen Den Haag op liefst zes plaatsen gewijzigd, maar van een kwalitatieve verbetering was (nog) geen sprake. Daarvoor speelde Feyenoord te onwennig en veel te onsamenhangend.

En daarvoor draagt Gullit wel degelijk schuld. Hij had het trainingskamp op Gran Canaria aangegrepen om zijn ploeg grondig te reviseren. Feyenoord zou gaan spelen met het spitsenduo Kalou-Lazovic dat in de rug zou worden gesteund door een zogenoemde 'ruit' op het middenveld.

Hierin zou Kuijt de meest vooruitgeschoven pion zijn en de Chileen Pardo de controlerende middenvelder. Tenminste, zo meende Gullit dat zijn ploeg het sterkste voor de dag kon komen. De met gewonnen oefenwedstrijd (4-1) tegen Rosenborg, voor de onbeduidende Maspalomas Cup, had hem hiervoor het bewijs geleverd.

Enthousiast kopte de Feyenoord Krant deze week met: 'Pardo, de grote kleine man op het middenveld'. Ondanks een blessure die hem een halfjaar aan de kant had gehouden, zou Pardo een belangrijke schakel worden in de nieuwe basisformatie.

Maar Pardo diende plaats te nemen op de bank. De Egyptenaar Ghaly nam zijn plaats in, Hofs werd de meest vooruitgeschoven middenvelder en Kalou vormde weer een koppel met Kuijt.

Het zijn deze plotselinge wijzigingen van strategie die van Gullit zo'n wispelturige trainer maken. Eerst spreekt hij zijn vertrouwen uit in spelers om vervolgens toch weer tot een andere keuze te komen. Hij verzuimt zijn spelers daarmee duidelijkheid te geven, waardoor het hen aan vertrouwen ontbreekt in de wedstrijden.

Daarom was het ook niet verwonderlijk dat de basisspelers van gisteren zich nauwelijks raad wisten met elkaar. Het doelpunt van Kuijt, die vijf minuten na rust een vrije trap van Hofs binnentikte, kwam onverdiend. Zo bezien waren de late treffers van Gluscevic niet eens zo onterecht.

Eerst kopte de voormalige speler van FC Utrecht vrij binnen. Bosschaart verzuimde hem te dekken, doelman Babos blunderde door de bal los te laten. Bij zijn tweede treffer, op aangeven van Knopper, stapte Gibbs te laat, waardoor Gluscevic vrij kon doorlopen.

Een vijfde seizoensnederlaag, een moedeloze trainer, een onsamenhangend elftal, een nalatige defensie: nee, opgeschoten is Feyenoord niet met al die aankopen. Woensdag wacht de wedstrijd in de achtste finale van het bekertoernooi tegen AZ. De ploeg is dan gebaat bij een trainer die eindelijk duidelijke keuzes maakt en ze ook dusdanig aan zijn spelers communiceert, een standvastige coach zoals wijlen Ernst Happel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden