Ooit populaire F1 niet langer onaantastbaar in Maleisië

Het imperium van Formule 1-baas Bernie Ecclestone vertoont haarscheuren. Maleisië, dat in 1999 als eerste land in Zuidoost-Azië een Formule 1-race organiseerde, overweegt uit de bekendste autosportklasse te stappen. Zeventien jaar geleden was dat ondenkbaar, maar de F1 is zijn heilige status kwijt in Maleisië.

Lennart Bloemhof
Race in de Grote Prijs van Maleisië. Beeld AP
Race in de Grote Prijs van Maleisië.Beeld AP

Begin deze maand bleek de GP van Maleisië bepaald geen publiekstrekker. De tribunes rond het circuit van Sepang, dat plaats biedt aan zo'n 90 duizend fans, waren voor iets meer dan de helft volgelopen. Sinds 2014 daalt de ticketverkoop met 10 procent per jaar. Tv-kijkers haken met hetzelfde tempo af. 'Misschien is het goed voor Maleisië als we een pauze inlassen', zei circuitdirecteur Razlan Razali deze week tegen persbureau AP.

Volgens Razali weerhoudt de dominantie van Mercedes supporters om af te reizen naar zijn circuit. De afgelopen 56 races won er slechts acht keer een andere auto dan die van het Duitse topteam. 'Het product is niet langer opwindend', aldus Razali over de Formule 1. Komend weekeinde vindt op het circuit van Sepang een race uit de koningsklasse van de motorsport plaats, de MotoGP. Er zijn geen kaartjes meer te krijgen.

De Formule 1 zag de laatste acht jaar, mondiaal gezien, 200 miljoen tv-kijkers afhaken, eenderde van het totaal. Uit een enquête onder ruim 200 duizend Formule 1-fans kwam vorig jaar naar voren dat de klasse als duur, ingewikkeld en saai wordt ervaren.

De Formule 1-moeheid in Maleisië is tegen die achtergrond een veeg teken. Doorgaans verdwijnt een Formule 1-race als F1-baas Ecclestone geen heil meer ziet in de race, niet andersom. Het contract om de race te organiseren, loopt overigens nog twee jaar door.

Razali kreeg bijval van Khairy Jamaluddin, de Maleisische minister van Sport. Hij twitterde naar zijn anderhalf miljoen volgers dat de kosten van de race te hoog zijn en de opbrengsten te laag. Ecclestone vraagt van race-organisaties miljoenen om op de Formule 1-kalender te komen.

De Grote Prijs op Sepang wordt deels gefinancierd door de Maleisische overheid. Volgens Jamaluddin zijn er 'effectievere manieren om reclame te maken voor het land. Toen we voor het eerst een Formule 1-race organiseerden, was dat iets groots. We waren de eerste in Azië, na Japan. Nu zijn er zoveel races (...) de nieuwigheid is weg.'

Ecclestone, beschouwt zijn Formule 1 als het perfecte uithangbord voor een land. In zijn beleving vechten landen elkaar de tent uit om een race te mogen organiseren.

In 1999, het eerste jaar van de Grote Prijs van Maleisië, telde de kalender zestien races, waarvan elf Europa, de bakermat van de F1. Tegenwoordig is die kalender met 21 races voller dan ooit. De helft vindt plaats buiten het oude continent. Grote Prijzen in Singapore, China en het Midden-Oosten lokken bezoekers weg uit Maleisië.

Ecclestone weet dat hij zijn races kan slijten aan de hoogste bieder. Er is altijd wel een land dat wil pronken met de Formule 1. In 2013 riep de 85-jarige Brit in een interview dat hij een race in Syrië niet uitsloot. Het was een grap met serieuze ondertoon. Hij benadrukt met regelmaat niet te gaan over de politieke situatie of mensenrechten in de landen die hij aandoet.

Snel geld staat boven het vasthouden van fans. In de eerste plannen van de nieuwe Amerikaanse eigenaren van de Formule 1 zou het uitbreiden van de racekalender naar 25 races een belangrijk punt zijn. Het dreigende vertrek van Maleisië is een waarschuwing dat die uitbreiding met kleine stapjes moet gaan, wil de Formule 1 toekomstbestendig blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden