Ook in klasse 6 worden ballen prachtig gespind

Nico Blok heeft twee armen en twee benen tot zijn beschikking. Dat is al heel wat in klasse 6 van het paralympische tafeltennis....

Schmidt, die in Duitsland optredens doet als motivatiespreker, speelde met zijn stomp, voorzien van een prothese en een bat. Met zijn mond pakte hij de bal op.

Klasse 6 zit vol spelers met amputaties en half volgroeide dan wel verminkte armen. Toch is het meer dan een rariteitenkabinet, freakshow of circusnummer. Prachtig gespinde ballen spelen de hoofdrol in de optredens die door de Chinezen, de grote kenners van het pingpongspel, hogelijk werden gewaardeerd.

Schmidt kreeg, na de Deense winnaar Rosenmeier, de meeste handen op elkaar, maar Blok, de man met de ‘onbekende spierziekte’, was in de tafeltennisarena van Peking, de University Gymnasium, de voorbije week ook heel populair.

Een Chinees meisje met opschrijfboekje komt na de wedstrijd naar hem toe en vraagt zijn handtekening. ‘Nico so cute, so funny’, zegt ze.

De tafeltennisser vertelt dat hij na de eerste ronde een kwartier handtekeningen heeft uitgedeeld. ‘Dat duel was een ontsnapping. Ik sloeg drie matchpoints weg. Het publiek vond het fantastisch.’

Blok is in alle opzichten een opmerkelijke figuur in het Nederlandse tafeltennis. Hij beleefde in Peking al zijn derde Paralympische Spelen en deed wat niemand van de nummer 11 van de wereld had verwacht: een medaille halen.

Hij kondigde ook meteen zijn afscheid aan. ‘Dit was een van mijn allerbeste wedstrijden in mijn allerlaatste toernooi.’ Hij zei er niet bij dat het lichaam niet meer wilde, maar daarmee moet het te maken hebben.

Blok (27) heeft een spierziekte die de artsen niet kunnen duiden en hij is met zijn 1.77 meter een ‘pure naald’ geworden. Ook het gezicht is door aangeboren ziekte uiterst smal gevormd. De Utrechter weegt nog slechts 40 kilo. Op zijn website schrijft hij – vleugje ironie – dat bier drinken met zijn maten en een goede maaltijd zijn liefhebberijen zijn.

Het kleinste pakje zwabbert hem nog om het lijf. De benen zijn iel, de schouders smal. ‘Ik laat voor het dagelijks leven maatpakken maken’, zegt hij trots in de catacomben.

Hij bezit van alles, een schrander verstand, gevoel voor tactiek en doorzettingsvermogen, maar het ontbreekt hem aan kracht. ‘Ik moet een flesje voor hem open maken en een banaan pellen. Dat kan Nico zelf niet’, aldus zijn coach Johan Lieftink.

Toch trainde Blok de voorbije maanden op Papendal twee keer per dag, vijf uur in totaal. Er zijn voetballers die dat per week niet halen. De Utrechter had bij het Sportgala van 2007 aan Bettine Vriesekoop, de tafeltennisster van de eeuw, beloofd dat hij nog één jaar keihard zou trainen. Zij kwam hem donderdagavond huldigen, zoals ze ook deed met de andere ‘bronzen’ speelster, Kelly van Zon.

Vriesekoop vertelde over de vorige Spelen, toen hij geen plak haalde en zij hem – weddenschap – de haren mocht afknippen. Ze zei onbedoeld grappig: ‘Dat heeft je toen niet je krachten gekost.’

Blok kan tegen een stootje. Wie hem plaagt dat hij wel geen spierpijn zal hebben, krijgt te horen dat hij dan misschien weinig spiervorming heeft, maar dat het toch pijn kan doen. Hoe zijn fysieke toekomst eruit ziet, sommigen zeggen dat hij geen 40 wordt, wil hij niet weten. Er is te veel onbekend.

Onder nauwlettende controle van artsen staat hij niet. Hij ontloopt de witte jassen met opzet. ‘Het gaat prima. Ik heb niet het gevoel dat mijn longen en mijn hart minder sterk zijn dan in Athene.’

Na zijn overwinning in vier games (3-1) stortte hij met veel misbaar op de vloer. Het leek op Richard Krajicek, Wimbledon ’96. Hij corrigeerde. ‘Die viel op zijn rug, ik viel op mijn buik. Ik wist niet dat ik het ging doen. Pure intuïtie.’

Voor de afsluiting van zijn loopbaan heeft hij één wens. ‘In 2002 had ik WK-zilver, maar toen werd schaatser Jochem Uytdehaage sportman van het jaar in Utrecht. Die won dat jaar alles. Zou ik nu een kans maken?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden