Update

Ook lijntechnologie bij badminton

In navolging van sporten als tennis en voetbal zal ook badminton binnenkort over lijntechnologie beschikken. Spelers kunnen volgende maand bij de Indonesische Open beslissingen van lijnrechters aanvechten.

Beeld ANP

Met behulp van zogenoemde ultraslowmotion-camera's kan worden bekeken of een shuttle in of uit is. Dat heeft de internationale badmintonbond BWF bekendgemaakt.

Volgens de BWF moet een speler direct na het punt aangeven of de beslissing wordt aangevochten. Per wedstrijd krijgen badmintonners twee 'challenges', die blijven staan bij een succesvol beroep. Het systeem zal bij de Indonesische Open, vanaf 10 juni in Jakarta, slechts op één baan beschikbaar zijn.

Een aantal topspelers heeft al enthousiast gereageerd op de invoering van het systeem. Zij menen dat het de vele verhitte discussies met lijnrechters zal helpen uitroeien.

Bij tennis hebben spelers op grote toernooien al langer de beschikking over lijntechnologie. Per set mogen spelers drie keer gebruik maken van Hawkeye. Dat systeem registreert exact of een bal in of uit is.

Bij voetbal is eind vorig jaar tijdens het WK voor clubteams met doellijntechnologie geëxperimenteerd. Die proef krijgt vanaf 15 juni bij het toernooi om de Confederations Cup in Brazilië een vervolg.

Palyama positief
Dicky Palyama denkt dat het alleen maar goed is dat de lijntechnologie nu ook in het badminton wordt ingevoerd. De 35-jarige badmintonner zegt dat die ontwikkeling vooral positief is voor de toernooien in Azië. 'Daar zijn de lijnrechters vaak partijdig. Die beslissen op belangrijke momenten in je nadeel.'

Palyama, gezien als de beste Nederlandse badmintonner ooit, heeft zelf vaak genoeg meegemaakt dat wedstrijden in toernooien als de Korea Open, China Open en de Indonesia Open worden geleid door partijdige scheidsrechters. 'Als ik in de Korea Open tegen iemand uit Korea speelde, dan koos de lijnrechter vaak de kant van zijn landgenoot. Daarom is het goed dat er nu technologie is die uitsluitsel biedt of de shuttle in of uit is.'

Spelers kunnen vanaf volgende maand bij het Indonesia Open beslissingen van lijnrechters aanvechten. Met behulp van ultraslowmotion-camera's kan worden bekeken of de shuttle al dan niet in is. Dat werd tijd volgens Palyama, want discutabele beslissingen leiden tot frustratie.

'Zelfs spelers uit de top 10 van de wereld hebben te maken met partijdigheid. Ik heb te veel ervaringen met bevooroordeelde scheidsrechters in Azië gehad. Natuurlijk ga je de discussie aan, maar uiteindelijk heeft de hoofdlijnrechter het laatste woord. Daar doe je niets aan', aldus Palyama die momenteel actief is als badmintoncoach in Praag. Hij begeleidt daar Tsjechische spelers in de aanloop naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

De voormalig nummer 7 van de wereld staat zelf aan het einde van zijn professionele carrière. Palyama hoopt zijn mooie loopbaan in oktober af te sluiten bij de Dutch Open, maar het is vanwege zijn huidige ranking op de wereldranglijst (132e) niet zeker dat hij op een plaats in het hoofdtoernooi kan rekenen.

Palyama speelt geen toernooien meer, traint nauwelijks en zakt daardoor gestaag op de mondiale ranglijst. 'Als ik me moet kwalificeren, dan speel ik de Dutch Open sowieso niet. Ik wil direct het eindtoernooi in. Het is voor mij gewoon een afscheidstoernooi. Ik heb geen verdere ambities.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden