Ook met nieuwe partner gelooft Booth in goud

De Nederlandse zeiler Mitch Booth zal deze zomer in zijn Tornado voor de vierde keer deelnemen aan de Olympische Spelen....

Noor Tonkens

De 45-jarige stuurman kwam op de Olympische Spelen twee keer uit voor zijn geboorteland Australië, waar de concurrentie in het zeilen moordend is. In 1992 veroverde hij in Barcelona brons. In Atlanta won hij vier jaar later zilver, nadat hij tot de Hoge Raad had geprocedeerd voor een startbewijs. In 2000 neutraliseerde Booth zich tot Nederlander.

Met zijn Nederlandse partner Herbert Dercksen won Booth Europese en wereldtitels, maar de Spelen van Athene liepen voor het zeilduo uit op een mislukking. In hun Tornado eindigden Booth en Dercksen in 2004 op een teleurstellende vijfde plaats.

Twee jaar later ging het succesvolle tweetal plotseling uit elkaar. Booth was uitgekeken op de samenwerking en vertelde Dercksen dat hij het verder voor gezien hield. Dat Booth drie maanden later zijn olympische campagne voortzette met een nieuwe partner, kwam dan ook als een grote verrassing voor Dercksen.

De scheiding tussen Booth en Dercksen verliep niet zonder slag of stoot. De twee hadden een lucratieve sponsordeal gesloten om hun campagne voor Peking te financieren en maakten beiden aanspraak op dat geld. Booth trok uiteindelijk aan het langste eind.

Afgelopen weekeinde eindigde Booth met zijn nieuwe partner Pim Nieuwenhuis op het WK in Nieuw-Zeeland op de zesde plaats. Die klassering leverde het tweetal een startbewijs voor Peking op. Op de slotdag hoefden Booth en Nieuwenhuis niet eens meer in actie te komen om hun olympische ticket veilig te stellen. De organisatie blies de laatste twee races af omdat de zee te wild was.

Booth was daar niet blij mee, zoals hij het wel vaker niet eens is als de wedstrijdleiding het weer te ruig acht. ‘Dit is niet de manier waarop zeilers een kampioenschap willen eindigen; zittend op het strand bij geweldige zeilcondities.’

Over hun ambities in Qingdao, de plek waar de olympische regatta deze zomer zal worden gehouden, liet Booth een jaar geleden, toen hij met Nieuwenhuis begon aan hun olympische campagne, al geen twijfels bestaan. ‘Goud is mijn enige doel.’

Booth, die houdt van een straf windje, zal het in Qingdao niet gemakkelijk krijgen om die ambitie te verzilveren. In de Chinese havenstad waait het zelden hard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden