Ook Advocaat vindt Seedorf nu de zondebok

Kort voor middernacht klonk zondag het startschot van een campagne die moet leiden tot eerherstel van het Nederlands elftal. Een paar minuten nadat bondscoach Advocaat had gedaan wat iedereen verwachtte, een voorspelbare selectie presenteren zonder Clarence Seedorf, was het 1 september en precies twee jaar na de dag des oordeels...

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Op 1 september 2001 verloor Oranje in Dublin van Ierland. Uitschakeling voor de eindronde van het WK in 2002 was het spectaculairste gevolg. Een half jaar later presenteerde Advocaat, de opvolger van Van Gaal, een groep spelers die belust was op revanche; althans, dat constateerde de bondscoach die herhaaldelijk beweerde dat de periode van bezinning een gunstig effect had gehad.

De scepsis uit de maanden na `Dublin' is teruggekeerd. Steeds vaker en luider klinkt de roep om veranderingen. De stemming is snel omgeslagen: vóór de wedstrijden tegen Moldavië, Wit-Rusland en België werd Oranje nog geëerd, tegenwoordig wordt de nationale ploeg weggehoond.

Met steeds meer instemming worden de woorden van Van Gaal herhaald. In zijn afscheidsrede verklaarde hij dat de mentaliteit van de huidige generatie voetballers internationale successen in de weg staan.

Alsnog wordt Van Gaal geprezen voor deze vaststelling die nog maar een half jaar geleden als onjuist zou zijn afgedaan. Oude wonden (WK 2002) zijn plotseling weer flink pijn beginnen te doen. De GPD, een samenwerkingsverband van regionale kranten, bracht het wapen van de opiniepeiling in stelling en meldde vorige week dat bijna driekwart van het Nederlandse volk van mening is dat Oranje bestaat uit even luie als verwende miljonairs.

Onderbuikgevoelens bepalen de toon. In de media werd de afgelopen tien dagen de druk op Advocaat flink opgevoerd. Aangedrongen werd op veranderingen, in de selectie en het elftal. Wat dat betreft zijn de critici niet aan hun gerief gekomen met de groep die het zaterdag in Rotterdam tegen Oostenrijk en op 10 september in Praag tegen Tsjechië opneemt.

Een coach van grote gebaren en veranderingen zal Advocaat nooit worden. Seedorf werd weer eens tot zondebok gekozen, maar dat is nauwelijks een verrassing. Als bondscoaches schoven Hiddink, Rijkaard en Van Gaal hem ook al eens aan de kant.

Advocaat liet hem, na een afwezigheid van bijna een jaar, in oktober 2002 terugkeren bij de selectie. Seedorf scoorde in Wenen tegen Oostenrijk, bereidde een doelpunt voor en werd hartstochtelijk toegejuicht, maar verviel daarna snel in zijn oude fouten.

Fataal werd hem ditmaal de oefenwedstrijd tegen België in Brussel waar Seedorf de afspraken negeerde, volgens Advocaat, en in het veld zijn eigen gang ging. Hij was niet de enige die het duel aangreep voor een ontspannen persoonlijke training, maar is wél de enige die daarvoor is gestraft.

Het is moeilijk om niet te denken dat Advocaat, vanwege de stormachtige kritiek die hem en de ploeg heeft getroffen, een voorbeeld heeft willen stellen en zijn oog op Seedorf heeft laten vallen. Wat het makkelijk maakt voor de bondscoach is dat hij voor de positie in het elftal van Seedorf voldoende alternatieven voorhanden heeft, Overmars of Van Bommel bijvoorbeeld.

Begripvol reageert Advocaat tot nu toe op de kritiek. Alleen de stelling dat er voldoende andere, jongere spelers beschikbaar zouden zijn om Oranje naar het EK te leiden, wordt door hem bestreden. Het verklaart waarom alles bij het oude blijft in de beslissende fase van de EK-kwalificatie, op het vertrek van Seedorf na.

In een ander opzicht laat Advocaat zijn tanden wel zien. Een van zijn voorgangers, Rijkaard, kreeg nul op het rekest na een verzoek om de vijf Nederlandse internationals van Barcelona een dagje later dan de reglementen voorschrijven te mogen afstaan. Goed voor de relatie met de grootste leverancier van internationals én met oud-bondscoach Rijkaard is het niet natuurlijk, maar het bood Advocaat een mooie kans te tonen dat hij geen zachte heelmeester is, zoals velen de afgelopen maanden plotseling zijn gaan denken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden