Ook Grol weet eer judoploeg niet te redden

Henk Grol, als altijd overlopend van zelfvertrouwen, had gedacht het totale demasqué van het Nederlandse judo in Astana eigenhandig teniet te kunnen doen. De Europees kampioen van Bakoe meende dat hij, op basis van drie verloren WK-finales, het fortuin nu wel eens aan zijn zijde zou mogen hebben.

Henk Grol in gevecht met de Japanner Ryunosuke Haga. Beeld anp

Hij vond dat hij het verdiende een keer wereldkampioen te worden. 'Eigenlijk is het ongelooflijk dat het nog niet gelukt is', zei de Nederlandse zwaargewicht in de aanloop van de WK. Het bleken grote en vooral loze woorden.

Na 2 minuten en 56 seconden in het ijsstadion van Astana was Grol alweer uit zijn droom ontwaakt. Hij werd zaterdag met een vol punt, ippon, verslagen door de Japanner Ryunosuke Haga.

Aan het eind van dezelfde dag mocht Grol vaststellen te hebben verloren van de sterkste man van de wereld in de klasse tot 100 kilogram: Haga werd in Kazachstan wereldkampioen.

Henk Grol wordt op zijn rug gegooid door de Japanner Ryunosuke Haga, ippon. Beeld anp

Historisch laag resultaat

Grol keek zelf met afschuw terug op zijn optreden. Hij maakte weer eens de oude fout 'iets te veel risico' te nemen. Bij twee straffen voorsprong, Haga ging tweemaal onnodig op de knieën, nam Grol te veel initiatief. 'Ik probeerde hem te gooien. Moet ik niet doen. Dan word ik overgenomen', zo analyseerde hij voor de camera van de NOS de beslissende beentechniek van de Japanse opponent, door hemzelf ingeleid.

Het toernooi van Grol paste geheel in de Nederlandse uitvoering van de WK. Niemand van de achttien leden tellende nationale ploeg steeg in Astana boven zichzelf uit. In Bakoe was er weer hoop gekomen op succes voor het Nederlandse judo. Daar veroverden Kim Polling, Marhinde Verkerk en Henk Grol in juni de Europese titel.

Die ontwikkeling door de toppers had zelfvertrouwen moeten geven aan het hele WK-team, maar het tegendeel bleek waar. Er was slechts één vrouw die de halve finale haalde, Juul Franssen in de klasse tot 63 kilogram. Maar zij werd gediskwalificeerd wegens het overstrekken van de arm van haar opponent en mocht het toernooi niet voortzetten.

Marhinde Verkerk in haar partij om het brons tegen de Poolse Daria Pogorzelec. Beeld anp

Polling en Verkerk, grootheden in hun gewichtsklassen, haalden de voorbije week nog wel de kwartfinales, maar kwamen niet verder. Verkerk kon als enige via de herkansing nog een bronzen medaille veroveren. Haar toernooi was toch geslaagd. Na goud en zilver op de WK kon ze het rijtje met brons vervolmaken. Polling, deze keer lang niet fit, zei na haar roemloze uitschakeling blij te zijn met haar judoseizoen, waarin ze twee grote prijzen, de Masters en de Europese titel, wist te grijpen.

Polling had in Astana willen afrekenen met de nare WK van vorig jaar, in een ander Oost-Europees oord, Tsjeljabinsk. Daar kwam Nederland met een klein team - alleen kansrijken mochten mee - maar was de oogst net zo klein als in Astana: één bronzen medaille. Dat minimale resultaat werd, vooral door de opspelende faalangst van Polling en het afhaken van Verkerk met een gescheurde kruisband, als een incident gezien.

De gevolgen van de mislukking van Tsjeljabinsk waren evenwel stevig. Technisch directeur Ben Sonnemans, de man die als opvolger van Cor van der Geest de reorganisatie van het Nederlandse topjudo per 2017 in kaart heeft gebracht, moest plaatsmaken voor Henry Bonnes. De stress van het judobestaan, met name in de samenwerking met supertalent Polling, leidde tot ziekmelding van bondscoach Marjolein van Unen, die beide titeltoernooien van deze zomer aan zich voorbij moest laten gaan.

In Astana had veel therapeutische arbeid verricht moeten worden, maar het helende effect van de WK bleef geheel afwezig. Nederland scoorde opnieuw een historisch laag resultaat en evenaarde de missers van 1997 en 2014. De vooruitzichten voor de Olympische Spelen van Rio 2016 zijn somber.

Kim Polling in haar partij tegen de Franse Gevrise Emane. Beeld anp

Mager rendement

Sportkoepel NOC*NSF heeft sinds de nieuwe geldverdeling per 2013 fors in judo geïnvesteerd. Met zwemmen en zeilen is judo een grootontvanger in de nationale topsport. De anderhalf miljoen per jaar heeft mager rendement opgeleverd. Nederland heeft intussen sinds 2009 (Verkerk) geen wereldkampioen meer mogen verwelkomen. De laatste olympische titel dateert van 2000, toen Mark Huizinga zijn grote kwaliteit bewees.

In Astana zullen de verbleekte Nederlandse vedetten met zekere jaloezie naar de Fransman Teddy Riner hebben gekeken. De superzwaargewicht werd als eerste judoka in de geschiedenis voor de achtste keer wereldkampioen. Het is het verschil tussen willen en kunnen. Henk Grol en Kim Polling zouden willen dat ze hun talent even effectief hadden benut. Voor Polling resteren nog tal van kansen. Grol heeft gezien zijn vorderende leeftijd en afnemende conditie nog maar één mogelijkheid: Rio 2016.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden